Εργασία Πολιτική

Το ΚΚΕ για τις εξελίξεις στα Μεταλλεία Κασσάνδρας

———

Η νέα κλιμάκωση στις επιθετικές επιδιώξεις της διοίκησης της εταιρίας «Ελληνικός Χρυσός» εκθέτουν ανεπανόρθωτα τους πολύχρωμους «θιασιώτες» του καπιταλιστικού μονόδρομου. Λίγους μόλις μήνες μετά τις κυβερνητικές εξαγγελίες για «πολλές και καλές θέσεις εργασίας», για τα προσδοκώμενα «οφέλη της τοπικής κοινωνίας», οι εργαζόμενοι μεταλλωρύχοι έρχονται αντιμέτωποι με νέα επίθεση που προμηνύει απολύσεις και χτύπημα στα κατεκτημένα δικαιώματά τους.

Οι εξελίξεις αυτές, αποδεικνύουν για άλλη μια φορά ότι μοναδικό κριτήριο για τις καπιταλιστικές επενδύσεις, αποτελεί το κυνήγι του μέγιστου ποσοστού κέρδους για τους μετόχους – επενδυτές. Η επίθεση αποτελεί συνέχεια της πρόσφατα ψηφισμένης σύμβασης με το ελληνικό δημόσιο, που συνεχίζει το έγκλημα της παράδοσης ενός κρίσιμου και μη ανανεώσιμου ορυκτού πόρου στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Ο μετασχηματισμός των Μεταλλείων Κασσάνδρας σε «αποτελεσματική, υγιή και κερδοφόρο επιχείρηση» περνάει μέσα από την ολόπλευρη ένταση της εκμετάλλευσης και το χτύπημα της συλλογικής οργάνωσης και δράσης των εργαζομένων. Η γενίκευση των εργολαβικών εργαζόμενων με τσακισμένα ακόμα και θεμελιώδη εργατικά δικαιώματα, οι «εκπτώσεις» σε μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, το πρόσφατο «πέταγμα» στην ανεργία πάνω από 50 εργαζομένων σε δύο εργολαβικές εταιρείες, η απόλυση του Τζανετή Νίκου προέδρου του Συνδικάτου Μεταλλείων – Λατομείων Β. Ελλάδος και μέλους του ΔΣ της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων Ελλάδας, αξιοποιώντας το αντεργατικό τερατούργημα του Χατζηδάκη, ήταν μόνο το «λίπασμα» για τη νέα επίθεση.

Η εναπόθεση της προστασίας των θέσεων εργασίας στην «καλή θέληση» της εταιρίας και στον κοινωνικό διάλογο, πρέπει να σημάνει συναγερμό στους εργαζόμενους. Είναι πολλά τα αντίστοιχα παραδείγματα σε όλη τη χώρα και τις επιπτώσεις που έφεραν στην ένταση της πίεσης για περιορισμό των εργατικών δικαιωμάτων, στην αύξηση της ανεργίας.

Τα στοιχεία και οι αρνητικοί ισολογισμοί της εταιρίας είναι στάχτη στα μάτια των εργαζομένων και του λαού της περιοχής, αφού πρόκειται για επένδυση με μεγάλο χρονικό βάθος και τεράστια εξασφαλισμένη κερδοφορία, που βασίζεται στην τεράστια αξία του χρυσού και συνολικά των ορυκτών πόρων. Οι βάσεις της νόμιμης κλοπής και των κερδών μπαίνουν όλη αυτήν την περίοδο μέσα από τις προκλητικές νομοθετικές παρεμβάσεις όλων των κυβερνήσεων, τις επενδύσεις σε υποδομές και προσωπικό, τις νέες έρευνες για την απόσπαση του συνόλου του πολύτιμου ορυκτού πλούτου της Β/Α Χαλκιδικής. Άλλωστε, η υποκρισία φανερώνεται και από τα στοιχεία της μητρικής “Eldorado Gold”, η οποία μόνο για το τελευταίο έτος καταγράφει αύξηση στο τζίρο της κατά 10%.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους, συνολικά το λαό της περιοχής, σε αγωνιστική συμπόρευση για να χτίσουμε έναν διαφορετικό «Οδικό Χάρτη» που θα φέρει στο προσκήνιο τις δικές μας εργατικές και λαϊκές ανάγκες. Να μη συμβιβαστούμε στη λογική του «μικρότερου κακού», που τελικά οδηγεί σε μεγαλύτερες απώλειες. Μέσα από τα εργατικά σωματεία, τους μαζικούς φορείς του κινήματος, να οργανώσουμε την πάλη μας για:

  • Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος, να μη χαθεί καμία θέση εργασίας.

  • Αυξήσεις στους μισθούς, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, κατοχυρωμένα εργατικά δικαιώματα μέσα από εργοταξιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, με υποχρεωτική εφαρμογή από όλες τις εταιρίες. Κατάργηση των εργολαβιών.

  • Αυστηρό και συνεχή έλεγχο όλων των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους. Άμεση υλοποίηση αντιπλημμυρικών τεχνικών έργων στην Ολυμπιάδα και την ευρύτερη περιοχή, στηριγμένων σε ολοκληρωμένες μελέτες.

  • Να σταματήσει η ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης, οι διώξεις πρωτοπόρων εργατών.

Μέσα από αυτόν τον κοινό βηματισμό, μπορούμε να ανοίξουμε το δρόμο της πραγματικής φιλολαϊκής ανάπτυξης, κόντρα στα μονοπώλια και τον καπιταλισμό. Για την αξιοποίηση των ορυκτών πόρων της χώρας και του χρυσού προς όφελος του λαού, με εξασφαλισμένα σύγχρονα δικαιώματα για τους εργαζόμενους του κλάδου και ταυτόχρονη προστασία του περιβάλλοντος.

Η ιστορία έχει αποδείξει ότι μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό, όταν βαδίσει αποφασιστικά στο δρόμο της ανατροπής, για να πάρει ο ίδιος στα χέρια του το τιμόνι της εξουσίας.

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ 

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας