Απόψεις Ιστορία

“Υποχρέωση της πολιτείας η άμεση αναγνώριση και ιστορική αποκατάσταση των αιρετών Εαμικών Δημάρχων της χώρας” γράφει ο Στέργιος Αποστόλου

Τα μέλη της κυβέρνησης του Βουνού (της Π.Ε.Ε.Α), το Εθνικό Συμβούλιο της οποίας ψήφιζε πράξεις, μεταξύ των οποίων και την υπ’ αριθ. 55/12-8-1944 πράξη του Κώδικα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.  Ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του Ε.Α.Μ στη Βίνιανη της Ευρυτανίας (ελεύθερη Ελλάδα) στις 10 Μαρτίου 1944. Διακρίνονται (από αριστερά): Κώστας Γαβριηλίδης, Σταμάτης Χατζήμπεης, Άγγελος Αγγελόπουλος, Μανώλης Μάντακας, Γιώργος Σιάντος, Πέτρος Κόκκαλης, Αλέξανδρος Σβώλος, μητροπολίτης Κοζάνης Ιωακείμ, Ευριπίδης Μπακιρτζής, Ηλίας Τσιριμώκος και Νίκος Ασκούτσης.
(https://www.epohi.gr>article>maios-1944-h-to)
Φωτογραφικό στιγμιότυπο από την εκδήλωση της παρουσίασης του βιβλίου του Στέργιου Σπυρ. Αποστόλου «ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΦΕΤΛΗΣ» (Ο πρώτος αιρετός ΕΑΜικός Δήμαρχος Νάουσας) και την απότιση τιμής στην επέτειο των 75 χρόνων απελευθέρωσης της Νάουσας από τον γερμανικό ζυγό.
(Από δεξιά): Αλέκος Χατζηκώστας, ιδρυτής – διευθυντής της Εφημερίδας της Βέροιας «Η ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ» και εκδότης του βιβλίου «Στέργιος Φετλής», ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό, Γεώργιος Μάλλιος, Δρ. Φιλολογίας, Πρόεδρος του Συλλόγου «ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ ΝΑΟΥΣΑΣ, ο οποίος συντόνισε την εκδήλωση, Στέργιος Αποστόλου, ο συγγραφέας του βιβλίου, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό, Μαρία Τορορή, δικηγόρος, Αντιπρόεδρος του ανωτέρω Συλλόγου, Αντωνία Χαρίση, Δρ. ιστορίας της Εκπαίδευσης, η οποία παρουσίασε το βιβλίο.

———————

Η πρώτη είναι ότι, από τη λήξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, μέχρι και τις τελευταίες δημοτικές εκλογές του 2019, δηλαδή, 74 ολόκληρα χρόνια, κανένας αιρετός Δήμαρχος της Νάουσας δεν εισηγήθηκε και κανένα αιρετό Δημοτικό Συμβούλιο της Νάουσας δεν καθιέρωσε την 10η Σεπτεμβρίου 1944, ως τοπική επέτειο εορτασμού της απελευθέρωσης της πόλης από τον γερμανικό ζυγό

Η δεύτερη είναι ότι, από τους ίδιους δημάρχους και τα ίδια Δημοτικά Συμβούλια, ουδέποτε συμπεριελήφθη μεταξύ των αιρετών Δημάρχων της  Νάουσας ο Στέργιος Φετλής, παρά το γεγονός ότι εξελέγη κατόπιν εκλογών, που διενεργήθηκαν με τις διατάξεις της υπ’ αριθ. 55/12-8-1944 Πράξης του Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Π.Ε.Ε.Α., της νόμιμης Κυβέρνησης του Βουνού, η οποία συμμετείχε στην κυβέρνηση του Καΐρου υπό τον Γεώργιο Παπανδρέου με τους εξής 6 υπουργούς της

———————

Στέργιος Αποστόλου

Οι «ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ ΝΑΟΥΣΑΣ» και οι εκδόσεις «Η άλλη ΑΠΟΨΗ», τιμώντας τα 75 χρόνια της απελευθέρωσης της Νάουσας από τον γερμανικό ζυγό, κάλεσαν τους κατοίκους της Νάουσας να παραστούν την 13η Οκτωβρίου 2019 στην παρουσίαση του βιβλίου του Ναουσαίου ιστορικού ερευνητή και συγγραφέα Στέργιου Σπυρ. Αποστόλου με τίτλο: «Στέργιος Φετλής» (Ο πρώτος αιρετός δήμαρχος της Νάουσας μετά την απελευθέρωσή της από τον Γερμανικό ζυγό την 10/9/1944). Παρατίθεται το πλήρες κείμενο της πρόσκλησης:

«Τιμώντας την 75η επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης από τα ναζιστικά στρατεύματα, οι ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΎ ΑΡΧΕΙΟΥ ΝΑΟΥΣΑΣ και οι Εκδόσεις “Η Άλλη Άποψη” σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του συμπολίτη μας, ερευνητή της τοπικής ιστορίας κ. Στέργιου Αποστόλου, με τίτλο: Στέργιος Φετλής. Ο πρώτος εκλεγμένος δήμαρχος της Νάουσας μετά την απελευθέρωσή της από τον Γερμανικό ζυγό (περίοδος 10/9/1944 – 12/2/1945) Η εκδήλωση θα πραγματοποιη-θεί στην παλαιά Δημοτική Βιβλιοθήκη (κτήριο Γ. Τουρπάλη, οδός Σολωμού 3) την Κυριακή 13 Οκτωβρίου και ώρα 18.30. Το βιβλίο θα παρουσιάσει η Δρ. Ιστορίας της Εκπαίδευσης κ. Αντωνία Χαρίση. Χαιρετισμό θα απευθύνουν ο συγγραφέας και ο εκδότης του βιβλίου.

Κατά την ανωτέρω εκδήλωση, ο συγγραφέας Στέργιος Σπ. Αποστόλου, μετά την παρουσίασή του βιβλίου του, έλαβε τον λόγο και, μεταξύ των άλλων, προέβη και σε μερικές επισημάνσεις. Παρατίθεται η ομιλία του: «Θέλω να συγχαρώ τον φίλο Αλέκο Χατζηκώστα, ιδιοκτήτη και διευθυντή της εφημερίδας «Η ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ» της Βέροιας, για τη σκέψη του να εκδώσει σε ιδιαίτερο ολιγοσέλιδο βιβλίο την μελέτη μου για τον πρώτο αιρετό μεταπελευθερωτικό Δήμαρχο της Νάουσας Στέργιο Φετλή. Έτσι, μ’ αυτή την έκδοση, ο Αλέκος Χατζηκώστας, ένας Βεροιώτης, το τονίζω αυτό, ένας Βεροιώτης και όχι κάποιος Ναουσαίος, έρχεται να τιμήσει πρώτος τον Στέργιο Φετλή.

Επίσης, θερμές ευχαριστίες απευθύνω και στην  Αντωνία Χαρίση για την τόσο εναργή παρουσίαση αυτού του βιβλίου. Οι ίδιες ευχαριστίες οφείλονται και στον Γεώργιο Μάλλιο, πρόεδρο του Συλλόγου «Οι Φίλοι του Ιστορικού Αρχείου Νάουσας», που διοργάνωσε αυτήν την παρουσίαση. Με τη σειρά μου, αναφερόμενος  στην ύλη του βιβλίου που παρουσιάζεται, θέλω να υπογραμμίσω εκ των προτέρων ότι η καταστροφή των αρχείων της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, από τις πρώτες Ελληνικές μεταπολεμικές κυβερνήσεις, ήταν σκόπιμη. Σκόπιμη, επίσης, είναι και η συστηματική αποσιώπηση και διαστρέβλωση της ιστορίας της, αυτής της ένδοξης σελίδας της Ελληνικής ιστορίας, την οποία, κάποιοι, προσπαθούν να καλύψουν με τα σκοτεινά πέπλα της λήθης. Η καταστροφή αυτών των αρχείων, μαζί με άλλα αίτια, συνέτειναν ώστε, η ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση, μετά από 74 χρόνια, να καταστεί για τις νεότερες γενιές μια αμυδρή εικόνα από το παρελθόν.

Στα αρχεία που καταστράφηκαν τον Μάρτιο του 1945 από επιδρομή παρακρατικών στο κτίριο του παλιού Δημαρχείου της Νάουσας ήταν και τα αρχεία της Λαϊκής Αυτοδιοίκησης. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονταν τα ψηφοδέλτια και οι ονομαστικές καταστάσεις των πολιτών που ψήφισαν στις εκλογές της 12ης Σεπτεμβρίου 1944. Ευτυχώς, η εφημερίδα «ΛΑΪΚΗ ΦΩΝΗ» της 27ης Σεπτεμβρίου 1944, με δημοσίευμά της, μας πληροφορεί για τις δημοτικές εκλογές που διενεργήθηκαν στη Νάουσα την 12η Σεπτεμβρίου 1944, για την εκλογική διαδικασία που ακολουθήθηκε και για την εκλογή του Στέργιου Φετλή ως αιρετού Δημάρχου της πόλης. Γίνεται μνεία ότι στις αρχές Δεκεμβρίου του 1942, από ΕΑΜικούς αγωνιστές είχε συνταχθεί το αρχικό σχέδιο με τους κανόνες της Λαϊκής Αυτοδιοίκησης και της Λαϊκής Δικαιοσύνης, με την κωδική ονομασία «ΠΟΣΕΙΔΩΝ». Σύμφωνα με τους κανόνες αυτού του σχεδίου, τα πάντα πρέπει να πηγάζουν απευθείας από τον λαό, να εφαρμόζονται εν ονόματι του λαού και πάντοτε από τα κάτω προς τα επάνω. Το αντίστροφο, θα αποτελούσε κατάφωρη καταστρατήγηση της λαϊκής θέλησης.

Θέλω να αναφερθώ, συνοπτικά, στον τρόπο με τον οποίο εκφράστηκε στην πράξη η λαϊκή βούληση για την ομόθυμη εκλογή του Στέργιου Φετλή ως αιρετού Δημάρχου. Σε κάθε συνοικία της Νάουσας πραγματοποιήθηκε γενική λαϊκή συνέλευση των κατοίκων της, προκειμένου, κατόπιν ψηφοφορίας, να αναδειχθεί από αυτήν η Επιτροπή Λαϊκής Αυτοδιοίκησης. Θυμάμαι ότι στη δική μου συνοικία (συνοικία Μεταμόρφωσης), η γενική λαϊκή συνέλευση πραγματοποιήθηκε στο ευρύχωρο κτίριο του τότε νηπιαγωγείου, απέναντι από τον ναό της Μεταμόρφωσης. Η συμμετοχή του κάθε πολίτη στη γενική λαϊκή συνέλευση, ανεξάρτητα από φύλο, ήταν υποχρεωτική. Κανένας δεν είχε το δικαίωμα να απέχει από αυτήν. Η αδικαιολόγητη αποχή εκλαμβάνονταν ως φυγομαχία. Ο κάθε πολίτης θεωρούνταν ενεργό κοινωνικό κύτταρο, όχι νεκρό.

Η υποχρεωτική παρουσία του στις γενικές λαϊκές συνελεύσεις ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη με το δικαίωμά του να απαιτεί από την Πολιτεία εγγυήσεις για την ασφάλεια της ζωής του ιδίου, και της οικογένειάς του, καθώς και την περιφρούρηση της περιουσίας του. Υποψηφιότητα για μέλος της Συνοικιακής Επιτροπής της Λαϊκής Αυτοδιοίκησης, είχε το δικαίωμα να υποβάλλει κάθε πολίτης, ανεξάρτητα από φύλο. Όσοι εκλέγονταν μέλη αυτών των Επιτροπών σε όλες τις συνοικίες της Νάουσας, συνέρχονταν και με ψηφοφορία, εξέλεγαν τους δημοτικούς συμβούλους. Αυτοί, με τη σειρά τους, εξέλεγαν τον Δήμαρχο της πόλης.

Στο ολιγοσέλιδο βιβλίο που αφορά στην περίοδο της Δημαρχίας του Στέργιου Φετλή, θα διαβάσετε αναλυτικά όλα τα σοβαρά προβλήματα που απασχολούσαν τη Νάουσα. Αυτά κλήθηκε να αντιμετωπίσει ο Στέργιος Φετλής με το υπ’ αυτόν Δημοτικό Συμβούλιο, τους διάφορους τοπικούς φορείς και την Επιμελητεία του Αντάρτη (Ε.Τ.Α). Τα προβλήματα αυτά, πολλά και δυσεπίλυτα, συσσωρευμένα από την τετράχρονη Γερμανική κατοχή, έπρεπε να αντιμετωπιστούν άμεσα. Άλλο βασικό στοιχείο του θεσμού της Λαϊκής Αυτοδιοίκησης, ήταν ο χρόνος παραμονής στο αξίωμά τους των μελών των Επιτροπών Λαϊκής Αυτοδιοίκησης και των Δημοτικών συμβούλων, όπως και η ταχύτητα αντικατάστασής τους, όταν διαπιστώνονταν ότι κάποιοι από αυτούς ήταν ανάξιοι να φέρουν το αξίωμα αυτό.

Παρουσιάζει ενδιαφέρον να πληροφορηθούμε ποια είναι η διαφορά μεταξύ του τότε και του σημερινού αιρετού Δημοτικού συμβούλου. Σήμερα, ο αιρετός Δημοτικός σύμβουλος, παραμένει ακλόνητος στη θέση του επί πέντε χρόνια, ακόμα και στην περίπτωση, που είναι ανάξιος να φέρει το αξίωμα αυτό. Το σχέδιο «ΠΟΣΕΙΔΩΝ» για τη Λαϊκή Αυτοδιοίκηση, στην ίδια περίπτωση, προέβλεπε την άμεση αντικατάστασή του από τη λαϊκή γενική συνέλευση μέσα σ’ ένα μήνα από την εκλογή του. Το σχέδιο «ΠΟΣΕΙΔΩΝ» και άλλα παρεμφερή, αντικαταστάθηκαν από την υπ’ αριθ. 55/12-8-1944 πράξη της Π.Ε.Ε.Α (Προσωρινή Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης,) που αφορούσε στον Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, βάσει της οποίας διενεργήθηκαν οι εκλογές στη Νάουσα.

Το πρόγραμμα που άρχισε να εφαρμόζει ο Στέργιος Φετλής για την επίλυση των προβλημάτων της Νάουσας, μαζί με τους τοπικούς φορείς και την Επιμελητεία του Αντάρτη, άρχισε να αποδίδει καρπούς. Όμως, τα γεγονότα του Δεκεμβρίου του 1944 στην Αθήνα και η Συμφωνία της Βάρκιζας την 12η Φεβρουαρίου 1945 για τον αφοπλισμό του Ε.Λ.Α.Σ, έθεσαν τέρμα στις προσπάθειες, όχι μόνο του ιδίου, αλλά και όλων των άλλων αιρετών Δημάρχων της Π.Ε.Ε.Α στη χώρα. Το οικοδόμημα της Λαϊκής Αυτοδιοίκησης και της Λαϊκής Δικαιοσύνης κατέρρευσε.

Οι πρώτες, μετά τον πόλεμο, Ελληνικές κυβερνήσεις, μετά την ανάληψη από αυτές της εξουσίας στη χώρα με τη βοήθεια των Αγγλικών όπλων, για να κρατηθούν σταθερά σ’ αυτήν, επανέφεραν στην ενεργό δράση όλους τους καταπιεστικούς μηχανισμούς της δικτατορίας της 4ης Αυγούστου. Ο πρώτες Ένοπλες Δυνάμεις, τα Σώματα Ασφαλείας, καθώς και τα παρακρατικά σώματα που συγκρότησαν οι ίδιες κυβερνήσεις, αποτελέστηκαν, ως επί το πλείστον, από Έλληνες συνεργάτες των Γερμανών.

Από αυτούς, ο Στέργιος Φετλής και τα μέλη της οικογένειάς του, θα φυλακισθούν, θα βασανισθούν και κάποια από αυτά θα εξορισθούν. Το ίδιο θα υποστεί με την οικογένειά του και ο υπεύθυνος της Λαϊκής Δικαιοσύνης στη Νάουσα Θωμάς Γκιουλέκας. Στις φυλακές, στις εξορίες και στα εκτελεστικά αποσπάσματα θα οδηγηθούν και πολλοί Ναουσαίοι αγωνιστές, που πολέμησαν τους Γερμανούς, είτε με το όπλο στο χέρι σαν ΕΛΑΣίτες, είτε μετέχοντας στις πολιτικές οργανώσεις του Ε.Α.Μ. Έτσι, η Νάουσα, η μικρή «Μόσχα», όπως την αποκαλούσαν τότε οι Γερμανοί, ήταν μοιραίο να τιμωρηθεί σκληρά, όχι από τους κατακτητές  αλλά από Έλληνες. Γεννάται όμως το ερώτημα: Γιατί από Έλληνες; Μήπως, επειδή βρέθηκε ξανά στην πρωτοπορία των εθνικών αγώνων, όπως το 1822; Κλείνω την ομιλία μου με δύο επισημάνσεις:

— Η πρώτη είναι ότι, από τη λήξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, μέχρι και τις τελευταίες δημοτικές εκλογές του 2019, δηλαδή, 74 ολόκληρα χρόνια, κανένας αιρετός Δήμαρχος της Νάουσας δεν εισηγήθηκε και κανένα αιρετό Δημοτικό Συμβούλιο της Νάουσας δεν καθιέρωσε την 10η Σεπτεμβρίου 1944, ως τοπική επέτειο εορτασμού της απελευθέρωσης της πόλης από τον γερμανικό ζυγό.

— Η δεύτερη είναι ότι, από τους ίδιους δημάρχους και τα ίδια Δημοτικά Συμβούλια, ουδέποτε συμπεριελήφθη μεταξύ των αιρετών Δημάρχων της  Νάουσας ο Στέργιος Φετλής, παρά το γεγονός ότι εξελέγη κατόπιν εκλογών, που διενεργήθηκαν με τις διατάξεις της υπ’ αριθ. 55/12-8-1944 Πράξης του Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Π.Ε.Ε.Α., της νόμιμης Κυβέρνησης του Βουνού, η οποία συμμετείχε στην κυβέρνηση του Καΐρου υπό τον Γεώργιο Παπανδρέου με τους εξής 6 υπουργούς της:

— Αλέξανδρος Σβώλος, υπουργός Οικονομικών.

— Άγγελος Αγγελόπουλος, υφυπουργός Οικονομικών.

— Ιωάννης Ζεύγος, υπουργός Γεωργίας.

— Ηλίας Τσιριμώκος, υπουργός Εθνικής Οικονομίας.

— Νικόλαος Ασκούτσης, υπουργός Συγκοινωνίας.

— Μιλτιάδης Πορφυρογένης, υπουργός Εργασίας

ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΦΕΤΛΗΣ
 Ο πρώτος αιρετός Δήμαρχος της Νάουσας μετά την απελευθέρωσή της από τον γερμανικό ζυγό την 10/9/1944
Στιγμιότυπο πριν από την παρουσίαση του βιβλίου , την ώρα που ομιλεί ο συντονιστής της εκδήλωσης Δρ. Γεώργιος Μάλλιος. (Από δεξιά): Αλέκος Χατζηκώστας, Αντωνία Χαρίση, Στέργιος Αποστόλου και Γεώργιος Μάλλιος

Το θέμα της αναγνώρισης και της ιστορικής αποκατάστασης των αιρετών ΕΑΜικών Δημάρχων της χώρας, με την καταλυτική διαδρομή του χρόνου, σκόπιμα έχει αφεθεί να τυλιχθεί με τα πέπλα της λήθης και έχει παραπεμφθεί αρμοδίως στις καλένδες, χωρίς οι εν λόγω δήμαρχοι να αναφέρονται στις δέλτους της ελληνικής αυτοδιοικητικής ιστορίας.

Κατά την άποψή μου, αυτό συνέβη διότι οι εν λόγω Δήμαρχοι, λόγω της ΕΑΜογενούς προέλευσής τους, θεωρήθηκαν και εξακολουθούν ακόμα να θεωρούνται από όλες τις μετεμφυλιακές κυβερνήσεις «εθνικά μιάσματα», κατά την προσφιλή εμφυλιακή ορολογία, χωρίς να ληφθεί υπ όψιν ότι αυτά τα «εθνικά μιάσματα», είχαν εκλεγεί επί τη βάσει της υπ’ αριθ. 55/12-8-1944 πράξης του Εθνικού Συμβουλίου της Π.Ε.Ε.Α, η οποία ήταν η νόμιμη κυβέρνηση του Βουνού. Για την νομιμότητα αυτής της κυβέρνησης δεν χωρεί η παραμικρή αμφιβολία, αφού 6 υπουργοί της συμμετείχαν στην υπό τον Γεώργιο Παπανδρέου κυβέρνηση του Καΐρου. Επομένως, οι λόγοι της μη αναγνώρισης μέχρι σήμερα των αιρετών ΕΑΜικών Δημάρχων είναι προφανείς και αφορούν στα στερεότυπα, στις ενοχές και στις φοβίες τις οποίες καλλιέργησε κατά την μετεμφυλιακή περίοδο και συνεχίζει να καλλιεργεί, η «νικήτρια πλευρά του Εμφυλίου πολέμου» 1945-1949, για να εκφοβίσει και συνετίσει την αντίστοιχη «ηττημένη», για το ενδεχόμενο τυχόν μελλοντικής «ρεβάνς» από μέρους της. Είναι καιρός, πλέον, η Πολιτεία, αν επιθυμεί να χαρακτηρίζεται ευνομούμενη και να θεωρείται ότι σέβεται τους πολίτες της και τους διαχρονικούς πατριωτικούς και κοινωνικούς αγώνες τους, να πάψει να εθελοτυφλεί συνεχώς και να  αναγνωρίσει άμεσα τους αιρετούς ΕΑΜικούς Δημάρχους, όπως συμβαίνει με όλους εκείνους οι οποίοι εκλέχτηκαν με δημοκρατικές διαδικασίες. Τούτο, διότι οι ΕΑΜικοί Δήμαρχοι δεν ήταν δοτοί, όπως αυτοί της Δικτατορίας της 4ης Αυγούστου και οι αντίστοιχοι της  χούντας των Συνταγματαρχών της 21ης Απριλίου 1967, προς τους οποίους, μερικά ακροδεξιά κόμματα της Ελληνικής Βουλής και όχι μόνο, επιδεικνύουν ιδιαίτερη ευαισθησία! Κρίνω σκόπιμο να αναφερθώ ενδεικτικά σε περιπτώσεις μερικών ΕΑΜικών Δημάρχων της χώρας και στην επιτυχημένη θητεία τους, όπως αυτό προκύπτει από τα σχόλια των κατωτέρω δημοσιε

Χρήστος Κωνσταντινίδης

Αιρετός  ΕΑΜικός Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης

Ο Χρ. Κωνσταντινίδης (σε προχωρημένη ηλικία)
 

Μεταφέρω αποσπασματικά δημοσίευμα για τον ανωτέρω αιρετό ΕΑΜικό Δήμαρχο, το οποίο έχει ως κάτωθι:

«Ο Χρήστος Κωνσταντινίδης … με τους συνεργάτες του θα δημιουργήσει τοπικές επιτροπές για συσσίτια και εφοδιασμό των κατοίκων με τα πιο βασικά τρόφιμα, όπως ζάχαρη, αλάτι, σαπούνι και ξυλεία για την επιδιόρθωση των κατεστραμμένων από τους Βούλγαρους σπιτιών. Θα εγκαταστήσει στην πόλη δημοτικό ιατρείο το οποίο επάνδρωσε με «ΕΑΜίτες» γιατρούς, όπως τους Γεώργιο Σκαύδη, Ιωάννη Μαδεμτζόγλου κ.ά. Θα επιτάξει καΐκια για να φέρουν αλάτι από την Καβάλα και το Πόρτο Λάγος. Θα καθιερώσει το ανταλλακτικό εμπόριο, ανταλλάσσοντας τοπικά προϊόντα, όπως ζαρζαβατικά, βελανίδια, φρούτα, δέρματα κ.α. με λάδι, λεμόνια, σαπούνι από τη Μυτιλήνη. Επίσης με την καθοδήγηση σιδηροδρομικών και τηλεγραφικών υπαλλήλων και με υλικό που λαφυραγωγήθηκε από τους Γερμανούς και τους Βούλγαρους επισκευάστηκαν πολύ γρήγορα από τους κατοίκους της πόλης, με τη καθοδήγηση του Δήμου όλα τα σιδηροδρομικά και οδικά γεφύρια, κι άρχισαν να δουλεύουν τα τρένα, τα ταχυδρομεία, το τηλεγραφείο και γενικά όλες οι λεγόμενες Δημόσιες Υπηρεσίες, όπως πρόνοια, αναζήτηση αγνοουμένων μέσω του Ερυθρού Σταυρού ή των Συμμαχικών δυνάμεων κ.λπ. Θα φτιάξει πολλούς δρόμους που είχαν μετατραπεί σε λασπόδρομους και θα οργανώσει τα δημόσια λουτρά για χρήση των συμπολιτών του … Επίσης ιδρύθηκε σχολή στελεχών της ΕΠΟΝ που στεγάσθηκε στο κτίριο της Παιδαγωγικής Ακαδημίας. Σε δύο 15νθήμερες περιόδους διδάχθηκαν τα μαθήματα της αγωγής του πολίτη, υγιεινής και αθλητισμού. Επίσης διδάχθηκαν χορούς, τραγούδια, πνευματικά παιχνίδια, οργάνωση βιβλιοθηκών κ.α. Σε όσους παρακολούθησαν τα μαθήματα εξασφαλίσθηκε διατροφή και διαμονή δωρεάν. Για το πολύ σημαντικό έργο το οποίο επετέλεσαν, οι απεσταλμένοι της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας του Γεωργίου Παπανδρέου Πορφυρογένης και Λαμπριανίδης κατά την επίσκεψή τους στην Αλεξανδρούπολη, για να δουν από κοντά το έργο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα γράψουν επαινετικά λόγια:

«Ολόκληρη η Κυβερνητική Αντιπροσωπεία εκφράζει την εκτίμησή της στα όργανα της Αυτοδιοίκησης για το έργο που έκαναν σ’ όλο αυτό το μικρό χρονικό διάστημα. Παράλαβαν ερείπια και κατόρθωσαν να εξασφαλίσουν την τροφοδοσία του λαού. Διαφύλαξαν την εθνική περιουσία και πήραν στοιχειώδη μέτρα περίθαλψης μέσα σε χιλιάδες δυσκολίες και εμπόδια και έλυσαν προβλήματα που μονάχα η ικανότητα των λαϊκών οργάνων και η προσήλωση στο λαϊκό συμφέρον τους έδωσε τη δυνατότητα να τα λύσουν. Η Κυβερνητική Αντιπροσω-πεία εκφράζει την ευαρέσκειά της για το έργο τους αυτό και τους παρακαλεί να τη διαβιβάσουν στα κατώτερα όργανα της Αυτοδιοίκησης». Δράμα 27-10-1944 (η υπογράμμιση δική μου) .. ».

(https://www.alexpolisonline.com/2020/04/1944.html#ixzz7ArXAXDYBAlexandroupoli Online

β) Θεόφιλος Παπαδόπουλος, ΕΑΜικός Δήμαρχος Ξάνθης

Παραθέτω απόσπασμα από δημοσίευμα, το οποίο αναφέρεται στον ανωτέρω ΕΑΜικό Δήμαρχο:

 «20 Αυγούστου 2014. Ενθαρρυντικά είναι τα όσα φτάνουν από την ακριτική πόλης της Ξάνθης όπου μετά από 69 χρόνια αναγνωρίστηκε ο πρώτος αιρετός Δήμαρχος της πόλης που απελευθερώθηκε από το 81ο Σύνταγμα της 7ης Μεραρχίας του Ε.Λ.Α.Σ. την 11η Σεπτέμβρη του 1944. Ο Θεόφιλος Παπαδόπουλος ανέλαβε Δήμαρχος την επομένη, 12η Σεπτέμβρη, αφού είχε προηγηθεί η ψηφοφορία 2–4 Σεπτέμβρη …(η υπογράμμιση δική μου)

http://www.pialfa.gr › Παιδεία › Ιστορία

Απόσπασμα από άλλο σχετικό δημοσίευμα για τον ίδιο δήμαρχο:

Φωτογραφία από το ομότιτλο βιβλίο του Θωμά Π. Εξάρχου

… Ως δήμαρχος άφησε τη σφραγίδα του στο αυτοδιοικητικό του έργο και «κράτησε άξια το τιμόνι της δημοτικής και νομαρχιακής διοίκησης» … Κέρδισε την εμπιστοσύνη του λαού, εξασφαλίζοντάς του το ψωμί του, περιέσωσε υποδομές και αγροτική παραγωγή από τους Βουλγάρους, … στήριξε τα σχολεία, … φορολόγησε τους πλουσιότερους και ενίσχυσε τους φτωχότερους διαθέτοντας σπίτια και αγαθά, … περιέσωσε την κτηνοτροφία ,… εκμεταλλεύτηκε το δασικό πλούτο, ιδρύοντας πρότυπο δασαρχείο και άλλα πολλά … Στάθηκε όρθιος, αξιοπρεπής, αδάμαστος, άξιος της γενέτειράς του, της γενιάς του, της προσφυγιάς και άξιο τέκνο της Ξάνθης».

(https://empros.gr>2013/9)

γ) Μαρίκα Μπότση-Τσαπαλίρα

Φωτογραφία από το ομότιτλο βιβλίο του Λεωνίδα Κ. Καρανάρου
(https://www.e-shop.gr>Βιβλία>Ιστορία)

Απόσπασμα από δημοσίευμα για την Μαρίκα Μπότση-Τσαπαλίρα

« … Η Μαρίκα Μπότση-Τσαπαλίρα (19041 Απριλίου 2006) ήταν Ελληνίδα πολιτικός. Ήταν η πρώτη γυναίκα δήμαρχος στην Ελλάδα, ως δήμαρχος της Αμαλιάδας. Επίσης, ήταν αδελφή του Αργύρη Μπότση και του Νικολάου Μπότση, εκδοτών των εφημερίδων Ακρόπολις και Απογευματινή … Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1944 μετά την απελευθέρωση της Αμαλιάδας από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, εξελέγη δια βοής στη15μελή εαμική Επιτροπή Λαϊκής Αυτοδιοίκησης και έξι ημέρες αργότερα υποδείχτηκε από την επιτροπή ως η πρώτη γυναίκα δήμαρχος στην Ελλάδα … »

(https://wikipedia,org>wiki>Μαρίκα_Μπότση)

ΣΗΜΕΙΩΣΗ

1) Αυτό το άρθρο στηρίζεται σε στοιχεία ληφθέντα αποσπασματικά από το βιβλίο μου «ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΦΕΤΛΗΣ» (Ο πρώτος αιρετός Δήμαρχος της Νάουσας μετά την απελευθέρωσή της από τον γερμανικό ζυγό την 10/9/1944), σε στοιχεία από την εκδήλωση για την παρουσίασή του και σε δημοσιεύματα τρίτων, μνεία των οποίων γίνεται στο κείμενο.

————-

*ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΣΠΥΡ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ – ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

ΝΑΟΥΣΑ

Στέργιος  Σπυρ. Αποστόλου Βιογραφικά  στοιχεία – Εργογραφία  (κάνετε κλικ)

banner-article

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ