Γράμματα & Τέχνες Ρεπορτάζ

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας “Πέντε σιωπές” – Συνέντευξη τύπου: ” Μια ιδιαίτερη παράσταση που πρέπει να στηρίξουμε”

 

………………………

Στη σκηνή του Χώρου Τεχνών, όπου θα δοθεί και η παράσταση, το ΔΗ.ΠΕ. ΘΕ. Βέροιας έδωσε συνέντευξη τύπου πριν από την πρεμιέρα της Παρασκευής με τις “Πέντε σιωπές” της Σήλα Στήβενσον. Η παράσταση ανεβαίνει με την υποστήριξη του Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών του Δήμου Βέροιας

Δήμητρα Σμυρνή

Παρόντες ο Πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ. ΘΕ. Δημήτρης Πυρινός, η Αντιδήμαρχος Παιδείας και Ισότητας των Δύο Φύλων Συρμούλα Τζήμα, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Θεάτρου Γιάννης Παρασκευόπουλος, οι ηθοποιοί της παράστασης και οι εκπρόσωποι του Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών του Δήμου Βέροιας.

Ο Δημήτρης Πυρινός μίλησε για μια παράσταση που διαπερνά κυριολεκτικά τον θεατή, στοχεύοντας στην ευαισθητοποίησή του απέναντι στο θέμα της συγκάλυψης της ενδοοικογενειακής βίας.

“Αν πάρουμε υπόψιν μας, είπε, πέρα από το ότι πρόκειται για ένα δυνατό έργο,  επίκαιρο, που οδηγεί στη συνειδητοποίηση και τη βελτίωση των θεατών και το ότι συμμετέχουν σ’ αυτό τόσοι άνθρωποι της πόλης μας, τότε πρέπει οπωσδήποτε να το στηρίξουμε.” τόνισε.

Οι παραστάσεις θα δίνονται από Πέμπτη μέχρι και Κυριακή, με έλεγχο στην είσοδο, με μάσκες κατά τη διάρκεια της παράστασης και την Πέμπτη με ειδική παράσταση για εμβολιασμένους αλλά και ανεμβολίαστους με προσκόμιση rapid test.

Η Συρμούλα Τζήμα  εξέφρασε τη χαρά της  για τη συνεργασία του Θεάτρου στη συγκεκριμένη παράσταση με το Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών του Δήμου Βέροιας, πράγμα που έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν και θεώρησε συμβολικό το ότι η τελευταία παράσταση του έργου θα συμπέσει με την 21η Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα για την ενδοοικογενειακή βία.

“Μακάρι να συνειδητοποιήσουν οι γυναίκες τον εαυτό τους και τη θέση τους. Ανυπομονούμε να δούμε την παράσταση!” είπε κλείνοντας.

Ο Γιάννης Παρασκευόπουλος ξεκίνησε μιλώντας για τον ρόλο των περιφερειακών θεάτρων, όπως αυτός τον αντιλαμβάνεται, τονίζοντας πως στη συγκεκριμένη παράσταση οι “Πέντε σιωπές” τον κάνουν πραγματικότητα, καθώς απορροφούν ένα μεγάλο καλλιτεχνικό δυναμικό της πόλης, συνδυάζοντας την αρμονική συνύπαρξη επαγγελματιών ηθοποιών και ερασιτεχνών, κάτω από την ισότιμη σκηνοθετική του διδασκαλία.

“Πρόκειται για ένα δυνατό έργο, γεμάτο ευαισθησία και λυρισμό, έργο που  φέρνει κοντά ηθοποιούς και θεατές και τους κάνει συμμέτοχους σε μια κοινή εμπειρία “ πρόσθεσε.

Κάθε παράσταση θα απευθύνεται σε 55 μόνο θεατές σε σύνολο 19 παραστάσεων. “Το Θέατρο πρέπει να έχει σταθερότητα και τακτικότητα. Αλίμονο αν ένα Θέατρο δεν φέρει στις 19 παραστάσεις του 900 θεατές!”

“Ευθύνη του κοινού είναι να αναρωτηθεί με τη συμμετοχή του αν θέλει ή όχι το ΔΗΠΕΘΕ του. Κι εμείς να διαπιστώσουμε αν μπορούμε να υπάρξουμε.” πρόσθεσε.

Η Έφη Τσαπαροπούλου, εκπροσωπώντας το Κέντρο, αναφέρθηκε στη σημαντική και στενή συνεργασία που είχε με το σκηνοθέτη το Κέντρο, μεταφέροντας τις εμπειρίες του μέσα από συζητήσεις μαζί του, που φώτισαν ακόμη περισσότερο το θέμα της ενδοοικογενειακής βίας.

Σχετικά με το πώς θα λειτουργεί ο χώρος της σκηνής ως προς τη σχέση κοινού και ηθοποιών, ο Γιάννης Παρασκευόπουλος έλυσε απορίες δημοσιογράφων λέγοντας πως οι θεατές θα παίζουν στο κέντρο ενός νοητού σταυρού που θα σχηματίζουν οι θέσεις των θεατών, αλλά και ανάμεσά τους, καθώς θα χτίσουν “μια ανήσυχη σχέση θεάματος και θεατή”.

Επίσης τόνισε πως πέρα από την ενδοοικογενειακή βία θίγεται και το θέμα της διαφορετικότητας, το οποίο τα παιδιά πρέπει να μάθουν να το αντιμετωπίζουν από μικρά.

Αισιόδοξος σχετικά με τη συμμετοχή του κοινού εμφανίστηκε ο Δημήτρης Πυρινός κλείνοντας τη συνέντευξη τύπου με τα λόγια: “Το ΔΗΠΕΘΕ κάνει επανεκκίνηση μ’ αυτήν την παράσταση – μην ξεχνάμε το πόσο το έβλαψε ο κορωνοϊός – και πιστεύω πως θα υπερκαλύψουμε τα 900 άτομα!”

Φωτογραφίες: faretra.info

…………………………

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΒΕΡΟΙΑΣ – ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ  2021- 2022

 Σήλα Στήβενσον – ΠΕΝΤΕ ΣΙΩΠΕΣ

Σκηνοθεσία Γιάννης Παρασκευόπουλος

 Η Προπώληση (αποκλειστικά ηλεκτρονικά) ξεκίνησε!

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας παρουσιάζει στην κεντρική παραγωγή του το έργο της Σήλα Στήβενσον Πέντε Σιωπές σε σκηνοθεσία  Γιάννη Παρασκευόπουλου. Πρεμιέρα Παρασκευή 29 Οκτωβρίου, ώρα 9μ.μ. και για 19 παραστάσεις στη Σκηνή του Χώρου Τεχνών Δήμου Βέροιας.

Το έργο

που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1997, σε ραδιοφωνικό ανάγνωσμα, ξεκινάει με τον Μπίλυ να αφηγείται ένα όνειρο στο οποίο περιγράφει τις μυρωδιές που τον περιβάλλουν (αργότερα το κοινό μαθαίνει πως κακοποιούσε τη γυναίκα και τις κόρες του). Η σκηνή μας δίνει τον τόνο για το τι θα επακολουθήσει, τη σκηνική συνύπαρξη δύο διαφορετικών κόσμων, του ψυχικού – ονειρικού του Μπίλυ με τον πραγματικό κόσμο των τριών γυναικών. Η συγγραφέας φέρνει τον θεατή αντιμέτωπο με τη φρίκη και την οδύνη μιας οικογένειας που πάσχει, πράττει και προσπαθεί να λυτρωθεί, ακόμη και αν γνωρίζει ότι ο πατέρας- φάντασμα του παρελθόντος ίσως δεν φύγει ποτέ. Τον φέρνει όμως αντιμέτωπο και με τη δική του ευθύνη, με τη σιωπή της καθημερινότητας του. «Το ξέρατε, το βλέπατε, αλλά κανείς δε μιλούσε» φωνάζουν. «Το βλέπατε αλλά δε σας ένοιαζε»… «Πέντε σιωπές, μια η δική σας και μια η δική μας».

 *Κατάλληλο άνω των 16 ετών.

Συντελεστές

Μετάφραση: Χριστίνα Μπάμπου – Παγκουρέλη

Σκηνοθεσία: Γιάννης Παρασκευόπουλος

Σκηνικά – Κοστούμια: Ιωάννα Στεφανοπούλου

Μουσική: Μάνος Μυλωνάκης

Κινησιολογία: Αφροδίτη Γεωργιάδου

Φωτιστής: Αντώνης Στεφανόπουλος

Φωτογραφίες: Τάσος Θώμογλου

Βοηθός σκηνοθέτη: Βασίλειος Γαλουτζής

Βοηθός σκηνογράφου: Δημήτρης Γεωργόπουλος

Ηλεκτρολόγος – φωτιστής: Γιώργος Βέγκος

Ηχολήπτης : Αλέξανδρος  Καροτσέρης

Βίντεο – μοντάζ: Πάυλος Τσανακτσίδης

Επικοινωνία: Κατερίνα Γρηγοριάδου

Διανομή

ΜΠΙΛΥ: Πέτρος Μαλιάρας

ΣΟΥΖΑΝ: Σταυρούλα Κουλούρη                       

ΤΖΑΝΕΤ: Μαρία Νεφέλη Παρασκευοπούλου    

ΜΑΙΡΗ: Μάγδα Πένσου

ΕΝΑΣ ΥΠΑΣΤΥΝΟΜΟΣ: Κωστής Ζήνδρος

ΜΙΑ ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ – ΜΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ : Φανή Κονδάρα

ΕΝΑΣ ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ: Κωνσταντίνος  Ντομουχτσής

ΜΙΑ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ: Όλγα Παπαδοπούλου

ΕΝΑΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ: Τάσος Κουτσάμπασης

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΣ: Κατερίνα Γρηγοριάδου

Παραγωγή: ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας σε συνεργασία με το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Δήμου Βέροιας

Εισιτήρια: 12€ και 8€ τα εκπτωτικά (μαθητικά, φοιτητικά, ΑμΕΑ, ανέργων και άνω των 65)

Αγορά εισιτηρίων online: https://www.ticketservices.gr/event/dipethe-verias-pente-siopes/

 

banner-article

Ροη ειδήσεων