Παιδεία

Εφετείο: Παράνομη η απεργία – αποχή των εκπαιδευτικών / Η απόφαση

———

Το σκεπτικό της απόφασης του Εφετείου που έκρινε παράνομη την απεργία-αποχή των εκπαιδευτικών από την αξιολόγηση

Παράνομη κρίθηκε η απεργία-αποχή των εκπαιδευτικών από την αξιολόγηση, σύμφωνα με την απόφαση του Εφετείου που παρουσιάζει το alfavita.gr, μετά την εκδίκαση της έφεσης που άσκησαν οι εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες, αλλά και η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως. 

Σύμφωνα με τη νομική σύμβουλο της ΑΔΕΔΥ, με την απόφαση 4242/2021 κρίθηκε παράνομη η απεργία-αποχή της ΟΛΜΕ λόγω μη υποβολής αιτήματος για διεξαγωγή δημοσίου διαλόγου, της ΔΟΕ και ΠΟΣΕΕΠΕΑ λόγω αναρμοδιότητας του ΔΣ τους να προκηρύξουν απεργία-αποχή, της ΟΙΕΛΕ ως καταχρηστική γιατί αποτελεί πολιτική απεργία.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Δευτέρα, ημέρα 24ωρης απεργίας των εκπαιδευτικών εκδικάστηκε η έφεση της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως με την οποία ζητούσε να κριθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία-αποχή από την αξιολόγηση, αλλά και να κριθεί άμεσα εκτελεστέα. Την ημέρα εκείνη το ποσοστό απεργίας των δασκάλων και των καθηγητών έφτασε στο 70%, ενώ πάνω από 25.000 εκπαιδευτικοί διαδήλωσαν σε όλη τη χώρα.

Παράλληλα, οι Ομοσπονδίες υπέβαλλαν αίτημα αναβολής της συνεδρίασης, προκειμένου να δικαστεί σε αίθουσα δικαστηρίου κι όχι σε γραφείο, να τηρηθούν οι διατυπώσεις δημοσιότητας καθώς και να εκδικασθεί από φυσικό δικαστή. Το δικαστήριο ωστόσο απέρριψε το αίτημα.

Αναλυτικά η απόφαση

Σε συνέχεια της 534/2021 αποφάσεως του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που έκανε δεκτή την αγωγή του Δημοσίου κατά της απεργίας-αποχής των ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, ΟΙΕΛΕ και υπέρ των δύο πρώτων εκ των οποίων είχε ασκήσει παρέμβαση η ΑΔΕΔΥ και της 542/2021 αποφάσεως του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που έκανε δεκτή την αγωγή του Δημοσίου κατά της απεργίας-αποχής της ΑΔΕΔΥ, επισυνάπτεται η απόφαση 4242/2021 του Εφετείου Αθηνών που δημοσιεύθηκε σήμερα επί της εφέσεως του Δημοσίου που στρεφόταν κατά των ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, ΑΔΕΔΥ, ΟΕΙΛΕ και ΠΟΣΕΕΠΕΑ και επί των συνεκδικασθεισών εφέσεων των ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, ΟΙΕΛΕ κατά του Δημοσίου, υπέρ των δύο πρώτων εκ των οποίων άσκησε παρέμβαση η ΑΔΕΔΥ.

Το σκεπτικό της απόφασης σε pdf

 alfavita.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας