Κοινωνία

Θεσσαλονίκη / Σταυρούπολη / 17χρονη μαθήτρια καταγγέλει: “Φασίστες άρχισαν να μαχαιρώνουν, να χτυπάνε κόσμο άσχημα” (video)

—–

«Φασίστες αρχίσαν να μαχαιρώνουν, να χτυπάνε κόσμο άσχημα» περιγράφει μία 17χρονη μαθήτρια που ήταν αυτόπτης μάρτυρας στην επίθεση φασιστοειδών έξω από σχολείο στη Σταυρούπολη.

Συγκεκριμένα, το πρωί φασιστικά στοιχεία με πέτρες, καδρόνια και φωτοβολίδες έκαναν επίθεση σε μέλη φοιτητικών συλλόγων στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης. Οι φοιτητικοί σύλλογοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το κτίριο που στεγάζονται το 1ο και το 2ο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης με αφορμή την επίθεση που δέχθηκαν φοιτητές από φασιστικά στοιχεία την προηγούμενη βδομάδα στο ίδιο σημείο. Μέχρι στιγμής υπάρχουν πληροφορίες για δύο φοιτητές με ελαφρά τραύματα στο κεφάλι. Φοιτητικοί Σύλλογοι της Θεσσαλονίκης, μαζί με άλλους μαζικούς φορείς της περιοχής καλούν σε συγκέντρωση καταδίκης και απομόνωσης των φασιστικών στοιχείων, αύριο Τετάρτη 29 Σεπτέμβρίου στην πλατεία Τερψιθέας στις 6.30 μ.μ.

Όπως δήλωσε η 17χρονη μαθήτρια στο Voria.gr  μια ομάδα περίπου 30 ατόμων, μαθητές στα ΕΠΑΛ, βγήκαν μέσα από το σχολείο και, φορώντας κράνη-κουκούλες και κρατώντας διάφορα αντικείμενα, επιτέθηκαν με μανία κατά των συγκεντρωμένων φοιτητών που πραγματοποιούσαν αντιφασιστική διαμαρτυρία, έξω από το σχολείο.

«Οι φοιτητές ήταν από έξω γιατί πριν λίγες ημέρες, ενώ μοίραζαν φυλλάδια, χτυπήθηκαν κάποια άτομα. Παιδιά του σχολείου, φασίστες, πήγαν από πίσω, έβαλαν κουκούλες, βγήκαν έξω και άρχισαν να μαχαιρώνουν, να χτυπάνε κόσμο άσχημα. Έπρεπε να έχουν φύγει εδώ και καιρό από το σχολείο. Θα μπορούσαμε να είχαμε χτυπήσει πολλά παιδιά από το σχολείο», κατήγγειλε η 17χρονη και ανέφερε ότι υπήρξαν αρκετοί τραυματίες από τα επεισόδια. «Δύο άτομα συγκεκριμένα είχαν στο κεφάλι τους αίματα από το ξύλο», είπε.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ το ενδεχόμενο παρουσίας μαθητών του 1ου και 2ου ΕΠΑΛ Σταυρούπολης μεταξύ των ατόμων που το πρωί επιτέθηκαν με πέτρες και άλλα αντικείμενα σε φοιτητές, που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το σχολείο, ερευνούν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης. Επίσης, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ την υπόθεση διερευνά η Διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

KNE: Έξω οι φασίστες από τη Δυτική Θεσσαλονίκη και τη Σταυρούπολη!

Η Τομεακή Οργάνωση Δυτικής Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ καταγγέλλει την επίθεση σε μέλη φοιτητικών συλλόγων την Τρίτη 28/9 έξω από το ΕΠΑΛ Σταυρούπολης.

Όπως σημειώνει, «η επίθεση με καδρόνια, λοστούς και φωτοβολίδες από κουκουλοφόρους που βγήκαν μέσα από το προαύλιο του σχολείου είναι μια απαράδεκτη εικόνα, δεν έχει καμία σχέση με τους μαθητές, τα Μαθητικά Συμβούλια και τις δίκαιες διεκδικήσεις τους. Πόσο μάλλον σε σχολεία τα οποία όλο το προηγούμενο διάστημα πρωτοστατούν στην οργάνωση του αγώνα των μαθητών στην περιοχή».

Η ανακοίνωση της ΚΝΕ αναφέρει ακόμη:

«Οι μαθητές του ΕΠΑΛ και όλων των σχολείων της Σταυρούπολης, η νεολαία της Δυτικής Θεσσαλονίκης έχουμε πείρα, θα απομονώσουμε από τα σχολεία και την γειτονιά μας τους φασίστες, όπως έχουμε κάνει πολλές φορές στο παρελθόν. Είναι το καλύτερο στήριγμα της κυβέρνησης και της αντιεκπαιδευτικής της πολιτικής, ακριβώς γιατί πάντα είναι απέναντι από τις διεκδικήσεις των μαθητών, τα αιτήματα, τις γενικές συνελεύσεις και τις κινητοποιήσεις τους. Είναι το στήριγμα του συστήματος που μας βυθίζει στην αμορφωσιά, τα κενά σε εκπαιδευτικούς, εργαστήρια και απαραίτητο εξοπλισμό, που μας στερεί την δυνατότητα πρόσβασης στην Ανώτατη Εκπαίδευση με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, που μας θέλει ανήλικους τζάμπα εργάτες ή ” σύγχρονους δούλους” για τα κέρδη των αφεντικών τους. Είναι το μακρύ χέρι του συστήματος απέναντι στο οργανωμένο μαθητικό , φοιτητικό και λαϊκό κίνημα .

Ένα χρόνο από την καταδίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης της ΧΑ και 8 χρόνια μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από μαχαίρι φασίστα, οι μαθητές δεν σταματάμε την πάλη ενάντια στο φασισμό και το σύστημα που το γεννά. Δυναμώνουμε την συλλογικότητα, την οργάνωση σε κάθε σχολείο, τάξη και τμήμα, ενώνουμε τις δυνάμεις σε κάθε γειτονιά, σε κάθε δήμο και πανελλαδικά μέσα από τις συντονιστικές επιτροπές μας, βγαίνουμε στην αντεπίθεση για τις σύγχρονες ανάγκες μας στη μόρφωση, τη δουλειά και τη ζωή με βάση τις δυνατότητες της εποχής μας. Ενώνουμε τη φωνή μας με τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και τον υπόλοιπο εργαζόμενο λαό!

Απομονώνουμε τους φασίστες και τους εθνικιστές από τα σχολεία και τις γειτονιές μας, του στέλνουμε εκεί όπου ανήκουν στο περιθώριο της κοινωνίας και τα σκουπίδια της ιστορίας! Οι φασίστες και στη Δυτική Θεσσαλονίκη θα μείνουν κρυμμένοι στις φωλιές τους κάτω από τη μαζική απομόνωση λαού και νεολαίας.

Σε αυτόν τον αγώνα τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ θα δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό, μαζί με τους εκατοντάδες συμμαθητές μας του ΕΠΑΛ Σταυρούπολης και όλης της περιοχής! Με τη δύναμη της γνώσης μπορούμε να γνωρίσουμε τον κόσμο, με την δύναμη της οργάνωσης μπορούμε να τον αλλάξουμε! Οι μαθητές μέσα από την οργάνωση τους θα βάλουν στο περιθώριο τέτοια στοιχεία, θα οργανώσουν την πάλη τους για το σχολείο και τη ζωή που τους αξίζει!»