Κοινωνία

Σεισμός 5,8 Ρίχτερ στο Ηράκλειο / Ένας νεκρός, 9 τραυματίες – Σε εξέλιξη επιχειρήσεις απεγκλωβισμού

—-

Σεισμός 5,8 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ σημείωθηκε πριν λίγο στο Ηράκλειο Κρήτης. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο ο σεισμός έγινε 22 χλμ δυτικά-βορειοδυτικά της Άρβης. Η δόνηση ήταν επιφανειακή με βάθος μόλις 10 χλμ με επίκεντρο στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες ένας άνθρωπος ανασύρθηκε νεκρός.

Όπως μετέδωσε ο ρεπόρτερ της ΕΡΤ Ηρακλείου Γ. Παπαδάκης που βρίσκεται στο σημείο πρόκειται για κάτοικο του Αρκαλοχωρίου ο οποίος εκτελούσε εργασίες μέσα στην εκκλησία του προφήτη Ηλία όπου κατέρρευσε η οροφή. Τη σορό του παρέλαβε ήδη ελικόπτερο. Παράλληλα ανακοινώθηκαν 9 τραυματίες, δύο με κατάγματα και δύο με εκδορές. Επίσης υπάρχουν εγκλωβισμένοι σε σπίτια στην ευρύτερη περιοχή καθώς σημειώθηκαν καταρρευσεις κτισμάτων και κατολισθήσεις σε δρόμους. Στο σημείο σπεύδει ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης.

Η κατάσταση περιγράφεται πολύ δύσκολη. Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Μινώα Πεδιάδος Όλγα Δραμουντάνη, έχουν καταρρεύσει εκκλησίες, σπίτια, τοιχία, τα σχολεία εκκενώθηκαν.

Βλέπαμε να πέφτουν μπαλκόνια στους δρόμους, τζαμαρίες να σπανε, οι μετασεισμοί είναι συνεχείς,  είπε κάτοικος του Αρκαλοχωρίου στην ΕΡΤ1. Δεν μπορώ να σας περιγράψω πώς

Από την Πυροσβεστική δίνουν εγκλωβισμούς, αλλά όχι ακριβή αριθμό. Σύμφωνα με την Αστυνομία, μέχρι στιγμής έχουν αναφορά για τρεις εγκλωβισμένους σε σπίτια.

Μια ηλικιωμένη στο χωριό Πατσίδερος, όπου έχει πέσει σκάλα και δε μπορεί να κατέβει η γυναίκα και άλλα δύο άτομα έχουν εγκλωβιστεί σε σπίτι/α κοντά στην εκκλησία του Προφήτηη Ηλία στο Αρκαλοχώρι.

Υπάρχουν αναφορές για ζημιές σε παλιά κτίσματα. Έχει ρωγμές το Λύκιο στο Καστέλι, το οποίο εκκενώθηκε. Σε όλα τα σχολεία της περιοχής έχουν βγει οι μαθητές στα προαύλια και καταμετρούνται.

Τις πληροφορίες επιβεβαίωσε ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Κρήτης Γ. Λεονταράκης μιλώντας στην ΕΡΤ λέγοντας ότι σπεύδουν κλιμάκια της ΕΜΑΚ με C130.

“Χρειάζεται ψυχραιμία. Οι άνθρωποι να μένουν μακριά από τα κτήρια που έχουν πληγεί” ζήτησε ο κ. Λεονταράκης.

Ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας ανακοίνωσε πως σπεύδει στο σημείο ειδικό κλιμάκιο και χαρκατήρισε τον σεισμό κεραυνό εν αιθρία.

Γ. Παπαδόπουλος: Ο σεισμός δεν ήρθε απροειδοποίητα

“Ο σεισμός δεν ήρθε απροειδοποίητα. Ηρθε στο σημείο που κουνά εδώ και μήνες” είπε στην ΕΡΤ ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος. Ο ίδιος εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι το επίκεντρο είναι σε κατοικημένες περιοχές και κάλεσε πυροσβεστική, δήμους, και περιφέρεια να κινηθούν αμεσότατα για την αυτοψία που επιβάλλεται. Παράλληλα, προειδοποίησε για μετασεισμούς.

«Έχω καλύψει δημοσιογραφικά τον μεγάλο σεισμό της Αθήνας, είναι η πρώτη φορά που φοβήθηκα τόσο πολύ» μετέδωσε ο ρεπόρτερ της ΕΡΤ Ηρακλείο Γ. Παπαδάκης ο οποίος εκείνη την ώρα βρισκόταν στο κτήριο του σταθμού

Ρεπορταζ Γ. Παπαδάκης, Ν. Μανουσουδάκη, Ι. Ταβλάς, Ευτ. Πενταράκη – Επιμέλεια/συνταξη Κ. Βαλαούρα

ertnews.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας