Βέροια

Γιώργος Χ. Χιονίδης “Ιστορία της Βέροιας”. Μια οφειλή του Δήμου στο βιβλίο και τον συγγραφέα του

———–

Μόλις φέτος το καλοκαίρι διάβασα την Ιστορία της Βέροιας, γραμμένη από τον βεροιώτη νομικό και ιστορικό Γιώργο Χιονίδη εδώ και πολλά χρόνια. Δηλώνω πως δεν είμαι καθόλου περήφανη γι’ αυτήν την καθυστέρηση. Πολύ περισσότερο, όταν πρόκειται για μια πολύχρονη έρευνα πάθους από τον συγγραφέα του, που έγινε στόχος ζωής γι’ αυτόν. Είναι ένα βιβλίο που ανήκει σε όλους μας.

Το θέμα όμως δεν είναι αυτό. Το θέμα είναι πως το βιβλίο, που εκδόθηκε (α’ τόμος 1960, β’ 1970), και μάλιστα “ιδίοις αναλώμασι”, όπως λέγαν οι παλιοί ή με δικά του έξοδα, για να είμαστε πιο απλοί, έχει πια εξαντληθεί και η έκδοσή του, αυτή που είχα στα χέρια μου, πρόχειρη και κακοτυπωμένη, δεν ταιριάζει ούτε στον συγγραφέα ούτε στο έργο του.

Και για τον μεν συγγραφέα έχουν ειπωθεί πολλά και έχει τιμηθεί πολλαπλώς μέχρι κι από την Ακαδημία Αθηνών.

Για το βιβλίο, όμως, προϊόν μόχθου πολλών χρονών, χωρίς μάλιστα να υπάρχει ανάλογη έρευνα αφιερωμένη στον τόπο μας, δεν θα έπρεπε να ληφθεί μια ειδική μέριμνα;

Ο συγγραφέας θυμάται πως ήδη από την εποχή που δήμαρχος ήταν ο Γιάννης Χασιώτης είχε παρθεί η απόφαση έκδοσης της “Ιστορίας” από τον Δήμο.

Από τότε πέρασαν πολλά χρόνια και η απόφαση φαίνεται πως ξεχάστηκε. Όταν ένα σωρό έντυπα σε πολύ καλό χαρτί κυκλοφορούν για την τουριστική προβολή της πόλης μας, η Ιστορία της και ο συγγραφέας της δεν δικαιούνται του ανάλογου σεβασμού.

Κι αυτό πρέπει να γίνει το συντομότερο, πιστεύω, για να μην πούμε πως δεν υπάρχει πια καιρός “ουκέτι καιρός”, που έλεγαν και οι Αρχαίοι. Ήδη ο Γιώργος Χιονίδης διανύει το ογδοηκοστό έβδομο έτος της ηλικίας του.

Δήμητρα Σμυρνή

Συνέντευξη του Γιώργου Χιονίδη στη Φαρέτρα μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ

Σελίδες από την έκδοση της “Ιστορίας της Βέροιας”
banner-article

Ροη ειδήσεων