Μίκης Θεοδωράκης / Ο λαός αποχαιρέτησε τραγουδώντας τον καλλιτέχνη που έκανε τραγούδι τους πόνους και τους αγώνες του
Σήμερα ο λαός πενθεί τραγουδώντας, αποχαιρετά τον δικό του άνθρωπο, τον δικό του καλλιτέχνη που έκανε τραγούδι τους πόνους του, τις αγωνίες του, το δίκιο και τα οράματά του. Και θα τον τραγουδά μέχρι να λάβουν «τα όνειρα εκδίκηση».
Αυτό ήταν φανερό κάθε στιγμή έξω από τη Μητρόπολη, όχι μόνο σήμερα αλλά και τις τρεις τελευταίες μέρες που χιλιάδες λαού πέρασαν για το δικό τους «αντίο», με ένα τραγούδι, με ένα λουλούδι…
Στην τελετή, που έγινε στη Μητρόπολη Αθηνών, παρευρέθηκε η οικογένεια του Μ. Θεοδωράκη και σύσσωμη η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία του τόπου. Αποχαιρετισμούς απηύθυναν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.
Στην ομιλία της η Κ. Σακελλαροπούλου επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «ο Μίκης Θεοδωράκης επέδρασε καταλυτικά στο αισθητικό, το ηθικό, το πολιτικό μας φρόνημα. Δημιούργησε ένα ιδιαίτερο μουσικό σύμπαν, μέσα από τον πλούσιο συγκερασμό δημοτικής παράδοσης και βυζαντινού μέλους, λαϊκού τραγουδιού και σύγχρονων αρμονικών κατακτήσεων, θέλοντας να εκφράσει, καθώς έγραφε το 1972, “την απέραντη ευαισθησία και το ένθεο πάθος του λαού μας”. Έβαλε τους στίχους των ποιητών μας στο στόμα του καθένα από μας και τους έκανε κοινό μας κτήμα, σε τέτοιο, μάλιστα, βαθμό, “ώστε ακούγοντας ένα τραγούδι, να μην μπορείς να φανταστείς τη μουσική με άλλο κείμενο, ούτε όμως και το ποίημα με διαφορετική μουσική”, όπως σημείωνε ο ίδιος. Έδωσε ρωμαλέα αγωνιστικότητα στο ελληνικό τραγούδι, δραματική διάσταση στις επικές του συνθέσεις, λυρική ομορφιά και υπόρρητη μελαγχολία στις μπαλάντες του».
Δείτε εδώ βίντεο από την τελετή αποχαιρετισμού στον Μίκη Θεοδωράκη.
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ξεκινώντας τον αποχαιρετισμό του, σημείωσε: «”Βροντάνε στράτες κι αγορές” μετά την είδηση του χαμού σου, αγαπημένε μας Μίκη. Πλήθος ανθρώπων από όλες τις ηλικίες, απ’ όλες τις γενιές βρίσκονται τις τρεις αυτές μέρες εδώ για να σε αποχαιρετήσουν. Σεμνά, μα όχι βουβά. Με τα τραγούδια σου σε αποχαιρετάμε, όπως αξίζει σε εκείνους που λεβέντικα ροβόλησαν τον κόσμο. Και ένας ψίθυρος περνά από στόμα σε στόμα: “Χωρίς τον Μίκη θα ήμασταν αλλιώς”. Και έτσι είναι. Χωρίς εσένα θα ήμασταν αλλιώς. Φράγμα μεγαλόπρεπο στη λήθη, ένα δοξαστικό στην εποποιία του λαού μας τον 20ό αιώνα είναι το έργο σου. Αποστόμωσε όσους προσπαθούν να μαυρίσουν τη μνήμη της, διόρθωσε τα ψέματα, έκανε έναν ολόκληρο λαό να νιώθει περηφάνια για την κληρονομιά του και θαυμασμό για εκείνους που με τον αγώνα τους την τιμούν και προσπαθούν να τη μεγαλώσουν».
Διαβάστε εδώ αναλυτικά και δείτε βίντεο με την ομιλία του Δ. Κουτσούμπα.
Σύσσωμη η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία
Στην τελετή αποχαιρετισμού παραβρέθηκαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυρ. Βελόπουλος.
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου και ο ΓΓ του ΚΣ της ΕΔΟΝ, Σεβήρος Κούλας. Επίσης, πρέσβεις ξένων χωρών.
Παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ και ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ Νίκος Αμπατιέλος.
Επίσης, οι ηγεσίες υπουργείων, ο δήμαρχος Αθηναίων, ο περιφερειάρχης Αττικής.
Παραβρέθηκαν άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών, σύσσωμος ο καλλιτεχνικός κόσμος και συνεργάτες του, που πρωτοτραγούδησαν έργα του, όπως η Μαρία Φαραντούρη, ο Γιώργος Νταλάρας, ο Τούρκος συνθέτης και ποιητής Ζουλφί Λιβανελί και η Φινλανδή ερμηνεύτρια Άρια Σαγιονμά.
Με ένα τραγούδι κι ένα λουλούδι το τελευταίο «αντίο»
Στο Μετρό του Συντάγματος η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, στα γραφεία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (που βρίσκεται πίσω από τη Μητρόπολη) έπαιζαν τραγούδια του αγώνα και ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος έφθασε στη Μητρόπολη αποτίοντας φόρο τιμής με το τραγούδι «Σώπα όπου να ‘ναι θα σημάνουν οι καμπάνες».
Εικόνες από τους παλιούς συντρόφους του Λαμπράκηδες να στέκονται τιμητική φρουρά στη σορό του, τα τραγούδια του να εναλλάσσονται από στόμα σε στόμα κι ενώ ο κόσμος περίμενε να αφήσει το δικό του λουλούδι στο φέρετρο, αλλά και τα πολλά μικρά παιδιά που στο πλευρό των γονιών τους ή των παππούδων τους μάθαιναν πλευρές της Ιστορίας μας μέσα από τα τραγούδια του. Και εκεί το χαμόγελο και η συγκίνηση των μεγαλύτερων να γίνεται ακόμα μεγαλύτερη και να λένε το έργο του πια στα χέρια τους, για να «πάνε λίγο ψηλότερα».
Εν μέσω δυνατών χειροκροτημάτων και τραγουδιών του από το πλήθος, το μεσημέρι η σορός μεταφέρθηκε από το παρεκκλήσι στη Μητρόπολη, ολοκληρώνοντας το λαϊκό προσκύνημα.
Η αγάπη του κόσμου φάνηκε ξεκάθαρα ακόμα κι όταν έπιασε ψιλόβροχο στο κέντρο της Αθήνας, καθώς κανείς δεν έφυγε αλλά αντίθετα συνέχιζαν να κατευθύνονται προς τη Μητρόπολη.
Μετά το τέλος της τελετής, συγκινημένος ο κόσμος φωνάζοντας «Ούτε σε ξερονήσια, ούτε σε φυλακές, ποτέ τους δεν λυγίσανε οι κομμουνιστές» και τραγουδώντας τη «Ρωμιοσύνη», με ρυθμικά χειροκροτήματα τον αποχαιρέτησαν φωνάζοντας «Αθάνατος».