Πολιτική

Το παρασκήνιο της “μεταγραφής” του Χρήστου Στυλιανίδη στην κυβέρνηση

———-

Πώς και γιατί έγινε η επιλογή του Κυπρίου πρώην Επιτρόπου και του πρώην αρχηγού της Αεροπορίας για την ηγεσία του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας από τον Κ. Μητσοτάκη.

Στον κ. Στυλιανίδη θα αποδοθεί τιμητική πολιτογράφηση, όπως ανακοίνωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, καθώς είναι Κύπριος πολίτης και συνεπώς δεν θα μπορούσε να αναλάβει κυβερνητικό αξίωμα στην Ελλάδα διαφορετικά.

Η επιλογή ενός Κυπρίου πολιτικού προκάλεσε και αντιδράσεις, με το ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ να υποστηρίζουν ότι δείχνει την ένδεια στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, ενώ στη γαλάζια κοινοβουλευτική ομάδα εξακολουθεί να επικρατεί μουρμούρα, αφού πολλοί βουλευτές ήλπιζαν ακόμη έστω σε μία θέση υφυπουργού.

Πώς έφτασε όμως καταρχάς ο κ. Μητσοτάκης σε αυτή την επιλογή, μετά το φιάσκο με το ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη την περασμένη Τρίτη;

Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη την Τετάρτη ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνήσει στον πρώην Επίτροπο Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων με τον οποίο διατηρεί καλές προσωπικές σχέσεις για να του ζητήσει να αναλάβει εκείνος το νέο υπουργείο. Στη συνέχεια επικοινώνησε και με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Μαργαριτη Σχοινά, του οποίου ήταν συνεργάτης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή πλέον ο κ Στυλιανίδης.

Το θέμα χειρίστηκε λοιπόν προσωπικά ο πρωθυπουργός και παρέμεινε επτασφράγιστο μυστικό μέχρι την Κυριακή, όταν και διέρρευσε.

Εν τω μεταξύ, κυβερνητικά στελέχη έλεγαν απλώς ότι το πρόσωπο που τελικά θα αναλάμβανε το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας θα είχε “επιχειρησιακή εμπειρία”. Εκρίθη όμως ότι η εμπειρία του κ.Στυλιανίδη ως “αρχιτέκτονα” του RescEU, του αναβαθμισμένου δηλαδή συστήματος πολιτικής προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα ήταν πιο χρήσιμη από την επιχειρησιακή εμπειρία ενός στρατιωτικού. Για τη θέση του υφυπουργού όμως επιλέχθηκε ένα πρόσωπο από τις Ένοπλες Δυνάμεις και συγκεκριμένα ο κ.Τουρνάς, με το σκεπτικό ότι ως πρώην αρχηγός της Αεροπορίας έχει πείρα όσον αφορά στη χρήση των εναέριων μέσων, γεγονός που συνιστά και μία έμμεση ομολογία των ζητημάτων που ανέκυψαν στον τομέα αυτό τον Αύγουστο.

Προτιμήθηκε δε ο υπουργός να είναι πολιτικό πρόσωπο και ο υφυπουργός να προέρχεται από τις Ένοπλες Δυνάμεις, διότι στην αντίστροφη περίπτωση θα ήταν κάπως… άβολο ένας πολιτικός να δέχεται εντολές από ένα στρατιωτικό.

Από την κυβέρνηση προβάλλουν την επιλογή Στυλιανίδη ως την καλύτερη δυνατή, γεγονός που βέβαια δημιουργεί το ερώτημα γιατί δεν του είχε προταθεί εξαρχής η θέση αυτή, αλλά είχε ανακοινωθεί ο κ. Αποστολάκης. Προκύπτει επίσης το ερώτημα γιατί αρχικά δεν προβλεπόταν θέση υφυπουργού, στο οποίο η μόνη απάντηση είναι ότι η νέα ηγεσία του υπουργείου ως ομάδα διαθέτει τα καλύτερα εχέγγυα για να φέρει σε πέρας τα καθήκοντα της.

Σχόλια προκάλεσε, όπως αναφέρθηκε, και το γεγονός ότι ο κ.Στυλιανίδης κατάγεται από την Κύπρο, με την κυβέρνηση να απαντά πως είναι ένας Έλληνας της Κύπρου, αλλά κυρίως ένας Ευρωπαίος πολιτικός με μεγάλη εμπειρία στη διαχείριση κρίσεων.

 News247.gr 

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας