Απόψεις Κοινωνία

“Ποντάρει σε μείωση φόρων” γράφει η Αντριάνα Βασιλά

——–

Αντριάνα Βασιλά

 Μετά το φιάσκο του ανασχηματισμού και την όπως – όπως διαχείρισή του, η κυβέρνηση προετοιμάζεται πλέον για το τι ανακοινώσεις θα κάνει ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ. Έτσι το Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο βρίσκονται σε πυρετό διαβουλεύσεων με τους δανειστές, προκειμένου να βρεθεί δημοσιονομικός χώρος για κάποιου είδους παροχές ώστε να κερδίσουν τις εντυπώσεις της κοινωνίας.

Τα σενάρια πάνω στο τραπέζι είναι πολλά, ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος των εισηγήσεων έχει να κάνει με προτάσεις μείωσης της έμμεσης φορολογίας, όπως στον τομέα του ΦΠΑ ή στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, όπου οι ελαφρύνσεις σε αυτή την περίπτωση αφορούν ανεξαιρέτως όλους τους φορολογούμενους.

Στη βάση αυτή, όλες οι διαβουλεύσεις με τους θεσμούς για τις φοροελαφρύνσεις γίνονται σε ένα πλαίσιο κοστολογημένων προτάσεων και προβλέπουν «πάγωμα» της εισφοράς αλληλεγγύης για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, περαιτέρω μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων και διατήρηση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες.

Να σημειωθεί ότι όλες τις νέες εκπτώσεις φόρων, πριν φτάσουν να ενσωματωθούν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2022, που θα κατατεθεί στη Βουλή την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου, θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών στο περιθώριο του Eurogroup, που θα πραγματοποιηθεί στις 10 Σεπτεμβρίου στη Σλοβενία.

Οι προτάσεις

Αναλυτικότερα οι προτάσεις του οικονομικού επιτελείου για τις φοροελαφρύνσεις προβλέπουν:
● Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% μεσοσταθμικά. Παράλληλα θα γίνουν ευρύτερες παρεμβάσεις σε όλα τα κλιμάκια υπολογισμού του φόρου.
● Μείωση του εταιρικού συντελεστή από το 24% στο 22% για τα εισοδήματα του 2021.
● Παράταση για ένα έτος με ανοιχτό το ενδεχόμενο μονιμοποίησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα σερβιριζόμενα ποτά για την εστίαση, το τουριστικό πακέτο, τις μεταφορές και τα εισιτήρια θεάτρου και κινηματογράφου.
● «Πάγωμα» της εισφοράς αλληλεγγύης για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, όπως και το 2021.
● Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις μονάδες, όπως συνέβη και κατά το τρέχον έτος.
● Μείωση των φορολογικών συντελεστών κατά 50% για τις επιχειρήσεις που θα συγχωνευθούν ή γενικότερα μετασχηματιστούν ώστε η ελληνική οικονομία να γίνει ανταγωνιστική. Σχεδιάζεται η μείωση του φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 11% για μια πενταετία.
● Μείωση κατά 50% σε πρώτη φάση ή ακόμα και πλήρη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
● Νέα μείωση του συντελεστή φορολόγησης για τις επιχειρήσεις από το 22% στο 20%.
● Μείωση των δύο συντελεστών ΦΠΑ στο 22% (από 24%) και στο 11% (από 13%).

 topontiki

banner-article

Ροη ειδήσεων