Κοινωνία Παιδεία

Βάσεις 2021 / Οικονόμου: Μέχρι τη Δευτέρα, 30 Αυγούστου, θα ανακοινωθούν

Μέχρι τη Δευτέρα θα ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής για τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, όπως αποκάλυψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

«Το εμβόλιο είναι εκεί και περιμένει τους φοιτητές για να ησυχάσει το κεφάλι τους» είπε μεταξύ άλλων.

Από την πλευρά της και η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή, επισήμανε ότι μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο θα ανοίξουν τα σχολεία εν μέσω αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα.

Μακρή: Διαφορετικά τα μέτρα στα σχολεία

Η Ζέττα Μακρή δήλωσε στον ΑΝΤ1 πως το υπουργείο βρίσκεται ήδη σε επαφή με της επιτροπή των λοιμωξιολόγων και τα μέτρα που θα μπουν άμεσα σε ισχύ στα σχολεία θα ανακοινωθούν έγκαιρα, ώστε να είναι ενήμεροι μαθητές και γονείς.

Συγκεριμένα, είπε ότι φέτος τα μέτρα θα είναι διαφορετικά σε σχέση με την περσινή χρονιά, καθώς υπάρχει και το πρόσθετο μέτρο που είναι ο εμβολιασμός.

Υπάρχει ένα μικρό ποσοστό 20-25% των εκπαιδευτικών που δεν έχουν εμβολιαστεί και θα πρέπει να ληφθούν και για αυτούς μέτρα, όπως το rapid test που θα κληθούν να κάνουν με δικά τους έξοδα δύο φορές την εβδομάδα, πρόσθεσε.

Για τις αντιδράσεις περί του κόστους απάντησε ότι υπάρχει η λύση του δωρεάν εμβολιασμού, ενώ υπενθυμίζεται ότι τα self test για τους μαθητές θα διατίθενται δωρεάν και θα πρέπει να δηλώνονται υποχρεωτικά στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr.

Τηλεκπαίδευση σε εξαιρετικές περιπτώσεις

Για το ενδεχόμενο να κλείσουν ξανά τα σχολεία από το φθινόπωρο, η υφυπουργός Παιδείας απάντησε ότι η επιθυμία και η προσπάθεια του υπουργείου, αλλά κι αυτό που θα υλοποιηθεί, είναι η δια ζώσης εκπαίδευση.

«Δεν θα επανέλθουμε στην τηλεκπαίδευση γιατί υπάρχει ο εμβολιασμός» σημείωσε και πρόσθεσε ότι δεν αποκλείεται ως μέτρο να εφαρμοστεί σε πολύ εξαιρετικές περιπτώσεις, όπως για παιδιά που βρίσκονται σε ευπαθείς ομάδες.

«Αν σύμφωνα με τα πρωτόκολλα υπάρχει αριθμός κρουσμάτων ή μορφή νόσησης που επιβάλλει να ληφθούν κι άλλα μέτρα, αυτά θα ανακοινωθούν μαζί με τα πρωτόκολλα λειτουργίας των σχολείων» κατέληξε.

memaska-mathites-paidia.jpg

Για την πανδημία και τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας

«Από τη στιγμή που η πανδημία επιμένει και η κυρίαρχη σήμερα μετάλλαξη, η «Δέλτα», είναι πιο επιθετική, η Κυβέρνηση οφείλει να λάβει όλα τα απαιτούμενα μέτρα τόσο για την προστασία της δημόσιας υγείας, όσο και για την ομαλότερη λειτουργία της κοινωνίας, σε όλα τα επίπεδα» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου και συμπλήρωσε:

«Σήμερα πάνω από 6 εκατ. άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί, ενώ κάθε μέρα κλείνονται πολλές χιλιάδες νέα ραντεβού. Αυτό μεγαλώνει την υποχρέωσή μας να διασφαλίσουμε την αποκατάστασης της ζωής μας  στην πληρότητά της.

Η ζώσα κοινωνία -οι μαθητές, οι φοιτητές, οι εργαζόμενοι, οι επαγγελματίες- δεν διανοούνται πιστεύουμε ότι θα χρειαστεί να ξαναβάλουν τη ζωή τους σε «αγκύλες».  Ότι θα χρειαστεί να ξαναζούν με αστερίσκους. Ακούμε τη φωνή τους, συμμεριζόμαστε τις αγωνίες τους και ανοίγουμε βήμα. Πάμε μπροστά.

Η επιστήμη μας έδωσε τα όπλα που χρειαζόμαστε. Θα ήταν τεράστιο λάθος εκ μέρους μας να συνεχίσουμε με την τακτική των οριζόντιων περιορισμών, από τη στιγμή που η πλειοψηφία της κοινωνίας υψώνει ασπίδα ανοσίας μέσω του εμβολιασμού. Τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν προχθές είναι αποτέλεσμα ενδελεχούς έρευνας, στηριγμένης τόσο στα πορίσματα της ιατρικής όσο και στις απαιτήσεις του ελληνικού και διεθνούς δικαίου. Τα μέτρα που λάβαμε έχουν στόχο να προστατεύσουν, με διαφορετικό τρόπο, εμβολιασμένους και μη εμβολιασμένους.

Από τη στιγμή που οι εμβολιασμένοι βρίσκονται de facto σε άλλη θέση από τους ανεμβολίαστους σε ό,τι αφορά τους κινδύνους από την πανδημία, από τη στιγμή που ο ασφαλής δωρεάν εμβολιασμός είναι άμεσα διαθέσιμος στους πάντες, θα ήταν παράλογο και επικίνδυνο να ισχύουν τα ίδια για όλους. Προσοχή δεν επιδιώκουμε διχασμούς. Δεν βάζουμε απέναντι κανέναν. Δεν διαχωρίζουμε τους πολίτες. Δωρεάν εμβόλια σε όλους παρέχουμε. Όποιο επιθυμεί ο καθένας. Από αυτά με τα οποία έχουν εμβολιαστεί 4,9 δισ. άνθρωποι στον κόσμο. Από την άλλη όμως θα ήταν και ανεύθυνο από την πλευρά μας να καθόμαστε με σταυρωμένα τα χέρια».

Alfavita

banner-article

Ροη ειδήσεων