Κόσμος

Στα χέρια των Ταλιμπάν το οπλοστάσιο – προίκα των Αμερικανών

——

Η προέλαση των Ταλιμπάν προς την Καμπούλ συνεχίζεται χωρίς ουσιαστική αντίσταση με τις Ηνωμένες Πολιτείες να παρακολουθούν χωρίς ουσιαστική παρέμβαση να «χάνονται» όσα προσπάθησαν να «χτίσουν» εδώ και δύο δεκαετίες με την παρέμβασή τους στην ασιατική χώρα.

Οι ΗΠΑ ξόδεψαν εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια προκειμένου να εκπαιδεύσουν και να εξοπλίσουν τον αφγανικό στρατό που όμως δεν μπορεί να ανακόψει το δρόμο των Ταλιμπάν προς την κυριαρχία.

«Εφοδιάσαμε τους Αφγανούς εταίρους μας με όλα τα εργαλεία», είχε δηλώσει τον Ιούλιο ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, υπεραμυνόμενος της απόφασής του να αποσύρει τα τελευταία αμερικανικά στρατεύματα από τη χώρα και να αφήσει τους Αφγανούς να παλεύουν για το μέλλον τους.

Όμως τα μέλη των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας δεν έδειξαν μεγάλη επιθυμία για μάχη. Κατά χιλιάδες, κατέθεσαν τα όπλα, μερικές φορές χωρίς να προβάλουν την παραμικρή αντίσταση. Από την πλευρά τους, οι Ταλιμπάν έσπευσαν να βάλουν χέρι σε αυτά τα «εργαλεία».

Ιστότοποι που πρόσκεινται στους Ταλιμπάν είναι γεμάτοι βίντεο μαχητών Ταλιμπάν που κατάσχουν ένα φορτίο όπλων, την πλειονότητα των οποίων προμήθευσαν οι δυτικές δυνάμεις.

Άλλες εικόνες στρατιωτών που παραδίδονται στους Ταλιμπάν στην πόλη Κουντούζ, στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, δείχνουν θωρακισμένα οχήματα με αντιαρματικούς εκτοξευτές πυραύλων στα χέρια των εξεγερμένων.

Αν και τα αμερικανικά στρατεύματα πήραν μαζί τους κατά την αποχώρηση τον λεγόμενο «προχωρημένο» εξοπλισμό, οι Ταλιμπάν ανέκτησαν «οχήματα, χάμβι, ελαφρά όπλα και πυρομαχικά», εξηγεί στο AFP ο Τζάστιν Φλέσνερ, από τη ΜΚΟ Conflict Armament Research (CAR).

Για τους ειδικούς, αυτά τα ανέλπιστα λάφυρα βοήθησαν σε μεγάλο βαθμό τους Ταλιμπάν.

Ο οπλισμός αυτός δεν θα βοηθήσει τους Ταλιμπάν μόνο να εξαπολύσουν ξαφνική επίθεση κατά της Καμπούλ, αλλά και να «ενισχύσουν την εξουσία τους» στις πόλεις τις οποίες κατέλαβαν, εκτιμά ο Ραφαέλ Παντούτσι, ειδικός στο S. Rajaratnam School of International Studies της Σιγκαπούρης.

Η επέλαση των Ταλιμπάν

Σημειώνεται ότι μέσα σε οκτώ ημέρες, οι Ταλιμπάν έχουν κυριεύσει περίπου στις μισές πρωτεύουσες των επαρχιών του Αφγανιστάν και ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος του βόρειου, του δυτικού και του νότιου τμήματος της χώρας.

Η επέλαση των Ταλιμπάν έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στις χώρες της Δύσης και κυρίως στις ΗΠΑ, που ανακοίνωσαν ότι θα στείλουν προσωρινά 3.000 επιπλέον Αμερικανούς στρατιώτες, για να βοηθήσουν στην ασφαλή αποχώρηση του προσωπικού της αμερικανικής πρεσβείας στην Καμπούλ. Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας, έως το τέλος του Σαββατοκύριακου η πλειονότητα των 3.000 επιπλέον στρατιωτών θα βρίσκονται στην Καμπούλ.

Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Άσραφ Γάνι δήλωσε σήμερα ότι βρίσκεται σε επείγουσες διαβουλεύσεις με τοπικούς ηγέτες και διεθνούς εταίρους σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, καθώς οι Ταλιμπάν συνεχίζουν την προέλασή τους.

«Ως πρόεδρός σας, εστιάζομαι στο να αποτρέψω το ενδεχόμενο περαιτέρω αστάθειας, βίας και εκτοπισμού του λαού μου», είπε ο Γάνι κατά τη διάρκεια μιας σύντομης τηλεοπτικής παρέμβασης.

«Η εκ νέου κινητοποίηση των δυνάμεών μας ασφαλείας και άμυνας αποτελεί την κύρια προτεραιότητά μας και σοβαρά μέτρα λαμβάνονται με αυτόν τον σκοπό», τόνισε ο Γάνι.

Ο ίδιος δεν έκανε καμία αναφορά σε μια πιθανή παραίτηση, την οποία ζητούν ορισμένοι.

efsyn.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας