Βέροια

Βέροια: Διαμαρτυρία για τη στάση της Λίνας Μενδώνη στη μεταφορά των μνημείων του Σταθμού Βενιζέλου

———–

Χθες στη Βέροια, στο Αρχαιολογικό Μουσείο,  με την παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, εγκαινιάστηκε ο «τοίχος της μνήμης».

Έξω από το χώρο του Μουσείου  ήταν ανοιγμένα δυο μικρά πανό  που έγραφαν: «Έγκλημα στο Σταθμό  Βενιζέλου»

Η αναφορά γινόταν σε σχέση με την θέση  της Υπουργού για τη μεταφορά των αρχαίων που βρέθηκαν στο σταθμό του υπό κατασκευήν  μετρό και της καταστροφής της αυθεντικότητας του μνημείου.

Οι σιωπηλά διαμαρτυρόμενοι μάλιστα ήταν ιδιαίτερα επικριτικοί για την Υπουργό, αφού της θύμιζαν με τα πανό τους πως μια τέτοια στάση  όχι μόνο είναι απαράδεκτη,  αλλά εγκληματική.

Υπενθυμίζουμε ότι το ΣτΕ με μιας ψήφου  διαφορά, εκείνης της Προέδρου, πήρε θετική απόφαση για τη μετακίνηση των αρχαίων και την απρόσκοπτη συνέχιση των εργασιών για την κατασκευή του εν λόγω Σταθμού.

Επίσης υπενθυμίζουμε ότι ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων κάλεσε με σχετικό ψήφισμά του τους πολίτες να αποτρέψουν την καταστροφή του μνημείου και τόνισε:  « ότι, όπως και στο παρελθόν, έτσι και τώρα, θα καταβάλει κάθε προσπάθεια, ώστε να μην επιτρέψει να αποσπαστεί και να καταστραφεί το μοναδικό μνημειακό σύνολο της βυζαντινής κοσμικής Θεσσαλονίκης, το σταυροδρόμι του Decumanus Maximus, της μνημειακής λεωφόρου των Βυζαντινών ή της περίφημης  Μέσης οδού και του Cardo, μαζί με τα δημόσια κτήρια που το περιβάλλουν.»

Όχι, άλλο πανό για την τσιμεντοποίηση της Ακρόπολης  -έργο Μενδώνη- δεν υπήρξε!

Οι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι από τη χθεσινή διαμαρτυρία στη Βέροια, τον Σταθμό Βενιζέλου και από την τσιμεντοποίηση της  Ακρόπολης.

far

Φωτογραφίες από τα εγκαίνια: faretra.info

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας