Εργασία Νάουσα

Εργατικό Κέντρο Νάουσας: Κινητοποίηση για την προστασία των εργαζομένων τις ημέρες του καύσωνα

———

Το νέο κύμα καύσωνα που θα κατακλύσει όλη την χώρα επιβάλει την ανάγκη άμεσης κινητοποίησης των Συνδικάτων για την προστασία της ζωής και της υγείας των εργαζομένων.

Γνωρίζουμε από την ίδια μας την πείρα ότι ακόμη και σε συνθήκες καύσωνα, στους εργασιακούς χώρους η εργοδοσία απαιτεί από τους εργαζόμενους να δουλέψουν μέχρι τελικής πτώσης, στο όνομα της συνέχισης της παραγωγής, των προθεσμιών για την παράδοση των εμπορευμάτων, της “εξυπηρέτησης του πελάτη”, της “ανταγωνιστικότητας”.

Μεταλλοβιομηχανίες, διαλογητήρια, κομποστάδικα( που η θερμοκρασία δίπλα στους φούρνους φτάνει στους 60-70 βαθμούς) ,  εργοτάξια, χωράφια,  γίνονται καζάνια θανάτου με θερμοκρασίες και υγρασίες που μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρά προβλήματα υγείας, ακόμη και στο θάνατο από θερμοπληξία, ενώ αυξάνουν τον κίνδυνο εργατικών ατυχημάτων.

Οι εργαζόμενοι που δουλεύουν σε εξωτερικούς χώρους και σε υπαίθριες εργασίες  βρίσκονται εκτεθειμένοι στις συνέπειες των καιρικών φαινομένων ( εργάτες γης, οικοδομές, delivery, ταχυμεταφορές), πρέπει να προστατευτούν. Δεν είναι λύσεις το καπέλο, τα γυαλιά και ένα μπουκαλάκι νερό, που συχνά-πυκνά ακούγονται στους χώρους δουλειάς.

Οι συνεχείς παραχωρήσεις των κυβερνήσεων έχουν ανοίξει την όρεξη των εργοδοτών για κατάργηση και των ελάχιστων μέτρων προστασίας της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς. Η ζωή των εργαζομένων γίνεται αναλώσιμο είδος για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Χαρακτηριστικό και πρόσφατο παράδειγμα αποτελούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα που μέσα στην πανδημία έγιναν πρωτόκολλα της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, πρωτόκολλα διάδοσης του ιού, πρωτόκολλα του θανάτου.

Ο τελευταίος νόμος-έκτρωμα που οδηγεί τους εργαζόμενους σε περισσότερες και απλήρωτες ώρες δουλειάς θεσπίζοντας την 10ωρη εργασία, είναι καμπανάκι για όλους όσον αφορά την προστασία της υγείας των εργαζομένων συνολικά και όχι μόνο σε περιόδους έντονων καιρικών φαινομένων.

Με τη ζωή και την υγεία μας, δεν θα παίξει κανείς! Μπροστά στον επερχόμενο καύσωνα απαιτούμε:

  1. Άμεση διακοπή όλων των υπαίθριων εργασιών όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 38 ο Αντίστοιχα, άμεση διακοπή εργασιών σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους (γιαπιά, μηχανοστάσια, χυτήρια, κομποστάδικα, υαλουργίες, μηχανουργεία, θερμοκήπια, κ.λπ.). Πλήρης καταβολή του ημερομισθίου χωρίς καμία περικοπή.

  2. Αποχή από την εργασία, όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα, των εργαζομένων που εντάσσονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου (καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, διαβητικοί, νεφροπαθείς, εγκυμονούσες, κ.λπ.). Πλήρης καταβολή του ημερομισθίου.

  3. Συχνά διαλείμματα κατάλληλης διάρκειας, ανάλογα με τις συνθήκες περιβάλλοντος και τα χαρακτηριστικά της εργασίας, της έντασης εργασίας και της χρησιμοποιούμενης στολής εργασίας – ΜΑΠ, για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.

  4. Περιορισμός βαριών εργασιών όταν οι συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες.

  5. Διάθεση σε συνεχή βάση στους εργαζόμενους πόσιμου δροσερού νερού κοντά στη θέση εργασίας τους.

  6. Δημιουργία κατάλληλων κλιματισμένων χώρων διαλείμματος για την ανάπαυση των εργαζομένων.

  7. Ύπαρξη και λειτουργία κλιματισμού στους χώρους εργασίας όπου αυτό είναι εφικτό. (Σημειώνουμε ότι πολλές φορές η εργοδοσία, για να αποφύγει το κόστος της εγκατάστασης κλιματιστικών, προφασίζεται ότι η λειτουργία τους δεν είναι συμβατή με την παραγωγική διαδικασία.)

  8. Απαγωγή των ρύπων και του θερμού αέρα όσο το δυνατό πιο κοντά στην πηγή τους.

  9. Για τη λειτουργία των κλιματιστικών μονάδων να εξασφαλιστεί ότι τηρούνται τα αναφερόμενα στην εγκύκλιο για μέτρα διασφάλισης από ιογενείς λοιμώξεις Δ1δ/ΓΠ οικ 26635/23-04-2020 (π.χ. συνεχής φυσικός αερισμός του χώρου ακόμη και με παράλληλη λειτουργία κλιματιστικών μονάδων, αποφυγή ανακυκλοφορίας αέρα κ.λπ.).

  10. Μόνωση των πηγών θερμότητας (μεγάλων μηχανών, κ.λπ.), θερμομόνωση της πλάκας ή στέγης.

Για όλα τα παραπάνω, να ληφθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων με ουσιαστικό έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους. Σε αντίποδα των νόμων της κυβέρνησης που θέλει να αποδεσμευτεί από πολιτικές ευθύνες όσον αφορά τον έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης και γι’ αυτό επιχειρεί να αποδυναμώσει τον ΣΕΠΕ, τις επιθεωρήσεις εργασίας και τα αντίστοιχα ΚΕΠΕΚ, εμείς πρέπει να διεκδικήσουμε να παίξουν το ρόλο τους. Να δυναμώσει ο έλεγχος σε όλους τους χώρους δουλειάς.

Να υπάρχει ουσιαστική εκτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου από το Γιατρό Εργασίας και τον Τεχνικό Ασφάλειας και εφαρμογή από τους εργοδότες, όλων των αναγκαίων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων για την ουσιαστική προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων.

Παράλληλα, καλούμε τους εργαζόμενους σε κάθε κλάδο να μην κάνουν εκπτώσεις στα ζητήματα προστασίας της υγείας τους. Να απευθυνθούν στα σωματεία τους, στο Εργατικό Κέντρο. Να επιβάλουμε με τη δράση μας και τις διεκδικήσεις μας, μέτρα προστασίας της υγείας».

banner-article

Ροη ειδήσεων