Γενικά

Ληθαίος, η μαγεία ενός ποταμού / Το κόσμημα των Τρικάλων!

——–

Είναι βέβαιο ότι οι πόλεις που διασχίζονται από ποτάμι μπορούν, ως προς αυτό τουλάχιστον,  να χαρακτηριστούν τυχερές.

Φτάνει όμως αυτό; Τελικά, απ’ ότι αποδεικνύεται, ο ανθρώπινος παράγοντας είναι εκείνος  που θα καθορίσει, θετικά ή ακόμη και αρνητικά -εστία μόλυνσης-  τη συμβολή ενός ποταμού στην ανάδειξη μιας πόλης.

Αλλά ας σταθούμε στην περίπτωση του Ληθαίου, που «κόβει»  την  πόλη των Τρικάλων στα δύο.  Διαπιστώσαμε ιδίοις  όμμασι κατ’ αρχάς την απόλυτη καθαρότητα των νερών του. Τα νερά του όχι μόνο είναι πεντακάθαρα αλλά ρέουν γάργαρα, πράγμα που σημαίνει ότι πολίτες και αρχές φροντίζουν με κάθε τρόπο γι’ αυτό. Και δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι όλοι οι κάτοικοι των Τρικάλων είναι «φίλοι» του ποταμού.

Η κήτη του διαμορφωμένη σε δύο επίπεδα, απόλυτα προσβάσιμα,  προσφέρεται ένθεν και ένθεν για περίπατο με απόλυτη ασφάλεια όλο το 24ωρο, εφόσον το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες.  Άνετα παγκάκια υπάρχουν σ’ όλα τα σημεία και στα δύο επίπεδα.

Τα πλατάνια, προϊόν ανθρώπινης παρέμβασης, επιβλητικά κατά μήκος και στις δύο όχθες.

Οι φωτισμοί, εντυπωσιακοί τη νύχτα, δημιουργούν ένα μαγευτικό περιβάλλον και μια ιδιαίτερη ρομαντική διάθεση για τους περιπατητές.  Πολλές οι γέφυρες που  ενώνουν τις όχθες του ποταμού.  Η κεντρική  μεταλλική πεζογέφυρα όμως είναι αυτή που ξεχωρίζει, η οποία μάλιστα έχει χαρακτηριστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού σαν μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς.  

Έχουν κάθε λόγο λοιπόν οι Τρικαλινοί  να υπερηφανεύονται για το κόσμημα της πόλης τους , το Ποτάμι, τον Ληθαίο!

Όμως, αυτό που κυρίως αποδεικνύει του λόγου το αληθές είναι τα φωτογραφικά στιγμιότυπα, που «συνέλαβε» ο φακός της Φαρέτρας.

far

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας