Βέροια Ρεπορτάζ

Το ΠΑΜΕ από τη Βέροια: “Το αντεργατικό έκτρωμα δεν θα περάσει / Η εκμετάλλευση δεν διευθετείται”

——

Το Συνδικάτο Τροφίμων – Γάλακτος – Ποτών Ημαθίας – Πέλλας καθώς και το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Βέροιας, που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, πραγματοποίησαν την απεργιακή συγκέντρωση, ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο της Κυβέρνησης, στην Πλατεία  Ωρολογίου στη Βέροια.

Κεντρική ομιλήτρια στη συγκέντρωση η Κούλα Χατζηθεοδωρίδου, Αντιπρόεδρος του Συνδικάτου Γάλακτος και μέλος του Δ.Σ. του Εργατικού Κέντρου Νάουσας.

Η ομιλήτρια, αφού στην αρχή τόνισε ότι δεν θα περάσει το αντεργατικό αυτό έκτρωμα και ότι η εκμετάλλευση δεν διευθετείται, είπε μεταξύ άλλων για τους βασικούς άξονες αυτού του νομοσχεδίου, που αποσκοπεί στη μεγιστοποίηση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, με την επιβολή της 10ωρης και 12ωρης εργασίας χωρίς υπερωριακή αμοιβή, με το ξήλωμα της κυριακάτικης αργίας, με το παραπέρα χτύπημα του δικαιώματος της απεργίας, με την ακόμη μεγαλύτερη ευκολία στις απολύσεις.

Με το σύνθημα “πάρτε πίσω το νομοσχέδιο έκτρωμα” η ομιλήτρια κάλεσε τα σωματεία να κλιμακώσουν τον αγώνα, ενώ τελειώνοντας ξεκαθάρισε ότι: “Παλεύουμε για μια κοινωνία που κουμάντο στον τόπο θα κάνει ο λαός και όχι μια χούφτα μεγαλοεπιχειρηματίες.”

Στη συνέχεια ακολούθησε δυναμική πορεία με συνθήματα στους δρόμους της Βέροιας.

far

Φωτογραφίες: faretra.info

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία:

Συναδέλφισσες , συνάδελφοι

Με Παρακαταθήκη την απεργιακή μάχη της 6 Μάη , τα συλλαλητήρια που πραγματοποιήθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα απ΄ άκρη σε άκρη σε όλη την Ελλάδα . τις απεργίες κλάδων στις 3 Ιούνη , τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων και  στην  περιοχή  μας, δίνουμε  σήμερα την μάχη της απεργίας με επιτυχία, με στόχο την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Δεν θα γίνουμε δούλοι του 21ου αιώνα.

Δεν θα περάσει το αντεργατικό έκτρωμα.

Η εκμετάλλευση δεν διευθετείται.

Το νομοσχέδιο έκτρωμα που κατέθεσε η  κυβέρνηση κατά παραγγελία του ΣΕΒ, το βράδυ της Παρασκευής είναι ακόμα πιο αντιδραστικό από αυτό που παρουσίασε στις 12 Μάη

Το νομοσχέδιο έκτρωμα δεν διορθώνεται, δεν φτιασιδώνεται. ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ

Όλο το νομοσχέδιο- έκτρωμα άρθρο προς άρθρο, παίρνει το σκοτάδι από τα αντεργατικά μέτρα όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων και φιλοδοξεί να κάνει ¨νόμο¨ την εργασιακή ζούγκλα.

Βασικοί άξονες του νομοσχεδίου είναι:

Η άρση εμποδίων στην επιβολή της 10ωρης και 12ωρης εργασίας και μάλιστα χωρίς επιπλέον αμοιβή ως υπερωρία.  Συγκεκριμένα, μπορεί να επιβάλλεται με ατομική σύμβαση ακόμα κι αν το συνδικάτο του χώρου διαφωνεί και δεν υπάρχει συλλογική συμφωνία!

Η αύξηση του αριθμού των υπερωριών ανά έτος (από 96 στη βιομηχανία και 120 στους άλλους κλάδους σε 150 για όλους), τις οποίες μπορεί να επιβάλλει στον εργαζόμενο ο εργοδότης, ως μια ακόμα επιλογή ένταση της εκμετάλλευσης. Μάλιστα η αύξηση των ωρών θα έρχεται στους εργοδότες και πιο φθηνά, καθώς μέχρι τις 150 ώρες ο εργαζόμενος θα αμείβεται με προσαύξηση μόλις 40%, ενώ με το ισχύον καθεστώς για πάνω από τις 120 ώρες η προσαύξηση είναι 60%.

Το παραπέρα ξήλωμα της κυριακάτικης αργίας με τη διεύρυνση των κλάδων που θα μπορούν να δουλεύουν τις Κυριακές. Χτυπά  τη μοναδική μέρα που μένει ελεύθερη στην εργατική οικογένεια.

Καταργείται το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας.  Σε «ανεξάρτητη αρχή» μετατρέπεται σύμφωνα με το νομοσχέδιο το ΣΕΠΕ. Στόχευση κυβέρνησης και εργοδοσίας είναι να μην υπάρχει πια καμιά υποχρέωση του υπουργείου Εργασίας για τη στελέχωση της Υπηρεσίας, να μην είναι υπόλογη καμία κυβέρνηση για τις ελλείψεις ή τα πεπραγμένα της, με λίγα λόγια να αφαιρεθεί ακόμα κι αυτό το μέσο που είχαν οι εργαζόμενοι μπας και βρουν το δίκιο τους.

Η παραπέρα νομική θωράκιση και εδραίωση της τηλεργασίας. Η καθιέρωση της ψηφιακής κάρτας εργασίας που, μεταξύ άλλων, θα επιτρέπει στον εργοδότη να μεγιστοποιεί την εκμετάλλευση σε κάθε δευτερόλεπτο του χρόνου εργασίας.

Τα βάρβαρα αυτά μέτρα συνοδεύονται από το παραπέρα χτύπημα του δικαιώματος στην απεργία και γενικότερα της συνδικαλιστικής δράσης με το φακέλωμα των συνδικάτων, την δημιουργία μηχανισμών αποτροπής της περιφρούρησης της απεργίας, τη αύξηση του προσωπικού ασφαλείας που σε ποσοστό που πρακτικά ακυρώνει την ίδια την απεργία.

Περισσότερη «ελευθερία» για απολύσεις.. Στην πράξη οι εργαζόμενοι όχι μόνο δεν προστατεύονται, αλλά ακόμα και στην περίπτωση που δικαιωθούν από τα δικαστήρια δίνεται στον εργοδότη η δυνατότητα, έναντι κάποιου αντιτίμου, να μην ξαναπροσλάβει τον απολυμένο.

Νέο χτύπημα στο δικαίωμα της απεργίας αφού απαγορεύει την προκήρυξη απεργίας που έχει κριθεί παράνομη από δευτεροβάθμια η τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση. Απαγορεύει δηλαδή σε εργατικά κέντρα και ομοσπονδίες να καλύπτουν απεργιακά σωματεία που τους απαγορεύτηκε η πραγματοποίηση απεργίας.

Επίσης σε μια προσπάθεια τρομοκράτησης και οικονομικού στραγγαλισμού συνδικάτων θεσπίζεται « αστική ευθύνη για συνδικαλιστές οι οποίοι ασκούν βία η γενικότερα προβαίνουν σε παράνομες πράξεις κατά την διάρκεια απεργιών»

Τρίβουν τα χέρια τους οι εργοδότες.  Από την 1η στιγμή έσπευσαν να χαιρετίσουν το αντεργατικό έκτρωμα ΣΕΒ και ΣΕΤΕ που το θεώρησαν ως μια ¨ καλή βάση¨ για να τσακίσουν  τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου Νάουσας με πρόσφατη απόφαση της θεωρεί πως το νομοσχέδιο περιέχει θετικά – εκσυγχρονιστικά στοιχεία , δίνοντας απλόχερα στήριξη προς την κυβέρνηση , γνωρίζοντας πολύ καλά ότι αυτό αποτελεί ταυτόχρονα γερή βάση για να στηριχτεί η στρατηγική επιλογή κεφαλαίου- κυβέρνησης – ΕΕ.

Η ξεπερασμένη πλέον πλειοψηφία της ΓΣΕΕ που μετέτρεψε σε συνεννόηση με την κυβέρνηση τον γιορτασμό της 1ης Μάη σε προέκταση των διακοπών του Πάσχα , ισχυρίζεται πως είναι ζήτημα διαλόγων με τον υπουργό εργασίας το αντεργατικό έκτρωμα για την ¨βελτίωση¨ του.

Αφού απέτυχαν μ΄ αυτό τον τρόπο να εξαπατήσουν συνδικάτα και εργαζόμενους . επεδίωξαν να μετατοπιστεί η συζήτηση για απεργία με καθαρό στόχο να ακυρωθεί η ενίοτε απεργιακή αντεπίθεση ιδιωτικού και δημοσίου τομέα και αυτός ο σχεδιασμός της έπεσε στο κενό. Το ταξικό κίνημα μπορεί να ξεπερνά τις παγίδες του κυβερνητικού – εργοδοτικού συνδικαλισμού.

Το κρίσιμο δεν είναι η ημερομηνία αλλά η ανάγκη πανεργατικής απεργίας , διαμόρφωση προϋποθέσεων για πανεργατικό απεργιακό μέτωπο και παραπέρα κλιμάκωση.

Το σχέδιο διάσπασης του κοινού αγώνα όλων των εργαζόμενων δεν πέρασε. Και αφού δεν κατάφεραν να περάσουν το διαλυτικό τους σχέδιο, έστησαν μια ακραία τυχοδιωκτική ενέργεια στο λιμάνι του Πειραιά δίνοντας λαβή στον κυβερνητικό εφοπλιστικό μηχανισμό.

έδωσαν την δυνατότητα στην κυβέρνηση να συκοφαντήσει τα συνδικάτα και την απεργία.

Να συκοφαντήσει το ΠΑΜΕ και τις ταξικές δυνάμεις γιατί από εκεί νοιώθει πραγματικό φόβο και γιατί αποτελούν τον βασικό οργανωτή της λαϊκής πάλης απέναντι στις ανατροπές του αιώνα.

Έρχεται η κυβέρνηση σήμερα και μας λέει ότι δρομολογεί το νέο αντεργατικό έκτρωμα για το καλό μας, για τα δικά μας δικαιώματα. Στρογγυλοκάθονται στα τηλεοπτικά πάνελ και με το ύφος χιλίων καρδιναλίων μας κουνάνε το δάχτυλο και μας υποδεικνύουν ότι έχουμε μόνο μια επιλογή. Να σκύψουμε το κεφάλι και να αποδεχτούμε τη μοίρα μας γιατί αυτοί ξέρουν το καλό μας. Εννοείται ότι στα σαλόνια του ΣΕΤΕ, του ΣΕΒ και άλλων τέτοιων φορέων έχουν ζεστούς συνομιλητές. Άλλωστε τα δικά τους συμφέροντα υπηρετούν. Σε αυτό το νομοσχέδιο εμπεριέχονται πράγματα που χρόνια τώρα επιδιώκουν να εφαρμόσουν στους χώρους δουλειάς εφοπλιστές, βιομήχανοι, μεγαλοξενοδόχοι και άλλοι. Έτσι προσπαθούν να εξασφαλίσουν ακόμη μεγαλύτερα κέρδη από τη δική μας δουλειά και στα πλαίσια των δικών τους ανταγωνισμών. Μη μπορώντας να ξεφύγουν από τους όρους του δικού τους παιχνιδιού που κάθε τρεις και λίγο αναπόφευκτα θα καταλήγει σε κρίσεις όπως και αυτήν που βιώνουμε σήμερα.

Η καταστρατήγηση του σταθερού εργάσιμου χρόνου με αποτέλεσμα να ξεπουλιέται ακόμη πιο φτηνά η εργατική μας δύναμη, ο περιορισμός της οργανωμένης πάλης των εργαζόμενων  μέσα από τα σωματεία, είναι χρόνιοι πόθοι των ισχυρών, των καπιταλιστών, των επιχειρηματικών ομίλων, αυτών των λίγων που ανεξάρτητα με το πως θα τους χαρακτηρίσει κάποιος, έναν ρόλο έχουν. Να ζουν με προκλητική χλιδή και πολυτέλεια ξεζουμίζοντας τους εργαζόμενους. Με λίγα λόγια αυτόν των καλοταϊσμένων παρασίτων που μας πίνουν το αίμα.

Να γιατί χρόνια τώρα, όλα τα αστικά επιτελεία και τα κόμματα τους δεν σταμάτησαν να παίρνουν μέτρα σε αυτήν την κατεύθυνση. Μονοκομματικές, δικομματικές, πολυκομματικές κυβερνήσεις, όλων των αποχρώσεων συνέχιζαν την επίθεση από εκεί που οι προηγούμενοι την άφηναν. Πρωτοστάτησαν για να επιβάλλουν τις ελαστικές μορφές απασχόλησης δυνάμεις, κατά τα άλλα “αριστερές” όπως ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι  ίδιοι ως κυβέρνηση πέρασαν νόμους και εφάρμοσαν μέτρα μέσα από τα οποία εξαπλώθηκαν οι ελαστικές μορφές απασχόλησης,  απελευθερώθηκαν επιπλέον οι απολύσεις, περιορίστηκε περισσότερο η δυνατότητα των εργαζόμενων να κηρύσσουν απεργίες και να οργανώνουν την πάλη τους μέσα από τα σωματεία. Και σήμερα έρχονται και μυξοκλαίνε σαν την απατημένη σύζυγο.  Ποιον νομίζουν ότι κοροϊδεύουν; Αυτοί ψήφισαν το νόμο που θεωρείται ποινικό αδίκημα η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις  ενάντια στις κατασχέσεις σπιτιών.Μ άλιστα  σε  ανάρτηση  του  στα  μέσα κοινωνικής δικτύωσης  ο  βουλευτής  του  ΣΥΡΙΖΑ  Κυρίτσης  πρόβλεψε σαν  άλλη  Πυθία  ότι  το νομοσχέδιο  θα περάσει  έτσι  κι  αλλιώς  ρίχνοντας  νερό   στο μύλο  όλων  εκείνων  που  υποσκάπτουν  τους συλλογικούς  αγώνες  και καλλιεργούν τη  μοιρολατρεία και  την ηττοπάθεια  στους εργαζόμενους.

Τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμάζει την χαριστική βολή σε ότι μας απέμεινε. Και όλα αυτά για το καλό μας. Αλήθεια σε ποιους  ότι απευθύνονται όταν κουνάνε με αυτόν τον τρόπο το δάχτυλο; Έχουμε όλοι πλούσια πείρα από το τι σημαίνουν πρακτικά αυτές οι υποτίθεται καινοτόμες ιδέες τους. Γνωρίζουν καλά τι σημαίνει βάρβαρο δεκάωρο δουλειάς οι συνάδελφοι στις ταχυμεταφορές οι οποίοι σήκωσαν στην πλάτη τους ανάγκες που και η πανδημία ανέδειξε. Όσοι εργάζονται τετράωροι σε δύο και τρεις δουλειές παλεύοντας να συμπληρώσουν ένα μεροκάματο, όσοι κάνουν δουλειά γραφείου που και μέσα από την τηλεργασία έχουν ξεχάσει που αρχίζει και που τελειώνει η επαγγελματική, κοινωνική και οικογενειακή ζωή.

Τι πόνος σημαίνουν δύο ώρες επιπλέον δουλειάς μπορούν να το καταλάβουν όσοι μπαίνουν στην γραμμή παραγωγής μιας φάμπρικάς, στα εργοστάσια Βαρβαρέσου, Μπουτάρη, διαλογητήρια, των τροφίμων, στα γιαπιά και τα κατασκευαστικά έργα, οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ. Και σε ότι έχει να κάνει με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας μπορούν να το αποτυπώσουν με τον καλύτερο τρόπο οι εποχικά απασχολούμενοι στον επισιτισμό τουρισμό που φεύγουν για σεζόν και επιστρέφουν κυριολεκτικά μισοί. Το αν υπάρχει ελεύθερη διαβούλευση στους χώρους δουλειάς μπορούμε να το απαντήσουμε όλοι! Οι περισσότεροι από εμάς κατέληξαν κυνηγώντας το μεροκάματο, μόνοι απέναντι σε έναν εργοδότη ο οποίος ορθά κοφτά δηλώνει «εμείς εδώ έτσι δουλεύουμε. Αν θέλεις , αλλιώς…»

Όλος τους ο δόλος και το ταξικό μίσος με το οποίο μας χτυπάνε κρύβεται σε μια διόλου ρεαλιστική και αντικειμενική διατύπωση. Κοινωνική συναίνεση λένε. Ταξική συνεργασία. Με δυο λέξεις προσπαθούν να κρύψουν κάτι που πλέον δεν μπορεί να κρυφτεί.

1ον και ο καιρός της πανδημίας απέδειξε περίτρανα ότι αν δεν μπουν εργάτες να δουλέψουν σε ένα εργοστάσιο, σε μία επιχείρηση, σε ένα ξενοδοχείο αυτά καταλήγουν άδεια κουφάρια από τα οποία δεν παράγεται και δεν παρέχεται τίποτα.

2ον οι μόνοι οι οποίοι κατέκτησαν και μάλιστα πανηγυρικά τον τίτλο του περιττού και του αχρείαστου, είναι οι ίδιοι που μας κουνάνε το δάχτυλο.

Γνωρίζουν όμως και οι ίδιοι ότι πλέον δεν μας πείθουν με πονηρές και πρόστυχες διατυπώσεις όπως οι παραπάνω. Να γιατί τρέχουν από πίσω τους,  ως δυνάμεις υποστήριξης και συμβιβασμένες, νόθες στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, ηγεσίες στους συνδικαλιστικούς φορείς.

Αλήθεια πόσο διαχρονικό παραμένει το σύνθημα που λέει ΓΣΕΕ εργατών και όχι των εργοδοτών. Στο χέρι των ίδιων των εργαζόμενων είναι αυτές οι δυνάμεις να ξεβρωμίσουν μια και καλή από το οργανωμένο κίνημα. Τρανταχτό  παράδειγμα   το ΕΚΒ  που  εδώ και  ένα  χρόνο   με  τον  ορυμαγδό   των αντεργατικών μέτρων  να παίρνονται  το ένα πίσω  από  το άλλο  δεν  έβγαλε  ούτε  μια  ανακοίνωση . Μάλιστα αφού  με  “βαριά καρδιά”  πήρε απόφαση  η  ξεπουλημένη  ηγεσία  να  πάρει  απόφαση  απεργίας  για   σήμερα , κάλεσε  τους  εργαζόμενους  σε   συγκέντρωση  στη  Θεσσαλονίκη . Τόσο καλά.

Στο χέρι μας είναι να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας. Ας γίνει  η σημερινή ημέρα ένα σημείο αναφοράς που θα σηματοδοτεί την ανάγκη να πάμε την οργάνωση της πάλης μας σε άλλα επίπεδα. Μπορούμε και πρέπει να κάνουμε τα σωματεία μας πραγματικά όπλα στον αγώνα για ζωή με δικαιώματα. Να εκφραστεί η οργάνωση μας σε κάθε χώρο δουλειάς στον κλάδο και στο έδαφος, στις συνοικίες, όπου ζουν και αναπνέουν οι εργαζόμενοι. Όπου θα έχουμε το αποκούμπι μας στο οποίο θα βασιζόμαστε για κάθε μικρότερο η μεγαλύτερο πρόβλημα. Για την απληρωσιά, για την απόλυση, για μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζόμενων. Μα πάνω από όλα να κάνουμε σωματεία τα οποία δεν θα αποτελούν κολαούζους των σχεδίων τους, αλλά ορμητήρια μέσα από τα οποία θα παλεύουμε για αυτά που πραγματικά δικαιούμαστε στο σήμερα! Η ίδια η πείρα μας αποδεικνύει πλέον ότι απέναντι στις παρωχημένες και αντιδραστικές διατυπώσεις τους, η δική μας δράση θα πρέπει να διακατέχεται  από το  νόημα που ένα σύνθημα εκφράζει με απόλυτη σαφήνεια.

Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά!

Συναδέλφισσές , συνάδελφοι

Με σύνθημα “πάρτε πίσω το αντεργατικό έκτρωμα είναι για τα σκουπίδια”

Στέλνουμε μήνυμα κλιμάκωσης του αγώνα

Ξεκαθαρίζουμε ότι δεν κάνουμε βήμα πίσω , δεν συζητούν οι εργαζόμενοι τον νόμο έκτρωμα, δεν διαπραγματεύονται τους ορούς της σφαγής τους.

Καλούμε όλα τα σωματεία να μπουν στην μάχη κλιμάκωσης

Καλούμε κάθε τίμιο συνδικαλιστή να συμβάλλει στην προσπάθεια διαμόρφωσης ενιαίου πανελλαδικού απεργιακού μετώπου , απέναντι στην επέκταση της απλήρωτης εργασίας στο νέο χτύπημα στο απεργιακό δικαίωμα , την υπονόμευση της συλλογικής οργανωμένης δράσης των εργαζομένων.

Να διατρανωθεί ότι εργαζόμενοι δεν θα γίνουν σκλάβοι 7ωρο πενθήμερο 35ώρο.

Οι εργαζόμενοι μαζί με τους φτωχούς αγρότες μαζί τους νέοι και νέες μπορούμε πιο επιθετικά να απαντήσουμε στα βάρβαρα σχέδια κυβέρνησης – κεφαλαίου.

Θα κλιμακώσουμε με νέες κινητοποιήσεις

Θα είμαστε μαζί με τους αγρότες στην μάχη που δίνουν πανελλαδικά

Το  συνδικάτο  γάλακτος , τροφίμων  & ποτών  Ημαθίας-Πέλλας  συμμετέχει  στη σύσκεψη σωματείων , φορέων και συλλόγων ενάντια στην ολική καταστροφή του Βερμίου και την ιδιωτικοποίηση της ενέργειας την Τέταρτη 16 Ιούνη στις 7 μμ στο προαύλιο του εργατικού κέντρου  Νάουσας.

Παρεμβαίνουμε με κάθε τρόπο για να σταματήσουμε την νέα υποβάθμιση στο ΕΦΚΑ.

Αγωνιζόμαστε με ψηλά το κεφάλι ! Έχουμε εμπιστοσύνη στους εργαζόμενους

Παλεύουμε για μια κοινωνία που κουμάντο στον τόπο θα κάνει ο λαός και όχι μια χούφτα μεγαλοεπιχειρηματίες.

 

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας