Εκδηλώσεις Περιβάλλον Πολιτική

Θεσσαλονίκη / ΚΚΕ: Δράσεις για την Παγκόσμια Ηµέρα Περιβάλλοντος, Κυριακή 6 Ιουνίου

——–

Η Παγκόσμια Ηµέρα Περιβάλλοντος θα συνοδευτεί ξανά απ’ τις υποκριτικές δηλώσεις ανησυχίας των αστικών πολιτικών δυνάµεων για τη σηµερινή κατάσταση, την καταστροφή των δασών, τη ρύπανση του νερού και του αέρα, το ανθυγιεινό περιβάλλον των μεγαλουπόλεων, τις ελλείψεις µέτρων πολιτικής προστασίας, την επιστηµονική συζήτηση για τις διαστάσεις της κλιµατικής αλλαγής.
Η στρατηγική σύμπλευση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αποκαλύπτεται αν σκεφτεί κανείς πως, χέρι-χέρι” στηρίζουν την ευρωενωσιακή αρχή “ο ρυπαίνων πληρώνει” δηλαδή την ασυδοσία του κεφαλαίου να ρυπαίνει. Είναι “συν-δηµιουργοί” του νομοθετικού πλαισίου που εκχωρεί στο μεγάλο κεφάλαιο θάλασσες και παραλίες μετατρέποντας τες σε πανάκριβα εμπορεύματα.
Την ίδια ώρα που διοχετεύουν πακτωλούς χρηματοδοτήσεων στις επενδύσεις της “πράσινης” οικονοµίας, συνεχίζουν την υποχρηµατοδότηση και την υποστελέχωση των αναγκαίων υποδοµών και των µηχανισµών πολιτικής προστασίας, την έλλειψη ουσιαστικού σχεδιασµού και συντονισµού. Καθημερινά αποδεικνύεται ότι ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης συνοδεύεται με περιβαλλοντικά εγκλήματα. Στην Ανατολική Θεσσαλονίκη αυτήν η πολιτική είναι χαρακτηριστική με πολλά παραδείγματα :

  • οι πλησιέστερες δομές πυροπροστασίας για τους 3 Δήμους (Πυλαία- Χορτιάτη, Θερμαϊκού , Θέρμης) είναι ο 3ος πυροσβεστικός σταθμός του Δήμου Θεσσαλονίκης και τα Πυροσβεστικά κλιμάκια Λαγκαδά και Σταυρού. Μιλάμε για μια γεωγραφική περιοχή που καλύπτει μία έκταση 672.521 στρεμμάτων με μεγάλο αριθμός αστικών ιστών, δεκάδων μεγάλων εργασιακών και άλλων χώρων. Ο ορεινός όγκος του Χορτιάτη, με την πλούσια πανίδα και χλωρίδα, ο οποίος εκτείνεται στα όρια των δήμων Πυλαίας – Χορτιάτη και Θέρμης ουσιαστικά παραμένει απροστάτευτος.

  • η τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου. Ένα αποτέλεσμα της διαχρονικής συσσώρευσης προβλημάτων μιας συγκεκριμένης δασικής πολιτικής, που εφαρμόζουν επί χρόνια διαδοχικές κυβερνήσεις. Έτσι δε διασφαλίστηκε η απαραίτητη χρηματοδότηση και το προσωπικό για την υλοποίηση ενός σχεδίου ολοκληρωμένης προστασίας διαχείρισης και οικολογικής ανόρθωσης του δάσους.

  • οι αρνητικές εξελίξεις ιδιωτικοποίησης της Μαρίνα της Αρετσούς, με πρόβλεψη αύξησης της εκμετάλλευσης του χώρου, με μεγάλους συντελεστές δόμησης, κάλυψης και μεγάλο ύψος κτιρίων στη χερσαία ζώνη για την ανάπτυξη τουριστικών, εμπορικών και άλλων χρήσεων. Εξελίξεις που θα συμπαρασύρουν αλλαγές σε όλη την παραλιακή ζώνη της Καλαμαριάς

  • ο ελλιπής σχεδιασμός αποτελεσματικών έργων προστασίας των ακτών στο Δήμο Θερμαϊκού και περιβαλλοντικής αδειοδότησης αυτών, με την διάβρωση τους να συνεχίζει ακάθεκτη. Την ίδια ώρα ξεκινά ο διαγωνισμός για το έγκλημα της ιδιωτικοποίησης του κάμπινγκ και της ακτής Αγίας Τριάδας. Παράλληλα μεγαλώνουν και οι κίνδυνοι για την ευαίσθητη περιοχή της λιμνοθάλασσας της Επανομής από τα σχέδια καπιταλιστικής αξιοποίησής της.

  • Το προχώρημα του σχεδιασμού για τη διαχείριση σκουπιδιών με  την επικείμενη εγκατάσταση της ΜΕΑ  Αν. Τομέα  στον Αγ. Αντώνιο, περιοχή ήδη επιβαρυμένη από την μακρόχρονη λειτουργία της χωματερής των Ταγαράδων, προωθώντας παράλληλα τον ευρύτερο σχεδιασμό για την καρκινογόνα καύση τους.

Η ολοκληρωμένη προστασία του περιβάλλοντος των δασών, των ακτών, των ευαίσθητων οικοσυστημάτων,  προϋποθέτει ένα διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, που βάζει στο επίκεντρο την κάλυψη των συνδυασμένων κοινωνικών αναγκών και διασφαλίζει την  ισόρροπη επίδραση του εργαζόμενου ανθρώπου στη φύση. Για αυτή την ελπιδοφόρα προοπτική, για τη λήψη όλων των άμεσων μέτρων προστασίας και οικολογικής ανόρθωσης των περιοχών μας, το ΚΚΕ θα καταθέσει όλες του τις δυνάμεις!

Την Κυριακή 6 Ιουνίου οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ στην Ανατολική Θεσσαλονίκη προχωρούν στις παρακάτω δράσεις :

  • 11:00 στην Καλαμαριά: πικετοφορία από το πρώην Νοσοκομείο Παναγία μέχρι το πρώην Στρατόπεδο Κόδρα, με επικεφαλή τον Γ. Δελή , βουλευτή Α Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ.

  • 11:00 στη Θέρμη: εξόρμηση – ενημέρωση στο Φράγμα της Θέρμης , με επικεφαλή τον Θ. Ιγνατιάδη (Περιφερειακό Σύμβουλο) και Φ. Καρκατζούνη (Δημοτικό Σύμβουλο) με τη Λαϊκή Συσπείρωση.

  • 11:00 στο Χορτιάτη: εξόρμηση – ενημέρωση στις κεραίες στο δρόμο για το καταφύγιο, με επικεφαλή τον Ο. Μάαιτα , Δημοτικό Σύμβουλο Πυλαίας- Χορτιάτη με τη Λαϊκή Συσπείρωση.

  • 11:00 στην Περαία: πικετοφορία από το πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής στην παραλιακή ζώνη Περαίας – Νέων Επιβατών , με επικεφαλή τον Λ. Στολτίδη , βουλευτή Β Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας