Τοπικά

Ημαθία / Ανεξάρτητος Συνδυασμός: Μια οφειλόμενη απάντηση στη ΔΑΚΕ

 

Τα γεγονότα και οι αλήθειες για την διασπαστική της δράση.

Τη Δευτέρα 16 Μαΐου 2021 η ΔΑΚΕ Καθηγητών Δ.Ε. δημοσιοποίησε καταγγελία με σκληρούς χαρακτηρισμούς για τον ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ – ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΗΜΑΘΙΑΣ έχοντας ως αφορμή τις διαφορετικές συγκεντρώσεις για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς από ΕΛΜΕ Ημαθίας και Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ. Φυσικά ο στόχος της ΔΑΚΕ ήταν να παρουσιάσουν ως υπαίτιους για το γεγονός αυτό την ΕΛΜΕ Ημαθίας, τον Πρόεδρό της, που προέρχεται από τον ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ και φυσικά την παράταξή μας. Παρότι μας κολακεύει η στάση της ΔΑΚΕ μιας και στρέφεται απέναντι σε αυτούς που θεωρεί ως πραγματική δύναμη στο συνδικαλιστικό κίνημα και απειλή στην πολιτική του κόμματός τους, είμαστε αναγκασμένοι να παρουσιάσουμε τα γεγονότα ως έχουν για να μπορέσουν να επιβεβαιώσουν οι συνάδελφοί αυτό που ήδη ξέρουν: Ποιος εκφράζει τα συμφέροντα των εργαζομένων και ποιος της κυβέρνησης. Ας απαριθμήσουμε λοιπόν τα γεγονότα:

ΓΕΓΟΝΟΣ 1ο:

Υπεύθυνο για το συντονισμό των πρωτοβάθμιων σωματίων είναι το Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ και όχι η ΕΛΜΕ Ημαθίας. Η ΕΛΜΕ Ημαθίας αναγκάστηκε πολλές φορές να προχωρήσει σε συντονισμό με επιμέρους πρωτοβάθμια σωματεία λόγω της αδιαφορίας και της αδράνειας του Ν.Τ. και μόνο.

ΓΕΓΟΝΟΣ 2ο :

Η Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ (Πανελλαδικό όργανο) πήρε απόφαση για τις εκδηλώσεις της Εργατικής Πρωτομαγιάς στις 15/4. Το Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ όφειλε να ανακοινώσει τη δική του συγκέντρωση στη Βέροια άμεσα. Κάτι τέτοιο δεν έγινε. Το ΔΣ της ΕΛΜΕ αφού εξάντλησε κάθε χρονικό περιθώριο αναμονής συνεδρίασε το απόγευμα της Μ. Τετάρτης, δεκατρείς ολόκληρες ημέρες μετά την απόφαση της Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ (!!!) και αποφάσισε να εορτάσει την εργατική πρωτομαγιά στην Πλατεία Δημαρχείου. Χώρο όπου παραδοσιακά συγκεντρώνονται τα σωματεία του Δημοσίου και το Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ. Πουθενά στην ανακοίνωσή της δεν υπάρχει οποιαδήποτε μειωτική αναφορά στο Ν.Τ. ούτε πως η ίδια η ΕΛΜΕ αναλαμβάνει τη διοργάνωση της εκδήλωσης ώστε να μη δημιουργήσει προβλήματα συμμετοχής τόσο σε άλλα πρωτοβάθμια σωματεία όσο και στο Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ.

ΓΕΓΟΝΟΣ 3ο:

Ας δεχθούμε πως το ΝΤ της ΑΔΕΔΥ ήθελε να διοργανώσει μια μεγαλειώδη συγκέντρωση (λέμε τώρα) και ήθελε πριν να την ανακοινώσει να έχει επαφές με τα πρωτοβάθμια σωματεία για αυτό και καθυστέρησε. Ας ανατρέξουμε στα καταστατικά των ΝΤ όπως είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα της ΑΔΕΔΥ. Εκεί βλέπουμε πως μια φορά τουλάχιστον το τετράμηνο υποχρεούται το ΝΤ να συγκαλέσει την ολομέλεια των προέδρων των πρωτοβάθμιων σωματείων. Από την αρχή της χρονιάς τέτοια σύγκλιση δεν έχει γίνει. Στην πραγματικότητα δεν έχει εδώ και πολύ καιρό αλλά ας μείνουμε σε αυτό. Δε μπορούσε και δεν όφειλε το ΝΤ να συγκαλέσει την ολομέλεια την προέδρων, έστω και με τηλεδιάσκεψη, μέσα στον Απρίλη και για τον καλύτερο σχεδιασμό της Πρωτομαγιάς; Μέχρι τη Μ. Τετάρτη δεν το είχε κάνει. Πότε θα το έκανε; Την Κυριακή του Πάσχα;

ΓΕΓΟΝΟΣ 4ο:

Μέμφεται η ΔΑΚΕ το μέλος μας, πρόεδρο της ΕΛΜΕ, γιατί δεν τηλεφώνησε στον πρόεδρο του Ν.Τ. για να τον ρωτήσει πότε και πως θα διοργανώσει την εργατική πρωτομαγιά. Θα πρέπει να μας εξηγήσει η ΔΑΚΕ γιατί δεν έθεσε αυτό το θέμα στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΛΜΕ τη Μ. Τετάρτη; Γνώριζαν την πρόταση του ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ μια ημέρα νωρίτερα αφού τους είχε σταλεί με την ημερήσια διάταξη. Ο Πρόεδρος του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ είναι μέλος της ΔΑΚΕ καθηγητών Δ.Ε. (και πρώην πρόεδρος της ΕΛΜΕ), όπως και άλλα δύο μέλη του Ν.Τ. Είναι δυνατόν να μην ενημερώθηκαν από την παράταξή τους για την πρόταση του ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ στο ΔΣ της ΕΛΜΕ; Ακόμη κι αν έγινε έτσι και εκεί στη ΔΑΚΕ δε γνωρίζουν τι κάνουν τα εκλεγμένα μέλη τους στα συμβούλια, υπάρχει το εξής γεγονός: ο Ταμίας του Ν.Τ. είναι και μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ. Γιατί δεν ενημέρωσε την ΕΛΜΕ πως θα βγάλει ανακοίνωση και το Ν.Τ.;

ΓΕΓΟΝΟΣ 5ο:

Ας κάνουμε όμως την υπόθεση πως ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ θα έπαιρνε τηλέφωνο τη Μ. Τετάρτη τον Πρόεδρο του Ν.Τ. για να τον ρωτήσει για τη συγκέντρωση. Τι θα του απαντούσε αυτός; Μα αυτό που ορίζει ο καταστατικός του ρόλος. Πως δεν έχει απόφαση για συγκέντρωση από το Ν.Τ. και δεν έχει ορίσει συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής. Το αποτέλεσμα για το ΔΣ της ΕΛΜΕ θα ήταν το ίδιο: αυτό που έγινε στη συνεδρίαση του ΔΣ της Μ.Τεταρτης.

ΓΕΓΟΝΟΣ 6ο:

Το βράδυ της Μ. Παρασκευής τελικά το ΝΤ ανακοίνωσε τη διοργάνωση της συγκέντρωσης στην Εληά (!!!). Ακολούθησαν ανακοινώσεις, και όχι μόνο, μελών του ΝΤ που κατήγγειλαν την πλειοψηφία του πως έλαβε τη σχετική απόφαση χωρίς καν να συνεδριάσει το ΝΤ (!!!). Ενημερώνουμε πως καταστατικά το ΝΤ οφείλει να συνεδριάζει τουλάχιστον μια φορά το δεκαπενθήμερο.

ΓΕΓΟΝΟΣ 7ο

Αν ανατρέξει κανείς στην ιστοσελίδα της ΑΔΕΔΥ θα διαπιστώσει τη συμμετοχή της σε μια σειρά κινητοποιήσεις που έχουν προαποφασιστεί από πρωτοβάθμια σωματεία. Κινητοποιήσεις που το ΝΤ της ΑΔΕΔΥ δε φρόντισε να δημοσιοποιήσει ως όφειλε. Σαν πολύ “ευαίσθητο” δε μας βγήκε το ΝΤ στην Ημαθία που δε δέχεται να συμμετάσχει σε προαποφασισμένη κινητοποίηση πρωτοβάθμιου σωματείου; Η Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ τι είναι δηλαδή; Αναίσθητη;

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:

Το Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ με ευθύνη κυρίως της ΔΑΚΕ, που έχει και την πλειοψηφία και το προεδρείο, ΔΕΝ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ. Μπροστά στα σχόλια που αναγράφηκαν κυρίως στα social media για την αδράνειά του όλο το προηγούμενο διάστημα και για τη διαφαινόμενη απουσία του και από την εργατική Πρωτομαγιά αναγκάστηκαν να βγάλουν άρον άρον μια ανακοίνωση. Μια ανακοίνωση χωρίς πολιτικό σκεπτικό και χωρίς πλαίσιο. Μια ανακοίνωση που στη βιασύνη τους να τη βγάλουν έφτασαν να “απαιτούν” κατάργηση του 8ωρου, εφαρμογή του 10ωρου, κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, κυβερνητικό έλεγχο των συνδικάτων και περιορισμό του δικαιώματος της απεργίας(!!!). Μια ανακοίνωση που με ορισμό, για πρώτη φορά, της πλατείας της Εληας ως τόπο συγκέντρωσης, στόχο είχε να δηλώσει τη διαφοροποίηση τους από την ΕΛΜΕ και τΙς διασπαστικές τους πρακτικές. Βλέπετε η ΕΛΜΕ δε σταμάτησε ποτέ να αντιπαρέρχεται τις αντικυβερνητικές πολιτικές με οποιαδήποτε κυβέρνηση και να κατεβαίνει στους δρόμους. Η ΕΛΜΕ αρνείται χρόνια τώρα να μετατραπεί σε σωματείο σφραγίδα και αυτό τους χαλάει τη μανέστρα. Όλη αυτή η κατάντια και οι καταγγελίες για αντικαταστατική δράση του ΝΤ δεν περιμέναμε να ευαισθητοποιήσουν τη ΔΑΚΕ Καθηγητών. Δεν περιμέναμε να καταγγείλουν τον εαυτό τους, όμως το να κάνουν το άσπρο – μαύρο και να καταγγέλλουν εμάς πάει πολύ.

ΓΕΓΟΝΟΣ 8ο

Το Μ. Σάββατο η ΔΑΚΕ επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της ΕΛΜΕ και του ζήτησε να αλλάξει τον τόπο συγκέντρωσης και να πάει η ΕΛΜΕ στην Εληά (!!!). Ο πρόεδρος τους απάντησε πως μια τέτοια ενέργεια είναι αντικαταστατική, αντιδημοκρατική και πως αποφάσεις του ΔΣ αλλάζουν μόνο από νέα συνεδρίαση του ΔΣ. Τους πρότεινε μάλιστα να στείλουν ηλεκτρονικό μήνυμα στα μέλη του ΔΣ της ΕΛΜΕ με την πρότασή τους και ο ίδιος θα καλούσε άμεσα έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ για να συζητηθεί το θέμα. Τα μέλη του ΔΣ ακόμη περιμένουν το ηλεκτρονικό μήνυμα.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:

Φωνάζει ο κλέφτης να φοβηθεί ο νοικοκύρης. Δε φτάνει που ζήτησαν την αντικαταστατική και αντιδημοκρατική αλλαγή απόφασης βγαίνουν τώρα να μας καταγγείλουν επειδή ο Πρόεδρος εξασφάλισε όλα τα μέσα για την τήρηση του καταστατικού και της δημοκρατίας στο ΔΣ της ΕΛΜΕ αλλά και τη δυνατότητα να εκφραστούν, να καταθέσουν τις απόψεις τους και πιθανά να πείσουν και άλλα μέλη. Το επιχείρημα ότι ήξεραν πως ο Πρόεδρος δε θα άλλαζε θέση για αυτό και δε ζήτησαν έκτακτο ΔΣ είναι γελοίος. Αλίμονο αν στο ΔΣ τίθενται μόνο τα θέματα που υπάρχει εκ των προτέρων συμφωνία. Αλίμονο αν δεν υπάρχουν επιχειρήματα και αντεπιχειρήματα, συνθέσεις και καταγραφή απόψεων. Αυτό συνάδελφοι της ΔΑΚΕ λέγεται δημοκρατία, το αντίθετο λέγεται κατάντια.

ΓΕΓΟΝΟΣ 9ο

Η εργατική πρωτομαγιά συνάδελφοι της ΔΑΚΕ ανήκει στους εργαζόμενους και στα συνδικάτα. Στις συγκεντρώσεις συμμετέχουν και εκφωνούν χαιρετισμούς εκπρόσωποι κομμάτων, συλλογικοτήτων, κινημάτων και ουσιαστικά καταθέτουν το σεβασμό και την αναγνώριση τους στους αγώνες των εργαζομένων, στους αγώνες του λαού. Τουλάχιστον όσοι το επιθυμούν. Και αυτό έγινε στην εκδήλωση της ΕΛΜΕ. Δόθηκε ο χρόνος για να απευθύνουν χαιρετισμό όποιο κόμμα, σωματείο, συλλογικότητα το ζήτησε και τοποθετήθηκαν τα πρωτοβάθμια σωματεία που βρίσκονταν εκεί.

ΤΑ “ΛΟΓΙΚΑ” ΑΛΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΑΚΕ.

Καταγγέλλει η ΔΑΚΕ τον ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ γιατί δόθηκε η δυνατότητα να απευθύνει χαιρετισμό εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ. Μας μέμφεται γιατί ενώ είμαστε εμείς που καταγγέλλαμε την αντιλαϊκή πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ τώρα του επιτρέψαμε να απευθύνει χαιρετισμό. Το επιχείρημά τους κρύβει αλήθειες: Ναι είμαστε εμείς αυτοί που βρεθήκαμε μπροστάρηδες στις αντιλαϊκές πολιτικές όλων των κυβερνήσεων ως σήμερα. Και αυτό συνεχίζουμε να κάνουμε συνεπείς στην πολιτική μας και στη θέσεις μας. Μπορείτε να ισχυριστείτε το ίδιο για τον εαυτό σας συνάδελφοι της ΔΑΚΕ; Μην μπείτε στη διαδικασία να απαντήσετε. Ρητορική είναι η ερώτηση. Θα το αντιληφθούν και οι συνάδελφοι που δεν το γνωρίζουν ακόμη όταν ενημερωθούν για τη στάση σας απέναντι στους αντιεκπαιδευτικούς νόμους Κεραμέως από τη στιγμή που έγινε κυβέρνηση η ΝΔ. Προφανώς και αν την εκδήλωση τη διοργάνωνε η παράταξη μας οι ομιλητές δεν θα ήταν η ίδιοι. Όμως δεν τη διοργανώσαμε εμείς. Τη διοργάνωσε η ΕΛΜΕ Και εμείς, στον ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ, ξέρουμε να ξεχωρίζουμε την έννοια της παράταξης από την έννοια του σωματείου. Τόσα χρόνια έχουμε θέσει την παράταξή μας στην υπηρεσία του σωματείου σε αντίθεση με τη δική σας λογική που θέλετε το σωματείο να εργάζεται για την παράταξή σας και το κόμμα σας. Βέβαια εδώ τίθεται το ερώτημα: “Μπορεί να αποκλειστεί κάποιος από το να απευθύνει χαιρετισμό;” Φυσικά. Και πρώτα από όλους αυτοί που έχουν χαρακτηριστεί ανεπιθύμητοι από το σωματείο. Για την ΕΛΜΕ Ημαθίας ανεπιθύμητοι ως γνωστό έχουν χαρακτηριστεί τρεις πρώην και νυν βουλευτές της ΝΔ που υπερψήφισαν τις διαθεσιμότητες των συναδέλφων μας το 2013. Κάτι που εσείς σε παλαιότερο ΔΣ “ξεχάσατε” και δηλώνατε πως έπρεπε να έχει επαφές το ΔΣ της ΕΛΜΕ μαζί τους. Φυσικά σε τέτοιες συγκεντρώσεις όποια θέματα προκύπτουν επιλύονται επί τόπου από τα μέλη του ΔΣ. Δεν είναι δυνατόν να γνωρίζει το ΔΣ οκτώ ημέρες πριν, αυτούς που θα ζητήσουν να απευθύνουν χαιρετισμό. Η ΔΑΚΕ έχει τρία εκλεγμένα μέλη στο ΔΣ της ΕΛΜΕ. Κανένας τους, δεν εξέφρασε, τη στιγμή που συμπληρώνονταν ο κατάλογος των ομιλητών στην πλατεία Δημαρχείου, την παραμικρή διαφωνία, ένσταση, αντίρρηση για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε και τα ονόματα των ομιλητών. Η υποκρισία έχει και τα όρια της συνάδελφοι της ΔΑΚΕ. Σας επιστρέφουμε τους χαρακτηρισμούς σας.

ΓΕΓΟΝΟΣ 10ο

Την Δευτέρα 10/5 στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΛΜΕ Ημαθίας και ενώ είχε ολοκληρωθεί η Ημερήσια Διάταξη η ΔΑΚΕ ζήτησε να τοποθετηθεί. Ζήτησε να καταθέσει πρόταση μομφής σε τέσσερα μέλη του ΔΣ (ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ και ΣΥΝΕΚ). Αφού τους εξηγήθηκαν οι καταστατικές διαδικασίες, αυτές για τις οποίες και καλά κόπτονται, επέλεξαν να καταθέσουν τη μομφή τους σε επόμενο χρόνο. Ο Πρόεδρος του ΔΣ τους εγγυήθηκε πως στο επόμενο ΔΣ ούτως ή άλλως θα υπήρχε στην Ημερήσια Διάταξη το συγκεκριμένο θέμα. Έτσι και έγινε. Στο ΔΣ της Τρίτης και αφού η ΔΑΚΕ είχε δημοσιοποιήσει σχετική ανακοίνωσή, της δόθηκε ο λόγος για να επιχειρηματολογήσει. Εκεί έκπληκτα τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ άκουσαν τη ΔΑΚΕ να λέει πως δεν θέτει θέμα, έβγαλε ανακοίνωση και ζητά να μην τοποθετηθεί κανένα μέλος του ΔΣ επι του θέματος. Μάλιστα τόνισαν πως θα αποχωρήσουν αν γινόταν κάτι τέτοιο!!! Ζήτησαν δηλαδή να φιμώσουν τα μέλη του ΔΣ. Στο τέλος μάλιστα υλοποίησαν τον εκβιασμό τους και αποχώρησαν. Είναι παγκόσμια πρωτοτυπία μια παράταξη να κάνει καταγγελία και να μην κάθεται να ακούσει τι θα πουν οι καταγγελλόμενοι. Είναι παγκόσμια πρωτοτυπία να γίνεται καταγγελία με σκληρούς χαρακτηρισμούς και αντί να κρύβονται οι καταγγελλόμενοι να τρέχουν να κρυφτούν οι καταγγέλλοντες. Υπάρχει βέβαια η αιτία για όλα αυτά καθώς είχαν ενημερωθεί από την προηγούμενη εβδομάδα από την παράταξή μας πως εμείς θα εξαντλούσαμε τα καταστατικά μέτρα για την καταγγελία και θα ζητούσαμε την προβλεπόμενη έκτακτη ΓΣ για να κριθούν όλα και όλοι από τους συναδέλφους. Να δούμε ποιοι δρουν καταστατικά και ποιοι αντικαταστατικά, και όχι μόνο για τη συγκέντρωση της πρωτομαγιάς, ποιοι αγωνίζονται για την ανύψωση του σωματείου και ποιοι για την αδρανοποίησή του. Ποιοι στηρίζουν τις αποφάσεις του κλάδου και ποιοι τις υπονομεύουν.

Μάλλον δεν άρεσε μια τέτοια προοπτική στους συναδέλφους της ΔΑΚΕ. Γιατί άραγε;

ΥΓ. Η ΔΑΚΕ καμώνεται πως δεν ξέρει και προσπαθεί να χρεώσει τον ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ σε κάποιο κόμμα. Ενημερώνουμε τη ΔΑΚΕ πως στην παράταξή μας έχουν συμμετάσχει κατά καιρούς Ανένταχτοι Αριστεροί, μέλη μεγάλου αριθμού κομμάτων της αριστεράς, της οικολογίας, συλλογικοτήτων και κινημάτων. Άνθρωποι που οι χώροι στους όποιους βρίσκονται έχουν έντονες διαφωνίες μεταξύ τους και όμως σε συνδικαλιστικό επίπεδο, με την παράταξή μας, μπορούν να βρίσκονται, να συνομιλούν, να αποφασίζουν, να συμμετέχουν, να αγωνίζονται. Η αυτονομία μας και η μη χρέωση μας σε κάποιο κομματικό χώρο είναι ένα ακόμη στοιχείο που μας επέτρεψε τόσα χρόνια να είμαστε η ατμομηχανή της ΕΛΜΕ Ημαθίας. Αν μπορείτε συνάδελφοι της ΔΑΚΕ ισχυριστείτε και εσείς κάτι τέτοιο.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας