Βέροια Ρεπορτάζ

Βέροια – Εργατική Πρωτομαγιά: Μαζική και δυναμική η συγκέντρωση της ΕΛΜΕ Ημαθίας και άλλων φορέων

———-

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις επέλεξαν να γιορτάσουν σήμερα 6 Μαΐου την Εργατική Πρωτομαγιά και όχι στις 4, όπως ανακοινώθηκε επίσημα , πιστεύοντας πως εκείνη η ημέρα επελέγη για να κάμψει έμμεσα το αγωνιστικό φρόνημα.

Έτσι στην Πλατεία Δημαρχείου της Βέροιας η ΕΛΜΕ Ημαθίας συγκέντρωσε έναν μεγάλο αριθμό διαδηλωτών, που μαζί με δυνάμεις του ΜΛ-ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας, προχώρησε σε  χαιρετισμούς, σε κεντρική ομιλία, και στη συνέχεια σε πορεία μέσα στην πόλη.

Χαιρετισμό απηύθυναν:

Η βουλευτής Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ  Φρόσω Καρασαρλίδου, ο Σάκης  Χειμώνας εκ μέρους των εργαζομένων στους Δήμους της Ημαθίας, ο συντονιστής της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ – Ημαθίας Κώστας Καλδάρας και ο Γιάννης Μελιόπουλος ως εκπρόσωπος του Μ-Λ ΚΚΕ Ημαθίας.
Συντονίστρια η ταμίας της ΕΛΜΕ Χαρά Αξούριστου.

Η κεντρική ομιλία έγινε από την Αντιπρόεδρο της ΕΛΜΕ Στέλλα Τσούλιου, καθώς ο Πρόεδρος Αλέκος Μόσχος ήταν υποχρεωμένος να λείπει λόγω υποχρεωτικής καραντίνας,

Εκτός από τη διαγραφή των νέων συνθηκών που πάνε το εργατικό κίνημα και τις κατακτήσεις του χρόνια πίσω, η Αντιπρόεδρος στηλίτευσε τη στάση της ΑΔΕΔΥ, που δεν προχώρησε σε κοινή συγκέντρωση και πορεία με την ΕΛΜΕ.
Καθώς η Αντιπρόεδρος ήταν στο μικρόφωνο κατηφόριζε η παράλληλη πορεία του ΠΑΜΕ από το Ρολόι, την οποία χαιρέτισε η ομιλήτρια.

Κλείνοντας κάλεσε “τα σωματεία, τους εργαζόμενους, όλους τους εκπαιδευτικούς να βάλουν φραγμό στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης και να ανατρέψουν τον νέο εργασιακό μεσαίωνα!”

far
Φωτογραφίες: faretra.info

Ολόκληρη η ομιλία της Αντιπροέδρου της ΕΛΜΕ, Στέλλας Τσούλιου, έχει ως εξής:

Την 1η Μάη του 1886 τα εργατικά συνδικάτα στις ΗΠΑ πραγματοποιούν πανεργατική απεργία με κεντρικό αίτημα την οκτάωρη εργασία. Στην πόλη του Σικάγο πραγματοποιείται η πιο μαζική απεργιακή κινητοποίηση με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων εργατών. Δυο μέρες μετά οι αστυνομικές δυνάμεις μαζί με τους μπράβους της εργοδοσίας θα χτυπήσουν βάναυσα τους εργάτες έξω από εργοστάσιο του Σικάγο. Η εργατική τάξη στις ΗΠΑ θα πληρώσει βαρύ φόρο αίματος επειδή διεκδίκησε το οκτάωρο. Ταυτόχρονα η ημέρα εκείνη θα γίνει ορόσημο αγώνα σε διεθνές επίπεδο. Θα καταγραφεί στην ιστορία ως ημέρα που η παγκόσμια εργατική τάξη επιθεωρεί τις δυνάμεις της κάτω από μια σημαία και για έναν άμεσο στόχο, τη θέσπιση της κανονικής οκτάωρης εργάσιμης ημέρας.

Και στην Ελλάδα με ορόσημο την πρώτη απεργία εργατριών σε υφαντουργία το 1892 , με τις αιματοβαμμένες μέρες του Μάη του 1936 μετά την εξέγερση των καπνεργατών,αλλά και την εκτέλεση των 200 κρατουμένων στην Καισαριανή από τις δυνάμεις του ναζισμού την Πρωτομαγιά του 1944, η εργατική τάξη και ο λαός μας θα γράψουν με τα δικά τους κόκκινα γράμματα τις λαμπρές σελίδες των αγώνων για την εθνική απελευθέρωση και την κοινωνική χειραφέτηση.

Σήμερα, 135 χρόνια μετά, οι δυνάμεις του κεφαλαίου επελαύνουν ενάντια στους εργαζόμενους με μοναδικό τους στόχο να κατεδαφίσουν όσα κατακτήθηκαν με αγώνες και θυσίες. Το οκτάωρο, η σταθερή και μόνιμη εργασία, η κοινωνική ασφάλιση, η Δημόσια Δωρεάν Υγεία – Παιδεία – Πρόνοια, τα δημοκρατικά δικαιώματα μπαίνουν στο στόχαστρο. Η ανεργία διογκώνεται, η καπιταλιστική εκμετάλλευση και καταπίεση των εργαζομένων εντείνεται. Η συνεχιζόμενη πανδημία αξιοποιείται από τις κυβερνήσεις ως καταλύτης για να επιταχυνθούν αντιδραστικές ανατροπές σε βάρος των εργαζομένων.

Η κυβέρνηση της ΝΔ μέσα στον ένα χρόνο της πανδημίας, εκμεταλλευόμενη το πολύμηνο lockdown που η ίδια επέβαλε, ψήφισε σωρεία αντιδραστικών και αντιλαϊκών μέτρων χτυπώντας εργασιακές κατακτήσεις και δικαιώματα. Νομοθέτησε τη διάλυση του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων καθώς και την κατάργηση του δικαιώματος προσφυγής των εργαζομένων στη διαιτησία, και προέβλεψε τη μείωση των προστίμων για παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας και την αύξηση του ορίου των νόμιμων υπερωριών από τις 60 ώρες το χρόνο, σε 96 ώρες για τους εργαζόμενους σε βιομηχανίες. Η ανεργία εκτοξεύεται σε πρωτοφανή επίπεδα, η τηλεργασία και μέσω αυτής και η απλήρωτη υπερωρία γενικεύεται σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Την ίδια ώρα, και ενώ η πανδημία σαρώνει τη χώρα, η κυβέρνηση με την πολιτική της εγκαταλείπει τη Δημόσια Υγεία. Αντί να ενισχύσει το ΕΣΥ με γιατρούς, ΜΕΘ, νοσοκομεία και εξοπλισμό, προσφέρει πακτωλούς εκατομμυρίων στους κλινικάρχες, σε ΜΜΕ και σε διαφημιστικές εταιρίες για να προωθήσουν την κυβερνητική προπαγάνδα. Πληρώνει αδρά για την ενίσχυση του αστυνομικού κράτους της βίας και της καταστολής και χαρίζει εκατομμύρια σε μεγάλες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα την ώρα που τα λαϊκά νοικοκυριά στενάζουν από τη φτώχεια και τα χρέη που γιγαντώνονται.

Η Δημόσια Εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες βιώνει το μεγαλύτερο – χρονικά – lockdown παγκοσμίως. Τα ΑΕΙ παραμένουν σφραγισμένα πάνω από έναν ολόκληρο χρόνο. Τα παιδιά των Δημοτικών, Γυμνασίων, Λυκείων και ΕΠΑΛ βρέθηκαν στο φυσικό τους περιβάλλον μόλις για τρεις μήνες τον τελευταίο χρόνο με ανυπολόγιστες συνέπειες στη μόρφωσή τους αλλά και στην ψυχοσυναισθηματική τους ανάπτυξη.

Η πολιτική της κυβέρνησης είναι συνώνυμο της εγκατάλειψης της Δημόσιας Εκπαίδευσης και των μηδενικών μέτρων για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων. Η ηγεσία του ΥΠΑΙΘ αξιοποίησε ως «χρυσή ευκαιρία» το διάστημα αυτό για να επιβάλει απανωτά αυταρχικά και αντιεκπαιδευτικά μέτρα, από τον διαβόητο νόμο 4692/2020 με την Τράπεζα Θεμάτων, την αξιολόγηση, ως τις κάμερες στις σχολικές αίθουσες και το νόμο για την Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση. Καθιέρωσε και παγίωσε την τηλεκπαίδευση, επιβεβαιώνοντας τη θέση πως ήρθε για να μείνει όχι ως λύση ανάγκης αλλά ως μια νέα “κανονικότητα” στο σώμα της Δημόσιας Εκπαίδευσης.

Η κυβέρνηση της ΝΔ κλιμακώνει τώρα απότομα την επίθεσή της στα δικαιώματα των εργαζομένων. Το νομοσχέδιο των «Βρούτση – Χατζηδάκη» που από καιρό προετοίμαζε έρχεται για να σαρώσει την πιο θεμελιακή κατάκτηση των εργαζομένων, την οκτάωρη εργασία. Η ΝΔ υπηρετώντας τα συμφέροντα της εργοδοσίας, των βιομηχάνων, του μεγάλου κεφαλαίου επιχειρεί να γυρίσει το ρολόι της Ιστορίας προς τα πίσω πάνω από έναν ολόκληρο αιώνα. Επιβάλλει εξοντωτικούς ρυθμούς υπερεντατικοποίησης της εργασίας για το σύνολο των εργαζομένων, βάζοντας οριστική ταφόπλακα στο οκτάωρο, και εισάγοντας το, χωρίς πρόσθετη αμοιβή, δεκάωρο εργασίας και αυξάνει οριζόντια τα όρια των υπερωριών στις 150 ώρες, νομιμοποιώντας έτσι την απλήρωτη υπερεργασία προς όφελος της εργοδοσίας και των επιχειρήσεων. Και ενώ συντρέχουν όλοι οι υλικοί όροι ακόμα και για τη μείωση του χρόνου εργασίας, η κυβέρνηση καταδικάζει το σύνολο των εργαζομένων να εργάζονται εξαντλητικά κάθε μέρα για τον κατώτατο μισθό των 500€, δίχως δικαιώματα, χωρίς ανάπαυλα.

Στο ίδιο νομοθετικό τερατούργημα η κυβέρνηση επιχειρεί να ελέγξει τη συνδικαλιστική δράση, την οργάνωση των εργαζομένων, τη Γενική Συνέλευση και την απεργία. Η κυβέρνηση της ΝΔ οξύνει την επίθεση στα συνδικάτα και στα δημοκρατικά δικαιώματα, θεσπίζοντας το φακέλωμα των συνδικάτων και όσων συνδικαλίζονται, επιβάλλοντας ηλεκτρονικές ψηφοφορίες κατά τα πρότυπα των πρόσφατων εκλογών – παρωδία στα Υπηρεσιακά Συμβούλια. Παράλληλα, ποινικοποιείται η συνδικαλιστική δράση, διώκεται το δικαίωμα των εργαζομένων να περιφρουρούν και να υπερασπίζουν την απεργιακή τους κινητοποίηση. Νομιμοποιείται η εργοδοτική τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς. Στόχος της κυβέρνησης είναι να βάλει τα συνδικάτα στο γύψο, να παραδώσει τους εργαζόμενους αλυσοδεμένους στις αρπακτικές διαθέσεις των εργοδοτών.

Ανάχωμα στις νεοφιλελεύθερες στοχεύσεις αυτής της κυβέρνησης είναι η δράση και ο ρόλος των συνδικάτων, όπου μέσα στις πρωτόγνωρες συνθήκες τις πανδημίας προβάλλουν τις διεκδικήσεις και υπερασπίζονται τα δικαιώματα των εργαζομένων. Τα κυβερνητικά σχέδια πρέπει να συναντήσουν την μαζική και ανυποχώρητη πανεργατική αντίσταση!

Καλούμε τα σωματεία, τους εργαζόμενους, όλους τους εκπαιδευτικούς να βάλουν φραγμό στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης και να ανατρέψουν τον νέο εργασιακό μεσαίωνα!

Εναντιωνόμαστε στις πολιτικές που ενθαρρύνουν κάθε μορφής ελαστική εργασία, που οδηγούν σε μειώσεις μισθών, που καταστρατηγούν τα κεκτημένα εργασιακά και συνδικαλιστικά μας δικαιώματα.
Διεκδικούμε στήριξη της Δημόσιας Παιδείας και Υγείας.
Διεκδικούμε αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις-.
Υπερασπίζουμε τα συνδικάτα, τους αγώνες, την απεργία και τα δημοκρατικά μας δικαιώματα.
Υπερασπίζουμε το οκτάωρο και τις κατακτήσεις μας.

Τιμούμε μαζικά την εργατική Πρωτομαγιά!

ΕΛΜΕ ΗΜΑΘΙΑΣ

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας