Κορωνοϊός

Αποφάσεις χωρίς λογική μετά το επικοινωνιακό αλαλούμ

……………………….
Στον βωμό του ανοίγματος του τουρισμού βαδίζει η χώρα, ρισκάροντας μια νέα έξαρση της πανδημίας • Εύλογα τα ερωτήματα για τον τρόπο λειτουργίας της εστίασης •

Σε νέες ανακοινώσεις για την πανδημία του κορονοϊού προχώρησαν, το απόγευμα της Μ. Τετάρτης, κυβερνητικοί αξιωματούχοι, με το Μαξίμου να κόβει και να ράβει μέτρα κατά το δοκούν, κι ενώ η νόσος Covid-19 συνεχίζει ακάθεκτη την εξάπλωσή της στη χώρα μας.

Έτσι, με τον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών να βρίσκεται σταθερά πάνω από τους 800 και το ιικό φορτίο να αυξάνεται σε 19 περιφερειακές ενότητες, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι απελευθερώνονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις –για όλες τις μέρες της εβδομάδας και όχι μόνο για τα σαββατοκύριακα– από τη Μεγάλη Πέμπτη, 29 Απριλίου.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, ανακοινώθηκε ότι παραμένει η υποχρέωση της αποστολής SMS (δηλαδή ειδικού μηνύματος) στο 13033 για οποιαδήποτε μετακίνηση των πολιτών. Σημειώνεται ότι είχαν προηγηθεί πληροφορίες αλλά και δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών που έκαναν λόγο για κατάργηση της αποστολής μηνυμάτων – ωστόσο, λίγη ώρα πριν από την καθιερωμένη ενημέρωση, διέρρεε ότι μάλλον θα… διατηρηθούν τα SMS, δημιουργώντας μια εύλογη σύγχυση για το τι τελικά θα συμβεί.

Το επικοινωνιακό αλαλούμ εντάθηκε κυρίως γύρω από τον χώρο της εστίασης (που θα επαναλειτουργήσει με συγκεκριμένους κανόνες από την ερχόμενη Δευτέρα, 3 Μαΐου), καθώς πολλοί μιλούσαν με βεβαιότητα για μη αποστολή SMS. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη, ο οποίος δήλωσε τη Μ. Τρίτη ότι από την επόμενη Δευτέρα που ανοίγει η εστίαση, για την οποία δεν απαιτείται η αποστολή SMS, είναι ορατό το ενδεχόμενο να καταργηθεί εντελώς η πρακτική αυτή.

Τελικά, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε πως παραμένει η υποχρέωση της αποστολής SMS μέχρι τις 15 Μαΐου, όταν δηλαδή θα ανοίξει ο τουρισμός στη χώρα μας. Για εκείνο το διάστημα δρομολογείται και η  άρση της απαγόρευσης των υπερτοπικών μετακινήσεων (δηλαδή μεταξύ των Περιφερειακών Ενοτήτων). Ανακοινώθηκε επίσης ότι για τη μετακίνηση σε κατάστημα εστίασης και καφέ θα χρησιμοποιείται ο κωδικός 6.

Παράλληλα, ο υφυπουργός αναφέρθηκε και στον τρόπο λειτουργίας της εστίασης, δημιουργώντας εύλογα ερωτήματα. Μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι δεν θα επιτρέπεται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και της λειτουργίας τους, η μουσική στα καταστήματα αυτά, προσθέτοντας ότι το πέρας της κυκλοφορίας θα ορίζεται πλέον για τις 11 το βράδυ. Τα καταστήματα εστίασης και τα καφέ θα κλείνουν το αργότερο στις 10.45 μμ., σημείωσε και τόνισε χαρακτηριστικά ότι «σε κάθε περίπτωση, όλοι θα πρέπει να βρισκόμαστε στα σπίτια μας στις 11».

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο ΜέΡΑ25, σχολιάζοντας τις κυβερνητικές ανακοινώσεις με δεικτικό τρόπο, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ο υφυπουργός «ντύθηκε όσο πιο Top Gun μπορούσε για να ανακοινώσει άλλη μια παράταση αυταρχικών μέτρων χωρίς κανένα νόημα και κυρίως, χωρίς καμμία πρακτική εφαρμογή δεδομένου ότι οι πολίτες δικαίως τα έχουν καταργήσει στην πράξη, και η πολιτεία δικαίως αδρανεί στο να τα επιβάλει. Με όλο το στόμφο κομπάρσου που παίζει τον εκατόνταρχο σε ταινία του Τζεφιρέλι για τα Πάθη του Χριστού, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε μια σειρά αλληλοαναιρούμενων, ακατανόητων, σαδιστικών μέτρων που μόνη λογική εξήγηση έχουν την μετάθεση της ευθύνης για την ανεξέλεγκτη επέλαση της πανδημίας στους πολίτες “που δεν τηρήσανε τα μέτρα”. Ποια μέτρα και ποιάς αποτελεσματικότητας; Ότι θα μισοανοίξει η εστίαση, τόσο όσο ώστε να μη χρειάζεται να επιδοτούνται πλέον οι καταστηματάρχες, αλλά με τόσους όρους και αστερίσκους που να μην είναι καθόλου θελκτική επιλογή για τους πολίτες. “Θα βγαίνετε, αλλά δε θα διασκεδάζετε. Κομμένη η μουσική, θα μου δίνετε αναφορά με sms, και μόλις πέσει ο ήλιος σπίτια σας”-“κέρφιου» όπως είπε κατά λέξη ο κύριος Χαρδαλιάς, φανερά ελπίζοντας να τον προσέξει το Χόλυγουντ ώστε να αναβαθμιστεί από την Τσινετσιτά».

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση συνεχίζει το θέατρο του παραλόγου, καθώς λαμβάνει αποφάσεις ερήμην των επιστημόνων, δεν υιοθετεί τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης για την ήδη δρομολογημένη χαλάρωση των περιορισμών, και –κυρίως– δεν διαφαίνεται πουθενά ότι βαδίζει πάνω σε ένα συγκεκριμένο και σωστά μελετημένο εθνικό σχέδιο διαχείρισης της πανδημίας. Αντίθετα, μόνη επιδίωξή της δείχνει πως είναι το καθολικό άνοιγμα του τουρισμού στα μέσα του Μαΐου, προκειμένου να περιορίσει τις –ήδη μεγάλες– ζημιές στην οικονομία, ρισκάροντας ωστόσο μια ενδεχόμενη νέα έξαρση της πανδημίας στη χώρα.

efsyn

banner-article

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ