Βερόνα: Τα πλήθη συρρέουν στο μπαλκόνι της Ιουλιέτας
Σοφία Παφτούνου
«Ναυάγησαν» τα σχέδια για να περιοριστεί ο αριθμός των τουριστών που συρρέουν στη Βερόνα για μια σέλφι κάτω από το μπαλκόνι όπου ο Ρωμαίος λέγεται ότι φλέρταρε την Ιουλιέτα. Η διαμάχη για το αξιοθέατο διαρκεί κάτι περισσότερο από μια δεκαετία.
Οι τουρίστες μπορούν να μπουν στη μικρή αυλή -χωρίς χρέωση- απλά για να τραβήξουν μια φωτογραφία του μπαλκονιού ή να ακουμπήσουν ένα χάλκινο άγαλμα της Ιουλιέτας ως μέρος μιας τελετής που λέγεται ότι φέρνει τύχη στην αγάπη.
Όμως αυτή η εμπειρία μόνο ρομαντική δεν μπορεί να χαρακτηριστεί: πριν ξεσπάσει η πανδημία του κορωνοϊού και πλήξει την περιοχή, μέχρι 1.000 άτομα έφταναν κάθε μέρα στον χώρο, δημιουργώντας μεγάλες ουρές στη Via Cappello έξω από την περίφημη αυλή.
Η συντριπτική πλειοψηφία των επισκεπτών παραλείπει μια επίσκεψη στο παρακείμενο Casa di Giulietta, ένα μουσείο που φιλοξενεί μια συλλογή από πίνακες ζωγραφικής, κοστούμια της αναγεννησιακής εποχής και το κρεβάτι που εμφανίστηκε στην ταινία του Φράνκο Τζεφιρέλι «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» του 1968, βασισμένη στο διάσημο έργο του Σαίξπηρ.
Κοπέλα ακουμπά το δεξί στήθος του αγάλματος της Ιουλιέτας και κόσμος γύρω της
Λένε πως αν ακουμπήσεις το δεξί στήθος της Ιουλιέτας, θα έχεις τύχη στην αγάπη.
Αρκετοί δήμαρχοι της Βερόνα τα τελευταία 10 χρόνια προσπάθησαν να εισαγάγουν μέτρα για τη διαχείριση της ροής του κόσμου, αλλά πάντοτε έρχονται αντιμέτωποι με την έντονη αντίθεση από τους ιδιοκτήτες μιας χούφτας επιχειρήσεων που βρίσκονται στην αυλή.
Ο χώρος συνέχισε να προσελκύει μεγάλα πλήθη το περασμένο καλοκαίρι παρά την πανδημία, ενώ προσλήφθηκαν φρουροί ασφαλείας για να διασφαλίσουν ότι όχι περισσότερα από 24 άτομα έμπαιναν στην αυλή κάθε φορά.
Ο τωρινός δήμαρχος, Φενετρίκο Σμποαρίνα, προσπάθησε να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα εγκαθιστώντας περιστροφικές πύλες στην είσοδο της αυλής, με τους επισκέπτες να κάνουν κράτηση εισιτηρίων online. Όμως, οι ιδιοκτήτες των δύο καταστημάτων δώρων και ενός B&B προσέφυγαν στο διοικητικό δικαστήριο της περιοχής του Βένετο, το οποίο είπε ότι η αυλή δεν είναι δημόσιος χώρος και έτσι μπλόκαραν την πρόταση του δημάρχου.
«Η είσοδος στην αυλή της Ιουλιέτας ρυθμίζεται επί του παρόντος από φρουρούς ασφαλείας και γι’ αυτό δεν μπορώ να εξηγήσω γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε το ίδιο με τις περιστροφικές πόρτες», δήλωσε ο Σμποαρίνα. «Δεδομένων των πρωτοκόλλων Covid και της δημόσιας ασφάλειας, δεν μπορούμε πλέον να επιτρέψουμε τον υπερπληθυσμό στην αυλή», πρόσθεσε.
Το περίφημο μπαλκόνι της Ιουλιέτας
Το περίφημο μπαλκόνι της Ιουλιέτας
Μακροπρόθεσμα, οι Αρχές είχαν ως στόχο να χρησιμοποιήσουν τις περιστροφικές πόρτες για να περιορίσουν τον αριθμό των επισκεπτών της αυλής σε 44 το πολύ κάθε φορά.
Το Casa di Giulietta (Σπίτι της Ιουλιέτας) είναι μια ανακαινισμένη κατοικία του 13ου αιώνα που κάποτε ανήκε σε μια ευγενή οικογένεια, τους del Cappellos, που πιστεύεται από τους ντόπιους ότι έχουν εμπνεύσει την φανταστική οικογένεια της Ιουλιέτας, τους Καπουλέτους, στο έργο του Σαίξπηρ. Το μπαλκόνι προστέθηκε στο κτήριο τον 20ο αιώνα.
Παρά το γεγονός ότι η ιστορία ήταν φανταστική, η αυλή προσέλκυσε 3 εκατομμύρια επισκέπτες το χρόνο πριν από την πανδημία. Και από αυτούς προς μεγάλη λύπη των αρχών της Βερόνα ούτε 300.000 δε μπήκαν στο μουσείο. «Αντ’ αυτού, πήγαν να τραβήξουν μια σέλφι κάτω από το ψεύτικο μπαλκόνι της Ιουλιέτας», δήλωσε ο Vincenzo Tiné, επιθεωρητής πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής του Βένετο, ο οποίος υποστήριξε τα σχέδια του δημάρχου.
«Οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων ενδιαφέρονται προφανώς να διατηρήσουν μια εισροή, αλλά η Βερόνα πάσχει από υπερβολικό τουρισμό και χρειαζόμαστε μια λύση», πρόσθεσε ο Tiné.