Κοινωνία Κορωνοϊός

Όλα τα μέτρα για τις ημέρες του Πάσχα

——–

Τα μέτρα που θα ισχύσουν ενόψει των εορτών του Πάσχα παρουσίασε αναλυτικά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας της λοίμωξης Covid-19. Παράλληλα, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι από αύριο το πρωί επαναλειτουργούν τα εμπορικά κέντρα, τα εκπτωτικά χωριά, καθώς και τα κέντρα αισθητικής, ενώ από αύριο το λιανεμπόριο στις Π.Ε Θεσσαλονίκης και Κοζάνης θα λειτουργεί και με τη μέθοδο του click in shop. Η μετάβαση σε αυτά θα γίνεται κατόπιν ραντεβού και με την αποστολή SMS στο 13032.

Πιο συγκεκριμένα, για τις επόμενες ημέρες ισχύουν τα εξής:

Από τη Μεγάλη Εβδομάδα έως και την ημέρα του Πάσχα, ο περιορισμός της κυκλοφορίας ξεκινά στις 10 το βράδυ , ενώ από τη Δευτέρα του Πάσχα 3 Μαΐου ο περιορισμός αρχίζει στις 11 το βράδυ.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά τη λειτουργία των Εκκλησιών:

Για τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, θα συνεχίσει να ισχύει η μέχρι σήμερα αναλογία του ενός ατόμου ανά 25m2, με τα υγειονομικά μέτρα που ήδη ισχύουν (επαρκής αερισμός των χώρων, τήρηση αποστάσεων και κανόνων υγιεινής, αντισηψία χεριών, υποχρεωτική χρήση μάσκας). Επίσης, στους εξωτερικούς χώρους των ναών η αναλογία αυτή διαμορφώνεται σε ένα άτομο ανά 10m2, και πάντα με τήρηση των κανόνων υγιεινής.

Για τους πιστούς είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους, ενώ για τους ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και το λοιπό προσωπικό, που θα βρίσκεται εντός του ναού, είναι υποχρεωτική  η διενέργεια τεστ.

Σχετικά με τις ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής σημειώνεται ότι α) η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών, ενώ β) το προσκύνημα του Επιταφίου θα γίνει εκτός του ναού, και γ) πάντα με την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων (όπως τήρηση αποστάσεων, υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας κ.λπ.).

Ακόμη, την Κυριακή του Πάσχα υπάρχει η δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών έως  9 άτομα, ενώ εάν πρόκειται για υπαίθριο χώρο 2 ευρύτερες οικογένειες έως 12 άτομα.

Παράλληλα, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, συστήνεται η διενέργεια προηγούμενου οικιακού αυτοδιαγνωστικού τεστ σε όσους συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις αυτές.

Τι θα ισχύσει για τις υπερτοπικές μετακινήσεις

Όσον αφορά τις υπερτοπικές μετακινήσεις, από σήμερα και μέχρι τις 10 Μαΐου απαγορεύεται η μετακίνηση εκτός των ορίων της οικείας Περιφερειακής Ενότητας. Στην περίπτωση της Αττικής, η μετακίνηση δεν επιτρέπεται εκτός των ορίων της Περιφέρειας και από ή προς την Περιφερειακή Ενότητα Νήσων.

Η μετακίνηση μεταξύ Περιφερειακών Ενοτήτων επιτρέπεται στις εξής περιπτώσεις και μόνο:

Μετακίνηση από και προς την εργασία, με τον τρόπο που προβλεπόταν. Σημειώνεται ότι τα προσκομιζόμενα έγγραφα προς πιστοποίηση της μετακίνησης για λόγους εργασίας προσδιορίζουν το χρόνο έναρξης και λήξης της μετακίνησης και διασταυρώνονται από τις αρχές ελέγχου με τα στοιχεία που έχουν δηλωθεί στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου και στο Πληροφοριακό Σύστημα Εργάνη. Όσον αφορά στους αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, σημειώνεται ότι στην υπεύθυνη δήλωση ή βεβαίωση πρέπει να αναφέρεται συγκεκριμένα ο λόγος της μετακίνησης (π.χ. προγραμματισμένο ραντεβού σε συγκεκριμένη δημόσια υπηρεσία), ενώ ο συνολικός χρόνος της μετακίνησης δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 48 ώρες.

Μετακίνηση για λόγους υγείας αποκλειστικά και μόνο στην περίπτωση μετακίνησης προς δημόσια δομή υγείας, η οποία σε περίπτωση ελέγχου πρέπει να πιστοποιείται από σχετικό έγγραφο της δομής.

Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας.

Μετάβαση σε κηδεία. Στην περίπτωση αυτή ο μετακινούμενος σε περίπτωση ελέγχου καλείται να επιδείξει -πέρα της σχετικής βεβαίωσης ή SMS με κωδικό 5- τα ακόλουθα έγγραφα: α) ληξιαρχική πράξη θανάτου και, β) άδεια ταφής.

Μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων. Σε αυτή την περίπτωση, ο μετακινούμενος γονέας υποχρεούται σε περίπτωση ελέγχου να επιδεικνύει α) αμετάκλητη δικαστική απόφαση ή συμβολαιογραφική πράξη λύσης του γάμου, σε περίπτωση διαζυγίου ή β) υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986, σε περίπτωση διάστασης, καθώς και στοιχεία από τα οποία προκύπτει η κατοικία του τέκνου.

Παράλληλα ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι δεν επιτρέπεται η συνδυαστική χρήση βεβαίωσης μετακίνησης για λόγους εργασίας και Ε1 για εφάπαξ μετάβαση σε μόνιμη κατοικία, όπως τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας. Συγκεκριμένα, όπως είπε, δεν θα μπορεί ο επαγγελματίας να χρησιμοποιήσει την ιδιότητά του για να μεταβεί στο χωριό και να επιστρέψει στον τόπο μόνιμης κατοικίας του, επιδεικνύοντας το Ε1.

Ακόμη, η μετακίνηση εκτός Περιφερειακής Ενότητας για τη συγκομιδή αγροτικών προϊόντων δεν επιτρέπεται από ιδιώτες με επίδειξη Ε9 για τη συγκεκριμένη περίοδο.

Το Πάσχα και φέτος θα είναι διαφορετικό

«Το Πάσχα και φέτος θα είναι διαφορετικό. Διαφορετικό σε σχέση με το πώς συνηθίζαμε να το γιορτάζουμε, διαφορετικό όμως και σε σχέση με το περσινό. Γιατί μπορεί να καλούμαστε να το γιορτάσουμε με κάποιους περιορισμούς – μακριά από το χωριό μας, και ίσως όχι παρέα με όλους όσοι θα θέλαμε να είναι μαζί μας αυτές τις ημέρες – θα μπορέσουμε όμως να παρακολουθήσουμε από κοντά τις λειτουργίες τις άγιες αυτές ημέρες και να μοιραστούμε το γιορτινό τραπέζι, έστω με μερικά από τα αγαπημένα μας πρόσωπα», σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι από τη Δευτέρα 3 Μαΐου επαναλειτουργούν και οι χώροι εστίασης (εστιατόρια και καφετέριες), με τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και με υποχρεωτικό self-test δύο φορές την εβδομάδα.

Ακόμη, όσον αφορά τον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας, μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής, κατά την οποία εξετάστηκαν και αξιολογήθηκαν τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα, στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) εντάσσονται από αύριο το πρωί: η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, η Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας και ο δήμος Κισσάμου της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων.

Επιπλέον, στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο) από το επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) κατεβαίνουν και εντάσσονται, με ομόφωνη γνώμη της Επιτροπής, οι ακόλουθες περιοχές: Η Χίος, οι δήμοι Ιωαννίνων, Κόνιτσας και Βόρειων Τζουμέρκων της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων, ο δήμος Ερέτριας της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας, ο δήμος Βέροιας της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας, ο δήμος Λαμιέων της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας και ο δήμος Ρόδου.

Ο κ. Χαρδαλιάς υπογράμμισε για ακόμη μία φορά την ανάγκη τήρησης των μέτρων, ειδικά τα επόμενα εικοσιτετράωρα.

«Κατανοούμε ότι μπορεί να μοιάζει δύσκολο, δεδομένης της κούρασης. Είναι, όμως, εξαιρετικά σημαντικό. Γιατί ένα ασφαλές Πάσχα αποτελεί προϋπόθεση για τη σταδιακή άρση των μέτρων. Γιατί με το να φανούμε συνεπείς και να κάνουμε υπομονή μερικές μέρες ακόμα, θα διασφαλίσουμε τις αναγκαίες συνθήκες για να υλοποιήσουμε τον οδικό χάρτη που παρουσίασε ο πρωθυπουργός. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι με πολύτιμο σύμμαχο τον εμβολιασμό, πλησιάζουμε προς το τέλος αυτής της προσπάθειάς. Διανύουμε την τελευταία φάση της, η οποία μπορεί να μοιάζει πιο απαιτητική, μας οδηγεί όμως στη σταδιακή άρση των περιορισμών. Για να μπορέσουμε να επιστρέψουμε στη ζωή μας όπως τη γνωρίζαμε πριν τον κορονοϊό. Για να κάνουμε Πάσχα ξανά στο χωριό, όπως πάντα συνηθίζαμε», κατέληξε.

Ερωτηθείς γιατί στην ΚΥΑ η υπερτοπική μετακίνηση για λόγους υγείας περιορίζεται μόνο στις δημόσιες δομές υγείας και δεν υπάρχει πρόβλεψη και για τις ιδιωτικές δομές, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο καταστρατήγησης της συγκεκριμένης πρόβλεψης που αφορά στην έκτακτη ανάγκη για λόγους υγείας. «Γι αυτό ακριβώς περιορίσαμε αυτή την πρόβλεψη, τουλάχιστον έως τις 10 Μαϊου», σημείωσε.

Να μην μεταφέρουμε τον ιό στα χωριά μας

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μεταφέρουμε τον κορονοϊό στα νησιά και στα χωριά μας, τόνισε, η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου.

Το υψηλό επιδημιολογικό φορτίο στις μεγάλες πόλεις, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην απόφαση της επιτροπής, όπως είπε, η οποία είναι αρνητική στην διαπεριφερειακή μετακίνηση τις ημέρες του Πάσχα.

«Το άνοιγμα για το Πάσχα θα σήμαινε πισωγύρισμα» είπε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε για μία ακόμη φορά στις συστάσεις της επιτροπής που αφορούν τον εκκλησιασμό της Μεγάλης Εβδομάδας.

«Είναι σημαντικό να τηρηθούν οι αποστάσεις μέσα και έξω από τους ναούς, και να φοράμε διπλή μάσκα», τόνισε, ενώ για την ημέρα του Πάσχα είπε ότι καλύτερα να το εορτάσουμε σε υπαίθριο χώρο, μόνο δύο οικογένειες και ως 12 άτομα. Μάλιστα, συνέστησε ατομικό τεστ σε όλους πριν βρεθούν γύρω από το πασχαλινό τραπέζι.

Έκανε επίσης ξεκάθαρο πως η τήρηση των μέτρων προστασίας θα πρέπει να συνεχιστεί με ιδιαίτερη προσοχή και αυστηρότητα.

«Θα συνεχίσουμε με υπομονή και προσπάθεια αλλά και υψηλό αίσθημα ευθύνης» τόνισε η κυρία Παπαευαγγέλου, εξηγώντας πως οι εισηγήσεις της επιτροπής εξαρτώνται από τα δεδομένα τα οποία αναθεωρούνται και μελετώνται κάθε βδομάδα.

Όπως είπε, παρότι υπάρχει μια σχετική ανακούφιση για τον έλεγχο που δείχνει να επιτυγχάνεται όσον αφορά την πανδημία αλλά και το άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων, θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι «βρισκόμαστε στην αρχή της υποχώρησης της πανδημίας και είναι λάθος να χαλαρώσουμε».

Η κυρία Παπαευαγγέλου κάλεσε για μία ακόμη φορά όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και σε μεγάλες ηλικίες και δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί, να σπεύσουν να εμβολιαστούν στα εμβολιαστικά κέντρα. Δύο στους τρεις, δηλαδή ποσοστό 65%, από τους ηλικιωμένους έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου ή έχουν ραντεβού για τη δεύτερη δόση, είπε.

Μιλώντας για μία ακόμη φορά για την αξία του εμβολιασμού, τόνισε πως αν και ο μεγαλύτερος αριθμός όσων νοσηλεύονται σε ΜΕΘ είναι πλέον νεότεροι, ένας στους 4 από αυτούς είναι άνω των 75 ετών. «Παρότι είχαν την ευκαιρία να εμβολιαστούν, δεν το έκαναν και σήμερα κινδυνεύουν να χαθούν ή και χάνονται εξαιτίας του κορονοϊού», τόνισε η κα Παπαευαγγέλου.

Η ίδια μιλώντας γενικότερα για τον εμβολιασμό, επεσήμανε ότι την περίοδο που κάποιος εμβολιάζεται δε χρειάζεται να ακολουθεί κάποια συγκεκριμένη διατροφή για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα του εμβολίου, επίσης δεν θα πρέπει να αλλάζει την φαρμακευτική του αγωγή και δεν συστήνεται να κάνει προληπτικές εξετάσεις ή έλεγχο αντισωμάτων μετά τον εμβολιασμό για να δει αν έπιασε το εμβόλιο.

Αναφερόμενη στο επιδημιολογικό φορτίο η καθηγήτρια, είπε ότι «δείχνει σταθερή πορεία αποκλιμάκωσης, εξακολουθεί όμως να είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο στην επικράτεια, με τη μισή Ελλάδα να βρίσκεται στο «βαθύ κόκκινο».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κυρία Παπαευαγγέλου είπε ότι το άνοιγμα του λιανεμπορίου και των λυκείων άφησε καλό αποτύπωμα όσον αφορά την πορεία της πανδημίας και τόνισε ότι τα self test είναι σημαντικό όπλο για το μέλλον, αλλά πιο μεγάλη σημασία στον περιορισμό της επιδημίας έχει η ατομική ευθύνη του καθενός.

Ο συνολικός αριθμός των ενεργών κρουσμάτων μειώθηκε και υπολογίζεται στις 25.000 κρούσματα. Ο μέσος κυλιόμενος των νέων κρουσμάτων των τελευταίων 7 ημερών είναι 2.640 κρούσματα την ημέρα. O δείκτης θετικότητας αυτήν την εβδομάδα διαμορφώθηκε στο 4,2%.»

«Βρισκόμαστε σε μία ιδιαίτερα εύθραυστη ισορροπία και η όποια χαλάρωση τη στιγμή αυτή, τώρα που ο ιός είναι παντού, άμεσα θα αυξήσει το επιδημιολογικό φορτίο και πάλι», τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου που σημείωσε ότι το ΕΣΥ συνεχίζει να πιέζεται και για την αποκλιμάκωση των ΜΕΘ θα απαιτηθούν κάποιες εβδομάδες. Η κάλυψη ΜΕΘ στην επικράτεια είναι 87%, στην Αττική 89% και στη Θεσσαλονίκη 95%.

Ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια έδειξε σημεία οριακής υποχώρησης την τελευταία εβδομάδα, ωστόσο η πίεση στο σύστημα Υγείας παραμένει υψηλή, ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

Σημείωσε ότι στην Αττική η επιδημία παρουσίασε για δεύτερη εβδομάδα σημεία συρρίκνωσης σε ποσοστό 6%, με λιγότερα από 2.000 ενεργά κρούσματα, ενώ στην Θεσσαλονίκη παρατηρήθηκε συρρίκνωση 8%.

Αναφέρθηκε επίσης στα self tests, λέγοντας ότι χορηγήθηκαν σε 2 εκατ. τεστ σε 1 εκατ. πολίτες και δηλώθηκαν 1,3 εκατ. στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Τόνισε ότι η εγκυρότητα τους είναι εξαιρετικά υψηλή. Απαντώντας σε ερώτηση που αφορούσε τον εντοπισμό στελέχους της Ινδικής μετάλλαξης στη χώρα μας, ο κ. Μαγιορκίνης, είπε ότι η μετάλλαξη αυτή εξετάζεται διεθνώς, όσον αφορά την μεταδοτικότητα αλλά και την παθογένεια της. «Δεν έχουμε στοιχεία ότι πρόκειται για επικίνδυνη μετάλλαξη ωστόσο έχει γίνει ιχνηλάτηση και απομόνωση ώστε ακόμα κι αν αποδειχθεί επικίνδυνη αργότερα να έχουμε κάνει όσα έπρεπε» προκειμένου να περιοριστεί η μετάδοση.

Επεκτείνονται και στο Δημόσιο τα self test

Στην εξέλιξη του προγράμματος διάθεσης των self tests αναφέρθηκε, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης. Ειδικότερα, από τη Δευτέρα 26 Απριλίου, η υποχρέωση διαγνωστικού ελέγχου σε εβδομαδιαία βάση απευθύνεται σε όλους τους εργαζόμενους των δημοσίων υπηρεσιών, οι οποίοι παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία εντός ή εκτός των εγκαταστάσεων της υπηρεσίας τους. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται και οι κληρικοί, ιεροψάλτες και προσωπικό των ναών.

Ειδικά για την εβδομάδα 26 Απριλίου έως 5 Μαΐου, θα διατεθούν σε συγκεκριμένες κατηγορίες 2 self test. Στην εκπαιδευτική κοινότητα η διάθεση των self test  θα ξεκινήσει ξανά την Πέμπτη του Πάσχα. Σημείωσε ότι η μεταβατική χρονική περίοδος υποχρεωτικής εφαρμογής του μέτρου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα παρατείνεται μέχρι 2 Μαΐου.

Όπως είπε ο κ. Κοντοζαμάνης, από τις 10 Μαΐου σταδιακά θα αυξάνεται το προσωπικό του δημοσίου, που θα παρέχει εργασία με φυσική παρουσία, ενώ οι υπάλληλοι που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου θα συνεχίζουν να εργάζονται με τηλεργασία ή να απουσιάζουν με ειδική άδεια εργασίας. Η εξυπηρέτηση του κοινού συνεχίζει να γίνεται κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού.

banner-article

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ