Βέροια Περιβάλλον Περισσότερο διαβασμένα Ρεπορτάζ

Τριπόταμος. Οι δυο όψεις του ποταμού της Βέροιας: Ομορφιά της φύσης – Ανθρώπινη εγκατάλειψη

————

Είναι μεγάλη τύχη για μια πόλη να τη διασχίζει ένα ποτάμι. Ανάμεσα στις τυχερές είναι και η Βέροια. Το όνομά του Τριπόταμος.  Πολλοί είναι αυτοί που το βλέπουν από ψηλά, πολλοί λίγοι αυτοί που περπατούν δίπλα στις όχθες του.

Αφορμή για το δικό μας περπάτημα στάθηκε επιστολή αναγνώστη μας, του Αλέξανδρου Τρομπούκη, προς τη Φαρέτρα.  Την Κυριακή 11 Απριλίου, μεσούσης της Άνοιξης,  με τη φωτογραφική μηχανή «υπό μάλης» περπατήσαμε στις όχθες του. Η διαδρομή που κάναμε ήταν από τη γέφυρα της Μπαρμπούτας  μέχρι και τη Γέφυρα  των Αφων Κούσιου.

Καταγράψαμε εικόνες μοναδικής ομορφιάς, αλλά και εικόνες εγκατάλειψης . Η διάσχιση, όχι εύκολη -σε κάποια σημεία-  για τον απλό περιπατητή,  από ένα μονοπάτι που χρόνια έχει να συντηρηθεί, μάλλον απομεινάρι μιας παλιάς απόπειρας ανάπλασης. Οι φωτισμοί, που τότε είχαν εγκατασταθεί, αφημένοι κι αυτοί στην τύχη τους.  Η περιοχή μοιάζει περισσότερο  παρθένα, η βλάστηση ανεξέλεγκτη.

Κι ενώ η Άνοιξη κυριαρχεί παντού, καθώς διασχίζουμε τις όχθες του, δεν συμβαίνει το ίδιο και με τις ευωδιές της,  που μόνο Άνοιξη δεν θυμίζουν. Το νερό  του ποταμού, που θα έπρεπε να είναι καθαρό, δυστυχώς δεν είναι.  Είναι θολό. Το τι κουβαλάει οι ειδικοί είναι αρμόδιοι να μας το πουν και να το πουν δημόσια.  Οι αιτίες μάλλον δεν διερευνώνται, ίσως να είναι γνωστές.

Η σιωπή των αρμοδίων ίσως σημαίνει αποδοχή, ίσως και «φύγε κακό απ’ τα μάτια μου».

Σε πολλά σημεία θυμίζει σκουπιδότοπο. Η ατομική ευθύνη παρούσα. Η εγκατάλειψη όμως δεν οφείλεται στην ατομική ευθύνη αλλά στη συντεταγμένη πολιτεία με τους θεσμούς της.

Κι όμως αυτό το ποτάμι θα μπορούσε να είναι ένα κοσμήματα της πόλης!

far

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας