Κόσμος

Ο Πρίγκιπας Φίλιππος, ο “βράχος” της Βασίλισσας Ελισάβετ, “έφυγε”

……………………….

Για τον λαό της Αγγλίας ο πρίγκιπας Φίλιππος ήταν η δύναμη πίσω από το θρόνο αλλά για την οικογένειά του ήταν πολλά παραπάνω. Ο δούκας του Εδιμβούργου ήταν ο “βράχος” της Βασίλισσας Ελισάβετ για περισσότερα από 70 χρόνια και έγινε ένας “θρύλος” για τα εγγόνια του και τα δισέγγονά του. Η είδηση του θανάτου του, σε ηλικία 99 ετών και λίγες μόλις ημέρες μετά το εξιτήριό του από το νοσοκομείο, βύθισε σε θλίψη ολόκληρη τη βασιλική οικογένεια αλλά και τον βρετανικό λαό.

Οκταήμερο πένθος από τη βασίλισσα Ελισσάβετ

Η βασίλισσα Ελισάβετ αναμένεται να εισέλθει σε περίοδο πένθους οκτώ ημερών. Δεν θα εκτελέσει καθήκοντα, ακόμη και ιδιωτικά, η Βασιλική Σύμφωνη Γνώμη δεν θα δοθεί για νόμους της Κυβέρνησης, ενώ και οι κρατικές υποθέσεις θα τεθούν επίσης σε παύση. Μετά από αυτές τις οκτώ ημέρες, το Παλάτι θα διατηρήσει μια περαιτέρω περίοδο πένθους για 30 ημέρες.

Ο Φίλιππος ήταν για τις νεότερες γενιές ο ψηλός κύριος με το καπέλο αλλά κατάφερε να κερδίσει το σεβασμό μέσα από τη δράση του αλλά και τις καρδιές τους μέσα από τα πνευματώδη αστεία και τις «γκάφες» του. Παραμερίζοντας τις δικές του φιλοδοξίες σταδιοδρομίας, απέδειξε την έντονη αίσθηση του καθήκοντος να υπηρετεί τη χώρα κάθε χρόνο, αρνούμενος να σταματήσει να εργάζεται ακόμη και σε μεγάλη ηλικία. Αποσύρθηκε από τον ενεργό δημόσιο βίο τον Αύγουστο του 2017, σε ηλικία 96 ετών, μετά την ολοκλήρωση 22.219 βασιλικών υποχρεώσεων από το 1952.

Ο γάμος με την βασίλισσα Ελισάβετ 

Με την βασίλισσα Ελισάβετ παντρεύτηκαν το 1947. Ο Φίλιππος ήταν ήδη γαλαζοαίματος, καθώς η μητέρα του, πριγκίπισσα Αλίκη ήταν εγγονή της βασίλισσας Βικτώριας και ο πατέρας του ήταν ο πρίγκιπας Ανδρέας της Ελλάδας και της Δανίας. Ήταν ψηλός, με μπλε μάτια και είχε την αέρα σταρ του Χόλιγουντ οπότε ήταν επόμενο να ασκεί γοητεία στις γυναίκες.

Η Ελισάβετ τον είδε για πρώτη φορά, στα 13 της, το 1939 όταν του ζητήθηκε από τον μέντορά του και τον θείο του Λόρδο Μουντάμπτεν να ξεναγήσει τον Βασιλιά και τη Βασίλισσα και τις κόρες τους. Η νεαρή πριγκίπισσα δεν μπορούσε να πάρει τα μάτια της από πάνω του.  Η Ελισσάβετ «δεν κοίταξε ποτέ κανέναν άλλο».

1953. Χαιρετούν το πλήθος από το μπαλκόνι του Παλατιού. (Photo by Keystone/Getty Images)

Μετά την τελετή του γάμου, η Ελισάβετ και ο Φίλιππος γύρισαν τον κόσμο, κατά τη διάρκεια της περιοδείας τους στην Κοινοπολιτεία όπου έζησαν στιγμές ευτυχίας. Ο γοητευτικός σύζυγός της βασίλισσας Ελισάβετ κέρδιζε τους πάντες με την παρουσία του κι εκείνη ασκούσε τα καθήκοντά της ευτυχισμένη, δίπλα του.

1974. (Photo by Groom/Express/Getty Images)

Ο γάμος τους ήταν μια σπάνια περίπτωση για την βασιλική ιστορία χάρη στην μακρόχρονη διάρκεια και την ευτυχία του. Δεν σταμάτησαν ποτέ να δείχνουν την αγάπη που είχε ο ένας για τον άλλο. Μαζί απέκτησαν τέσσερα παιδιά – τον πρίγκιπα Κάρολο, την πριγκίπισσα Άννα, τον πρίγκιπα Άντριου και τον πρίγκιπα Εντουαρντ – οκτώ εγγόνια και οκτώ δισέγγονα.

Κατά την αργυρή επέτειο του γάμου τους, η βασίλισσα είπε σε μια ομιλία: «Αν με ρωτήσουν τι σκέφτομαι για την οικογενειακή ζωή μετά από 25 χρόνια γάμου, μπορώ να απαντήσω με απλότητα και πεποίθηση, ότι μου αρέσει». Ο τρόπος με τον οποίο περιέγραφε τον σύζυγός της μετά από τόσα χρόνια ήταν ως «απλώς τη δύναμή μου και το στήριγμά μου».

1951. Με τα παιδιά τους πρίγκιπα Κάρολο και πριγκίπισσα Άννα. (Photo by Keystone/Hulton Archive/Getty Images)
1967. Με τον πρίγκιπα Κάρολο σε ιππικό αγώνα.  (Photo by Michael Stroud/Express/Hulton Archive/Getty Images)
1986. Στην βασιλική άμαξα κατευθυνόμενοι στον γάμο του γιου τους πρίγκιπα Άντριου. (Photo by Derek Hudson/Getty Images)
2007. Γιόρτασαν την διαμαντένια επέτειο του γάμου  τους.  (Photo by Tim Graham/Getty Images)

Ήταν «βράχος» για όλη την οικογένεια 

Για την οικογένειά τους ήταν πρότυπο ζευγαριού. «Θα ήθελα πολύ να μάθω το μυστικό τους», είχε δηλώσει ο πρίγκιπας William. «Νομίζω ότι είναι φανταστικό και έχω ρωτήσει αρκετές φορές και τους δύο πώς το κατάφεραν, γιατί είναι το πιο υπέροχο ζευγάρι».

2015. Ο πρίγκιπας Φίλιππος με τον εγγονό του, πρίγκιπα William.  (Photo by Phil Walter/Getty Images)

Ο Φίλιππος ήταν εκτός από καλός σύζυγος και πολύ τρυφερός παππούς. Όταν τα εγγόνια του πενθούσαν τη μητέρα τους Πριγκίπισσα Νταϊάνα, ήταν αυτός που τους βοήθησε και τους παρηγόρησε. Για πέντε ημέρες, η βασίλισσα και ο δούκας προστάτευσαν τα εγγόνια τους από το έντονο ενδιαφέρον του Τύπου, κρατώντας τα στο Μπαλμόραλ, όπου μπόρεσαν να θρηνήσουν ιδιωτικά το χαμό της μητέρας τους.

Στην κηδεία της πριγκίπισσας Diana περπατούσε δίπλα στον William και τον Harry. «Αν περπατήσω, θα περπατήσετε μαζί μου;» τους είχε ρωτήσει. Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο πρίγκιπας Φίλιππος στήριζε την οικογένεια σε μία απώλεια. Τώρα, η υπόλοιπη οικογένεια, θα πρέπει να θρηνήσει για τη δική του.

 

2014. Σε μια χαλαρή στιγμή κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψής στο Παλάτι. (Photo by Leon Neal-WPA Pool/Getty Images)
2016. Ο πρίγκιπας Φίλιππος και η βασίλισσα Ελισάβετ στους εορτασμούς για τα 90α γενέθλιά της. (Photo by Arthur Edwards – WPA Pool/Getty Images)
.
marieclaire
banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας