Κορωνοϊός Κόσμος

“Το ευρωπαϊκό χάος υπονομεύει τον εμβολιασμό” γράφει ο Σταύρος Χριστακόπουλος

————

Η Ευρώπη άργησε πολύ να προχωρήσει τις συμβάσεις με τις φαρμακευτικές εταιρείες για την προμήθεια εμβολίων. Το εμβολιαστικό πρόγραμμα καθυστέρησε όταν στη Βρετανία και στις ΗΠΑ η κινητοποίηση απέδιδε πολύ σύντομα καρπούς. Αλλά αυτό δεν ήταν το μόνο φάουλ του ευρωσυστήματος.

Ήταν εξαρχής γνωστό ότι μια σειρά εταιρείες δεν θα μπορούσαν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των συμβολαίων τους. Η AstraZeneca, για παράδειγμα, θα αντιμετώπιζε προβλήματα καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021, αλλά δεν είναι η μόνη. Τέτοια προβλήματα έχουν όλοι. Ούτε οι πρώτες ύλες ούτε οι υποδομές των εταιρειών επαρκούσαν για να τηρηθούν τα συμβόλαια και οι συμφωνημένες ποσότητες.

Ωστόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση από τη μια συνέχιζε να δίνει υποσχέσεις για εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού της και από την άλλη έκλεινε την πόρτα σε εμβόλια τα οποία θα μπορούσε τουλάχιστον να εξετάσει.

Το ρωσικό Sputnik-V, για παράδειγμα, έφτασε να παίρνει τα εύσημα του Άντονι Φάουτσι, του επικεφαλής λοιμωξιολόγου των ΗΠΑ, και μάλιστα σε περίοδο απότομης σκλήρυνσης της στάσης των Ηνωμένων Πολιτειών και της νέας κυβέρνησης του Μπάιντεν έναντι της Ρωσίας.

Η Ευρώπη όμως, παρότι έχει λάβει τη σχετική αίτηση για έγκριση του εμβολίου, αποφεύγει να γνωμοδοτήσει. Οι λόγοι είναι καταφανώς επιχειρηματικοί και όχι φαρμακολογικοί. Αν υπήρχε τέτοιο θέμα, το εμβόλιο θα είχε απορριφθεί και θα πηγαίναμε παρακάτω.

Εν τω μεταξύ διάφορες χώρες της Ευρώπης προμηθεύονται το Sputnik-V παρακάμπτοντας τις συμφωνίες της Ε.Ε. και την ενιαία – ο Θεός να την κάνει – εμβολιαστική πολιτική.

Μπάχαλο όμως έχουμε και με το εμβόλιο της AstraZeneca, το οποίο αρχικά απαγόρευσαν μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, με πρώτη τη Γερμανία, συνεπικουρούμενη από τη Γαλλία και την Ιταλία. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων επαναξιολογεί το εν λόγω εμβόλιο, αλλά η απάντησή του, ακόμη κι αν είναι θετική, δεν θα δώσει ουσιαστική λύση στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε.

Οι κοινωνίες της Ευρώπης ήταν ήδη επιφυλακτικές σε σοβαρά ποσοστά ως προς τον εμβολιασμό. Η αρνητική δημοσιότητα που προκλήθηκε την έχει αυξήσει, όποια κι αν είναι η τελική αξιολόγηση. Άλλωστε δεν αρκεί να υπάρξει επάρκεια εμβολίων. Πρέπει και οι πολίτες της Ε.Ε. να είναι θετικοί στον εμβολιασμό σε μεγάλα ποσοστά. Αυτός ο στόχος είναι αβέβαιο αν θα επιτευχθεί.

Ανεξάρτητα από την έγκριση ή την απόρριψη του εμβολίου αυτού, όμως, δεν αναμένεται ότι θα καλυφθεί συντόμως το εμβολιαστικό κενό με την εισαγωγή του νέου εμβολίου της Johnson and Johnson παρότι ήδη η Γερμανία θα συμβάλει στη συσκευασία και η Ιταλία στην παραγωγή του.

Δεν ξέρουμε αν η Ευρώπη θα βρει τα πατήματά της. Ξέρουμε όμως ότι τα εμβολιαστικά προγράμματα είναι εκκρεμή, ότι το καλοκαίρι είναι πολύ κοντά και ότι ενδεχομένως θα αργήσει αρκετά να επιτευχθεί ο στόχος μιας Ευρώπης εμβολιασμένης επαρκώς και ταυτόχρονα, ώστε να μπορέσουν να αρθούν οι περισσότεροι από τους σημερινούς περιορισμούς για τις οικονομίες και τις κοινωνίες.

Κανείς δεν θα εκπλαγεί πάντως αν το επιτύχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες, παρά τον τυφώνα Τραμπ, βρίσκονται σε πιο ομαλό δρόμο…

 topontiki

banner-article

Ροη ειδήσεων