Κοινωνία Παιδεία

Θεσσαλονίκη: Μαζική συγκέντρωση κατά της αστυνομικής επέμβασης στο ΑΠΘ

——–

Μαζική πορεία πραγματοποίησαν φοιτητικοί σύλλογοι στη Θεσσαλονίκη, αντιδρώντας στην εκκένωση της κατάληψης της πρυτανείας στο ΑΠΘ που πραγματοποιήθηκε πρωινές ώρες με εισβολή ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων και συνοδεύτηκε με νέα περιστατικά ακραίας καταστολής.

Αξίζει να σημειωθεί πως ήταν προγραμματισμένο φοιτητικό συλλαλητήριο στη 1 το μεσημέρι, ωστόσο λόγω των τελευταίων εξελίξεων, εκδόθηκε κάλεσμα για συγκέντρωση νωρίτερα. Οι διαδηλωτές κατήγγειλαν την παρουσία της αστυνομίας στο ΑΠΘ αλλά και τις μαζικές προσαγωγές που πραγματοποιήθηκαν, κάνοντας λόγο για όργιο καταστολής. Την κινητοποίηση στήριξαν καθηγητές και εργατικά σωματεία.

Η επέμβαση της αστυνομίας, εκτός των άλλων, δημιουργεί και ερωτηματικά ως προς την σκοπιμότητά της, δεδομένου ότι μόλις χθες, Τετάρτη, μετά από πολύωρη συνέλευση των φοιτητικών συλλόγων του ΑΠΘ, αποφασίστηκε, κατά πλειοψηφία, η λήξη της κατάληψης της Πρυτανείας, αμέσως μετά την σημερινή πορεία που είχε προγραμματιστεί στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

 Στο τέλος της πορείας επικράτησε ένταση, όταν αυτή έφτασε στον φραγμό που είχε στήσει η αστυνομία στο ύψος της Εγνατίας. Καθηγητές που βρίσκονταν στην κεφαλή της πορείας ζήτησαν να ανοίξει ο φραγμός για να περάσει η πορεία κάτι που δεν έγινε δεκτό, ενώ ακολούθησαν μικρής κλίμακας επεισόδια με ρίψη μολότοφ αλλά και χρήση χημικών από τις δυνάμεις των ΜΑΤ.

Η επέμβαση της αστυνομίας στην κατάληψη του ΑΠΘ πραγματοποιήθηκε νωρίς το πρωί της Πέμπτης. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις εισέβαλαν στον χώρο του Πανεπιστημίου για την εκκένωση της κατάληψης, η οποία ωστόσο είχε ανακοινωθεί πως θα τερματιζόταν σήμερα. Οι δρόμοι πέριξ του ΑΠΘ αποκλείστηκαν, ενώ έγινε χρήση δακρυγόνων και μαζικές προσαγωγές φοιτητών στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με την ΕΡΤ προσήχθησαν συνολικά 33 άτομα, εκ των οποίων οι 16 συνελήφθησαν τελικά.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια της κατάληψης στο κτίριο επί 17 μέρες δεν είχε σημειωθεί καμία ζημιά. Οι αρχές απαγόρευσαν την είσοδο δημοσιογράφων στο εσωτερικό του ΑΠΘ και τους περιόρισαν σε συγκεκριμένο χώρο μπροστά από την πύλη εμπορίου της ΔΕΘ. Oι αστυνομικές δυνάμεις επιδόθηκαν σε κηνυγητό και ρίψη χημικών εναντίον φοιτητών εντός του πανεπιστημιακού campus μετά τη λήξη της επέμβασης. Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες διατάχτηκαν να ξαπλώσουν κάτω και οι αστυνομικοί έδεσαν τα χέρια τους με τάιρ απ και αργότερα, άγνωστο με ποιο κριτήριο, πραγματοποιήθηκε διαλογή εκείνων που θα προσαχθούν και εκείνων που θα αφεθούν ελεύθεροι.

 tvxs

banner-article

Ροη ειδήσεων