Εκδηλώσεις Κοινωνία Νάουσα

Ομάδα Γυναικών Νάουσας (Μέλος της ΟΓΕ): “8 Μάρτη, Ημέρα της Γυναίκας, δυναμώνουμε το συλλογικό αγώνα για υγεία και ζωή με δικαιώματα”

ΟΜΑΔΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΝΑΟΥΣΑΣ ( Μέλος της ΟΓΕ)

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΑΟΥΣΑΣ

 Εργαζόμενη, άνεργη, αυτοαπασχολούμενη της πόλης και της υπαίθρου, φοιτήτρια, νέα μητέρα, συνταξιούχε, μετανάστρια και πρόσφυγα.

Η 8η Μάρτη, η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, είναι μέρα αφιερωμένη στους αγώνες των γυναικών για τα δικαιώματα τους στην εργασία, για την ισότιμη θέση τους στην κοινωνία.

Η πανδημία ξεγύμνωσε την αιτία της βαρβαρότητας που βιώνουμε. Ευρωπαϊκή Ένωση και Κυβερνήσεις θεωρούν την υγεία τη δική μας και των οικογενειών μας «κόστος» για το κράτος και «όφελος» για τους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Υγείας. Από τη μια χαρίζουν εκατομμύρια ευρώ στους κλινικάρχες , δισεκατομμύρια ευρώ στις φαρμακευτικές εταιρείες αλλά και στους Νατοϊκούς εξοπλισμούς και από την άλλη περικόπτουν τις δαπάνες του κράτους για την Υγεία .

Σήμερα:

  • Είμαστε ξεκρέμαστες χωρίς γιατρούς και εξετάσεις, ιδιαίτερα προγεννητικού ελέγχου, αφού οι Υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας είναι υποστελεχωμένες χωρίς εξοπλισμό ή ακόμα και ανύπαρκτες. Μας σπρώχνουν να τα χρυσοπληρώνουμε στους ιδιωτικούς ομίλους της Υγείας.

  • Χιλιάδες γυναίκες υγειονομικοί καταρρέουν από τη σωματική και ψυχική κόπωση και την υπερεργασία, αφού αναγκάζονται να καλύψουν τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό υπερβαίνοντας τις δυνάμεις τους.

  • Νοιώθουμε ανασφάλεια για τους ηλικιωμένους γονείς, τα ΑμΕΑ , τους χρόνια πάσχοντες λόγω της ανυπαρξίας σύγχρονων δημόσιων και δωρεών υποδομών για την παρακολούθηση και φροντίδα τους. Οι ανάγκες αυτές φορτώνονται στις δικές μας πλάτες.

Σήμερα στον 21ο αιώνα, που υπάρχει τέτοια ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, φαίνεται καθαρά ότι η υγεία των οικογενειών μας είναι ασύμβατη με τους νόμους της αγοράς και του κέρδους. Γι’ αυτό δεν ανεχόμαστε τίποτα λιγότερο από την πλήρη κάλυψη των αναγκών μας, δε συμβιβαζόμαστε με τίποτα λιγότερο από αυτό που θα εξασφαλίσει την ισοτιμία μας.

Σήμερα αναδεικνύεται η ανάγκη αγωνιστικής διεκδίκησης ενός αποκλειστικά Δημόσιου και Δωρεάν συστήματος Υγείας και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που θα καλύπτει και τις ιδιαίτερες ανάγκες των γυναικών, αλλά και των παιδιών για πρόληψη, θεραπεία, αποκατάσταση και προαγωγή της Υγείας.

ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΑΓΩΝΑ

ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΖΩΗ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Οι αγώνες των εργατριών για δουλειά με δικαιώματα και ανθρώπινα ωράρια εργασίας τον προηγούμενο αιώνα, που σήκωσαν το ανάστημα τους απέναντι στην εργοδοσία και το κράτος της, φωτίζουν και σήμερα την ανάγκη της οργάνωσης και πάλης των εργαζόμενων και άνεργων γυναικών.

Δυναμώνουμε τη φωνή της αγωνιστικής διεκδίκησης, για να μην φορτώσουν κυβέρνηση –  επιχειρηματικοί όμιλοι πάλι στις πλάτες μας τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης  και της διαχείρισης της πανδημίας.

Η επίθεση στα δικαιώματα μας ήδη ρίχνει βαριά τη σκιά της με:

  • Χιλιάδες απολυμένες, η με αναστολή συμβάσεων.

  • Χιλιάδες εργαζόμενες, συμβασιούχες στις μονάδες υγείας με το πιστόλι στον κρόταφο.

  • Γενίκευση της ευελιξίας , της εντατικοποίησης , της τηλεργασίας. Στην περιοχή μας σπάει κόκκαλα το άγχος που ζουν οι εργαζόμενες στα διαλογητήρια και στα κονσερβάδικα για να μην χάσουν κανένα μεροκάματο, και να βγούν στο Ταμείο ανεργίας. Τα 12ωρα την περίοδο που υπάρχει πολλή δουλειά καθιστούν την ενασχόληση με το σπίτι και το παιδί βασανιστική, ενώ δε γίνεται λόγος για ελεύθερο χρόνο, διακοπές ψυχαγωγία κλπ

Η κυβέρνηση ετοιμάζει νέα όπλα για τους επιχειρηματικούς ομίλους, ώστε να μας εκμεταλλεύονται πιο άγρια. Για να δουλεύουμε 10ωρα, όταν το απαιτούν οι εργοδότες , με αύξηση των υπερωριών και επέκταση της δουλειάς την Κυριακή, για να αμοιβόμαστε με ρεπό τις άδειες , όποτε και αν αυτοί αποφασίσουν, με επιβάρυνση της Υγείας μας, αφού δε θα προλαβαίνουμε να παίρνουμε ούτε ανάσα από τη δουλειά.

Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες δεν είσαι μόνη σου!

Συσπειρώσου στο ταξικό σου σωματείο, στην Ομάδα Γυναικών της ΟΓΕ.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας