Πολιτική

ΚΚΕ: Να αποσυρθεί άμεσα η Τράπεζα Θεμάτων για τις εξετάσεις των μεταναστών

———–

Την άμεση απόσυρση της Τράπεζας Θεμάτων για τις εξετάσεις απόκτησης του Πιστοποιητικού Επάρκειας Γνώσεων για Πολιτογράφηση (ΠΕΓΠ) ζητούν με Ερώτησή τους προς τους υπουργούς Μετανάστευσης και Ασύλου και Εσωτερικών, οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, Χρήστος Κατσώτης, Νίκος Καραθανασόπουλος, Μαρία Κομνηνάκα, Γιώργος Λαμπρούλης, Λεωνίδας Στολτίδης και Μανώλης Συντυχάκης

Το κείμενο της Ερώτησης αναφέρει: 

«Προ ολίγων ημερών, η Γενική Γραμματεία Ιθαγένειας του Υπουργείου Εσωτερικών ανήρτησε τις ερωτήσεις της Τράπεζας Θεμάτων, για τις εξετάσεις απόκτησης του Πιστοποιητικού Επάρκειας Γνώσεων για Πολιτογράφηση (ΠΕΓΠ), πιστοποιητικό που αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την κτήση της ελληνικής ιθαγένειας με τη διαδικασία της πολιτογράφησης.

Η ανάρτηση των ερωτήσεων έχει προκαλέσει “κύμα” αντιδράσεων και καταγγελιών, καθώς στην πλειονότητά τους προϋποθέτουν υψηλό επίπεδο πολύπλευρων και εξειδικευμένων γνώσεων, με μεγάλο βαθμό δυσκολίας και δεν έχουν καμία σχέση με τον βαθμό ένταξής τους στην ελληνική κοινωνία. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το ποσοστό επιτυχίας του 70% που θα πρέπει να συγκεντρώσουν οι εξεταζόμενοι για την απόκτηση του ΠΕΓΠ, οδηγεί ουσιαστικά στον αποκλεισμό της συντριπτικής πλειοψηφίας των μεταναστών που ζουν κι εργάζονται για πολλά χρόνια στη χώρα μας από την κτήση της ελληνικής ιθαγένειας.

Το ίδιο το περιεχόμενο των Ερωτήσεων επιβεβαιώνει ότι οι γραπτές εξετάσεις στη διαδικασία της πολιτογράφησης -τις οποίες εισήγαγε για πρώτη φορά η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τροποποίησε σε ακόμη πιο αντιδραστική κατεύθυνση η κυβέρνηση της ΝΔ- δεν αποσκοπούν στη “διαφάνεια” και “αδιαβλητότητα” των διαδικασιών, αλλά θα αποτελέσουν έναν ακόμη “κόφτη” στην κτήση της ελληνικής ιθαγένειας.

Για ακόμη μία φορά, η παντελής έλλειψη -με ευθύνη όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων- ενός ολοκληρωμένου, δημόσιου συστήματος διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας στους μετανάστες που ζουν κι εργάζονται στη χώρα μας “φορτώνεται” στις ήδη πολύπαθες πλάτες τους. Επίσης, ο υψηλός βαθμός δυσκολίας των ερωτήσεων της Τράπεζας Θεμάτων, σε συνδυασμό με το υψηλό ποσοστό επιτυχίας που απαιτείται, θα οδηγήσει επιπλέον στην επέκταση των φροντιστηρίων και της παραπαιδείας και σε αυτόν τον τομέα, υποχρεώνοντας όσους από τους μετανάστες θα έχουν αυτήν την οικονομική δυνατότητα να βάλουν ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη τους και μάλιστα σε μία περίοδο που οι εργαζόμενοι, Έλληνες και μετανάστες, στενάζουν από τα επιπλέον βάρη που τους φορτώνει η κυβέρνηση στο όνομα της πανδημίας.

Την ίδια στιγμή διατηρούνται τα υψηλά παράβολα για τη διαδικασία της πολιτογράφησης (250 ευρώ για τη συμμετοχή στις εξετάσεις κτήσης του ΠΕΓΠ και 550 ευρώ παράβολο για την υποβολή της αίτησης πολιτογράφησης), απαράδεκτα εισοδηματικά κριτήρια, η υποχρέωση διαρκούς εκπλήρωσης των ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων κ.ά., οδηγώντας στον αποκλεισμό από την πολιτογράφηση χιλιάδων μεταναστών που διαμένουν κι εργάζονται πολλά χρόνια στη χώρα μας και επιθυμούν να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια.

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί, τι μέτρα θα λάβουν ώστε:

  • Να αποσυρθεί άμεσα η Τράπεζα Θεμάτων και να καταργηθούν οι γραπτές εξετάσεις για την απόκτηση του Πιστοποιητικού Επάρκειας Γνώσεων για Πολιτογράφηση (ΠΕΓΠ), που οδηγεί στον αποκλεισμό χιλιάδων μεταναστών από τη. διαδικασία της πολιτογράφησης.

  • Να καταργηθούν οι διατάξεις που θέτουν συνεχή ταξικά και γραφειοκρατικά εμπόδια, υψηλά παράβολα και να λάβει τέλος η συνεχιζόμενη ταλαιπωρία μεταναστών, με πολυετή διαμονή στη χώρα, που επιθυμούν να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια.

  • Να διαμορφωθεί ένα ολοκληρωμένο, δημόσιο και δωρεάν σύστημα διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας στους μετανάστες που ζουν κι εργάζονται στη χώρα μας».

902.gr

Σημείωση Φαρέτρας: Ευχαριστούμε τον αναγνώστη μας Γ.Π.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας