Απόψεις Υγεία

“Καρδιοπαθείς όλης της χώρας, ενωθείτε” γράφει ο Στέλιος Κούλογλου

————

Στέλιος Κούλογλου

Στη δραματικών τόνων,  έκτακτη συνέντευξη τύπου, ο υπουργός Υγείας δήλωσε, μεταξύ των άλλων, ότι «το σύστημα ξεπερνά τα όρια του» και ότι «βρισκόμαστε στο πιο δύσκολο σημείο της πανδημίας».  Επειδή τους προηγούμενους μήνες αλλά και τις τελευταίες εβδομάδες, τόσο ο ίδιος ο κ. Κικίλιας όσο και ο πρωθυπουργός μας έλεγαν το ακριβώς αντίθετο, θα περίμενε κανείς, τουλάχιστον, να μας πει τι δεν πήγε καλά.

Αντί για αυτό, η κυβέρνηση εξήγγειλε την πλήρη “κοβιντοποίηση” του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Το ένα πρόβλημα είναι ότι, και ως ιατρός, ο υπουργός θα έπρεπε να γνωρίζει ότι, πλην του covid,  υπάρχουν και άλλες ασθένειες, και μάλιστα συχνά σοβαρότερες.  Το άλλο είναι, ότι τα «νέα» μέτρα είναι τόσο λίγα και τόσο καθυστερημένα, ώστε δεν πρόκειται να ανακόψουν το παλιρροιακό κύμα που έρχεται, δυστυχώς, από το μακρινό Μπέργκαμο.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε λοιπόν  ότι μετατρέπει αποκλειστικά σε covid τις  παθολογικές κλινικές σε τέσσερα μεγάλα νοσοκομεία («Ευαγγελισμό», «Κοργιαλένειο-Μπενάκειο», «Γ. Γεννηματάς»,«Ιπποκράτειο»). Όλα τα μη covid περιστατικά θα μεταφερθούν στο νοσοκομείο ΝΙΜΙΤΣ. Ο κ. Κικίλιας το εξήγγειλε πομπωδώς λες και επρόκειτο για καμιά σπουδαία κίνηση, αν και το ΝΙΜΙΤΣ είναι στην πραγματικότητα ένα στρατιωτικό νοσοκομείο που χρηματοδοτείται πλήρως από το ελληνικό Δημόσιο. Ανάλογα καθήκοντα με το τελευταίο, θα αναλάβει και το Ερρίκος Ντυνάν.

Η μεταφορά κλινικών και ασθενών από τέσσερα μεγάλα νοσοκομεία σε ένα άλλο, είναι πολύ δύσκολη υπόθεση. Δεν είναι ούτε παιχνίδι μονόπολης, ούτε σειρά στο Netflix. Τα περιστατικά που θα μετακομίσουν είναι κατά τεκμήριο πολύ σοβαρά, ιδίως αυτή την εποχή της πανδημίας, όπου οι ασθενείς με ελαφρότερες παθήσεις κάθονται σπίτι τους. (΄Η καταφεύγουν στα ιδιωτικά νοσοκομεία, που κάνουν αυτή την εποχή χρυσές δουλειές, καθώς μόνο οι φτωχοί καταφεύγουν στα μολυσμένα δημόσια).

Το ΝΙΜΙΤΣ είναι ένα νοσοκομείο το οποίο, σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν διαθέτει τόση υποδομή, εργαστήρια και προσωπικό για να αντεπεξέλθει στα νέα του καθήκοντα, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Επί πλέον, η θεραπευτική αντιμετώπιση των ασθενών με covid είναι πιο απλή από ότι σοβαρότερων παθήσεων, όπως είναι οι πνευμονοπάθειες, οι καρδιοπάθειες ή οι καρκίνοι. Κανονικά λοιπόν, είναι το ΝΙΜΙΤΣ (και το Ντυνάν, αφού ξεφορτωθεί τους ιδιώτες που τώρα νοσηλεύει, αλλά πως;) που θα έπρεπε να μετατραπεί σε νοσοκομείο covid. Αλλά προφανώς το Μέγαρο Μαξίμου δεν θέλησε (ή δεν μπόρεσε;) να πείσει τη στρατιωτική ηγεσία.

Όπως η τραγωδία του τρίτου κύματος είναι προ των πυλών, η κυβέρνηση θα έπρεπε, έστω και την τελευταία στιγμή να προχωρήσει σε πολύ πιο ριζοσπαστικά μέτρα:
-να βάλει στο παιχνίδι και άλλα στρατιωτικά νοσοκομεία καθώς και επιπλέον ιδιωτικά.
-να κάνει επιτέλους μαζικά τεστ εντοπίζοντας νέες εστίες, να πάρει μέτρα για τους χώρους εργασίας και τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
-να επιστρατεύσει ιδιωτικούς γιατρούς στην Αττική.
-να δημιουργήσει νέες δομές, μη αμιγώς νοσοκομειακές, που να μπορούν να υποδεχθούν νέα κρούσματα ή να ελαφρύνουν τον φόρτο των ΜΕΘ.
– Και να αγοράσει και να δοκιμάσει μαζικά τη φαρμακευτική αγωγή για τους ασθενείς με κοροναϊό, που έχει θετικά αποτελέσματα.

Θα έπρεπε δηλαδή να κινηθεί σαν να πρόκειται για πόλεμο. Αλλά αυτό προϋποθέτει συγκρούσεις με κατεστημένα συμφέροντα, με τα οποία δεν θέλει να τα βάλει, όπως είναι οι ιδιωτικές κλινικές. Ακολουθεί την τακτική της Πυροσβεστικής, όταν τής είναι αδύνατον να αντιμετωπίσει μια φωτιά: την αφήνει να κάψει ότι κάψει, κι ύστερα να σβήσει μόνη της.

Αντίθετα μάλιστα με τη δημόσια προπαγάνδα και ρητορεία, ο δρόμος από το σκοτάδι στην αυγή, τη φράση που χρησιμοποίησε ο κ. Κικίλιας για να έχουμε και λίγη ποίηση στη ζωή μας, είναι μακρύς: οι προαναφερθείσες αλλαγές με τα νοσοκομεία έχουν ισχύ όχι μέχρι την άλλη βδομάδα ή για δεκαπέντε μέρες αλλά μέχρι την 28η Απριλίου, σχεδόν μετά από 2 μήνες. Σημαίνει ότι η αληθινή πρόγνωση για την διάρκεια του τρίτου κύματος φθάνει, τουλάχιστον, το Πάσχα. Ότι κι αν λέγεται για παρηγοριά των ανθρώπων της αγοράς.

Ήδη σε πολλά νοσοκομεία, έχουν καταργηθεί χειρουργεία για να μετατραπούν σε ΜΕΘ-ΤΣ (ΜΕΘ Τσάτρα-Πάτρα).  Πρόκειται για την αύξηση των ΜΕΘ που εξαγγέλλει με υπερηφάνεια η κυβέρνηση. Οταν ο κ. Κικίλιας αναγγέλει εφτά νέες κλίνες ΜΕΘ Covid19 στο Ασκληπιείο Βούλας, αποφεύγει να διευκρινίσει ότι κλείνει τη μοναδική δημόσια καρδιολογική μονάδας στα Νότια Προάστεια. Και φυσικά όλα τα καρδιολογικά περιστατικά δεν μπορούν να καλυφθούν από το Ωνάσειο, όπως ανακοίνωσε ικανοποιημένος. Αν ήταν έτσι, γιατί δεν το έκαναν μέχρι τώρα;

Σε λίγο δηλαδή θα πεθαίνουν άνθρωποι όχι μόνο από covid αλλά και από επιπλοκές σκωληκοειδίτιδας,  καθώς τα επείγοντα περιστατικά στις εφημερίες των κοβιντοποιημένων νοσοκομείων θα αφορούν μόνο περιπτώσεις covid. Ποιος άλλος θα πλησιάζει τα ύποπτα νοσοκομεία επειδή τον πονάει το στομάχι του;

 Για τις σοβαρότερες παθήσεις ούτε λόγος να γίνεται, αλλά οι νεκροί από αυτές δεν καταγράφονται στην ημερήσια ενημέρωση για τον αριθμό των θανάτων και των διασωληνωμένων.  Μόνο τα γραφεία τελετών τους μετρούν.  Συμπολίτες μας, δυστυχώς αρκετοί, θα χάσουν τη ζωή τους για λόγους επικοινωνίας. Καρδιοπαθείς- και ασθενείς με σοβαρά νοσήματα- όλης της χώρας, ενωθείτε!

 tvxs.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων