Ιαπωνία: Διορίστηκε υπουργός Μοναξιάς, λόγω αύξησης των αυτοκτονιών μέσα στην πανδημία
Τον διορισμό υπουργού Μοναξιάς αποφάσισε η κυβέρνηση της Ιαπωνίας λόγω της ραγδαίας αύξησης των αυτοκτονιών και των ανθρώπων που εμφάνισαν κατάθλιψη, μέσα στην πανδημία.
Αναλυτικότερα, τα ποσοστά αυτοκτονίας αυξήθηκαν για πρώτη φορά έπειτα από 11 χρόνια, ενώ μόνο τον Οκτώβριο, οι αυτοκτονίες στην Ιαπωνία ήταν περισσότερες σε σχέση με τον αριθμό των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από κορονοϊό στο σύνολο του 2020. Ενδεικτικά, τον Οκτώβριο, κατεγράφησαν 2.153 θάνατοι από αυτοκτονίες και 1.765 από τον Covid-19.
Ως αποτέλεσμα, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Γιοσιχίντε Σούγκα, ανέθεσε στον Τετσούσι Σακαμότο, μέλος της κυβέρνησης, το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο.
Στις αρμοδιότητες του νέου υπουργού είναι αρχικά, ο προσδιορισμός του προβλήματος (πώς και πόσο έχει επηρεάσει τους πολίτες του έθνους η μοναξιά και η απομόνωση) και η προώθηση πολιτικών για την αντιμετώπιση του.
Βέβαια, σημειώνεται ότι, η μοναξιά και η αυτοαπομόνωση είναι ζητήματα που απασχολούν εδώ και χρόνια τη χώρα.
Ήδη από το 2003, τo Yπουργείο Υγείας, Εργασίας και Πρόνοιας είχε ενημερώσει το για τη νέα κατηγορία πολιτών που είχε προκύψει στη χώρα και ήταν οι μοναχικοί έφηβοι και ενήλικες που εγκατέλειπαν την κοινωνία και επέλεγαν την απόλυτη απομόνωση και τον εγκλεισμό.
Το όνομα τους ήταν «Hikikomori» (αναχωρητές στα ελληνικά) και στα συμπτώματα α) ο εγκλεισμός σε ένα δωμάτιο, για διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών, β) η αποφυγή της όποιας κοινωνικής συναναστροφής και γ) η μη εμφάνιση ξεκάθαρων σωματικών ή διανοητικών αιτιολογιών.
Οι «σύγχρονοι ερημίτες» είναι σήμερα 1.150.000, με τους κλινικούς μελετητές να αποκαλύπτουν πως ο πραγματικός αριθμός μπορεί να φτάνει τα 10 εκατομμύρια.
Η πρώτη απόφαση της κυβέρνησης, για την αντιμετώπιση του ζητήματος, ήταν η δημιουργία ενός ρομπότ που κρατά το χέρι όποιου νιώθει μόνος, ενώ δημιουργήθηκε και ένα νέο επάγγελμα: των ανθρώπων που πληρώνονταν με μόνη υποχρέωση να κάνουν παρέα σε όποιον χρησιμοποιεί την υπηρεσία τους (δεν κάνουν τίποτα άλλο πέραν του να ακούν).
Αξίζει να αναφερθεί πως, το πρόβλημα είναι ακόμα μεγαλύτερο στις γυναίκες της Ιαπωνίας, καθώς 879 γυναίκες αυτοκτόνησαν τον Οκτώβριο, ποσοστό αυξημένο κατά 70% σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2019.
Βέβαια, όσον αφορά τους άνδρες, οι πιθανότητες να αυτοκτονήσουν έπειτα από διαζύγιο, είναι διπλάσιες από αυτές της γυναίκας.
Πέραν του τέλους ενός γάμου όμως, εκ των βασικών λόγων της αυτοχειρίας των ανδρών, είναι και η απώλεια της εργασίας -και ως εκ τούτου, η αδυναμία τους να συντηρήσουν την οικογένεια τους.
Κάτι που πλήττει απεριόριστα την υπερηφάνεια τους, στην οποία έχει «δομηθεί» η κουλτούρα του έθνους (με το seppuku, δηλαδή την τελετουργική αυτοκτονία των σαμουράι που δεν θεωρούνταν αξιοπρεπείς- να υπάρχει από τη μεσαιωνική Ιαπωνία): Το διαζύγιο και η ανεργία είναι οι υπέρτατες αποτυχίες.
Τέλος, σημειώνεται πως, η Ιαπωνία δεν είναι η πρώτη χώρα με υπουργείο Μοναξιάς. Το 2018, το Ηνωμένο Βασίλειο είχε θεσπίσει αντίστοιχο χαρτοφυλάκιο Μοναξιάς, μετά από στοιχεία του 2017 που ανέφεραν ότι πάνω από 9 εκατ. Βρετανών βιώνουν και αντιμετωπίζουν συχνά ή συνέχεια αισθήματα μοναξιάς.