Αγροτικά Βέροια

Βέροια: Κινητοποίηση με αγροτικά μηχανήματα απαιτώντας την καταβολή των αποζημιώσεων

————

Κινητοποίηση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση στη Βέροια πραγματοποίησε ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας», συνεχίζοντας τον αγώνα για ικανοποίηση των αιτημάτων του που αφορούν στην επιβίωση των φτωχών αγροτών και κτηνοτρόφων.

Οι αγρότες συγκεντρώθηκαν στη διασταύρωση της Νάουσας με τα αγροτικά τους οχήματα και από εκεί με αυτοκινητοπορεία κατευθύνθηκαν προς τη Βέροια. Στην είσοδο της πόλης παρέταξαν τα οχήματά τους και πραγματοποίησαν πορεία έως την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, τηρώντας τις απαραίτητες αποστάσεις και τα μέτρα προστασίας. Στη διάρκεια της κινητοποίησης επέδωσαν τα αιτήματά τους και διαμήνυσαν την απόφασή τους να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τον αγώνα τους μαζί με τους συναδέλφους τους των άλλων περιοχών, μέσα από το οργανωμένο αγροτικό κίνημα.

Στην κινητοποίηση συμμετείχε αντιπροσωπεία της Επιτροπής Αγώνα αγροτοκτηνοτρόφων Αλεξάνδρειας.

Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με αυτοκινητοπορεία στην πόλη της Βέροιας.

Στο πλευρό των αγωνιζόμενων αγροτών βρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Λεωνίδας Στολτίδης ο οποίο δήλωσε τη στήριξη του ΚΚΕ στις διεκδικήσεις τους και δεσμεύθηκε να προωθήσει τα αιτήματά τους στη βουλή. Στο πλαίσιο αυτό, μαζί με τον Γιάννη Δελή, κατέθεσαν το υπόμνημα του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» ως αναφορά για τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Εσωτερικών, Οικονομικών, Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας.

Οι αγρότες στην Ημαθία και την Πέλλα, ενώ έχουνε πληγεί από τον παγετό του Μάρτη του 2020 και από την κακοκαιρία «Θάλεια» τον Αύγουστο, δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ ενώ και όσοι αποζημιώνονται παίρνουν ψίχουλα, αφού παραμένουν σε ισχύ μια σειρά από «κόφτες» στον κανονισμό του ΕΛΓΑ.

Αυτό το χτύπημα σε συνδυασμό με τα ανεπαρκή μέτρα για όσους πλήγηκαν από την πανδημία και τις επιπτώσεις από το πολύχρονο εμπάργκο που εμποδίζει την πώληση των προϊόντων τους στην αγορά της Ρωσίας, τους έχουν οδηγήσει σε οικονομική απόγνωση.

Την ίδια ώρα βιώνουν τις επιπτώσεις της πολιτικής υποστελέχωσης των δημόσιων δομών Υγείας με αποδεκατισμένο από προσωπικό το Νοσοκομείο Νάουσας, τα περιφερειακά ιατρεία και τη μετατροπή τους σε μιας νόσου, που έχει σαν αποτέλεσμα οι χιλιάδες αγροτικές οικογένειες όπως και ο υπόλοιπος λαός να στερούνται βασικές υπηρεσίες υγείας.

Ανάμεσα σε άλλα διεκδικούν:

– Άμεση καταβολή αποζημιώσεων για τις ζημιές στην αναμενόμενη παραγωγή από τον παγετό του Μάρτη και της κακοκαιρίας «Θάλεια» τον Αύγουστο του 2020.

– Να δοθούν στο 100% της ζημιάς οι οφειλόμενες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ.

– Άμεση κάλυψη του χαμένου εισοδήματος σε όλους όσοι πλήττονται από το lockdown από την υπολειτουργία των λαϊκών αγορών.

– Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος από την ΕΕ για το εμπάργκο στη Ρωσία με απώλειες που υπολογίζονται περίπου σε 900 εκ. ευρώ.

– Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν ένα εισόδημα για την επιβίωσή μας.

– Μείωση του κόστους παραγωγής, αφορολόγητο πετρέλαιο, 50% μείωση του αγροτικού ηλεκτρικού ρεύματος, κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροεφόδια καθώς και μείωση των τιμών τους.

– Να λυθεί άμεσα το πρόβλημα με τους εργάτες γης καθώς έχουν ξεκινήσει οι καλλιεργητικές φροντίδες και χρειάζεται εξειδικευμένο εργατικό προσωπικό.

– Να απαλλαγούν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι από τις ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ και να επιδοτηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές από το κράτος για όσο διαρκεί το lockdown. Να υπάρχει αναστολή πληρωμών δανείων και άλλων οφειλών. Να καταργηθεί το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ, γενναίο κούρεμα χρεών προς δημόσιο και τράπεζες.

 902.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας