Life Βέροια Περιβάλλον

Χειμωνιάτικο μεσημέρι, βαδίζοντας στην όχθη του Αλιάκμονα

—————

Όταν η Βέροια έχει  τη λίμνη του Αλιάκμονα, που προσφέρει το γύρο της σε περιπατητές και ασκούμενους και τις όχθες του ποταμού για περπάτημα και απόλαυση εξαιρετικών φυσικών εικόνων,  τότε δεν μπορεί παρά να θεωρείται τυχερή, ειδικά αυτούς τους πιεστικούς μήνες της πανδημίας.

Μεσημέρι κι ένας περίπατος στην κάτω όχθη του Αλιάκμονα, μετά τη γέφυρα, είναι εξαιρετικά ενδιαφέρων, καθώς ο ήλιος της σημερινής μέρας συνηγορεί στο ευχάριστο περπάτημα.

Κατά μήκος του ποταμού τα καθαρά νερά του κάθε τόσο αλλάζουν χρώμα στο φως, παίζοντας ανάμεσα στο γκρίζο, το πράσινο και το γαλάζιο.

Περπατώντας στο στενό δρομάκι,  το στρωμένο από τα καστανά φύλλα των δέντρων του, που έπεσαν καταγής, βλέπεις μικρά και μεγάλα πλατάνια να σκύβουν κυριολεκτικά στο νερό σαν να θέλουν να πιουν, για να ξεδιψάσουν.

Κάποιοι κορμοί σχεδόν οριζοντιώνονται με την επιφάνεια του νερού κι ένας ξεπροβάλλει μόνος σαν καμένος από κεραυνό, μέσα στο νερό.

Απόλυτη ησυχία. Σπάζει κάποιες φορές από παιδικές φωνές που έρχονται από την απέναντι όχθη, από το στρατόπεδο του προσφυγικού καταυλισμού. Τελικά, όσο κι αν ταλαιπωρούνται οι φιλοξενούμενοι πρόσφυγες, στον δικό μας καταυλισμό οι συνθήκες πρέπει να είναι πολύ καλύτερες από αλλού.

Ζούνε κοντά στη φύση και τους δίνεται η ευκαιρία να σπάσουν αυτήν την πολύχρονη αναμονή για μια έξοδο από τη χώρα, στη γη της “Επαγγελίας”, της… πλούσιας Ευρώπης, με κάποιες βόλτες στις ομορφιές του ποταμού. Είναι μια παρηγοριά.

Το μονοπάτι, με τη θέα της αντικρινής όχθης να καθρεφτίζεται στα νερά, συνεχίζεται για πολλή ώρα, ώσπου κάποιο εγκαταλειμμένο πολυβολείο, που αντιστοιχίζεται με ένα δίδυμο απέναντί του, θυμίζει άλλες εποχές…

Ως εδώ ήταν τα έργα της φύσης και της ειρήνης. Η ομορφιά της φύσης… το φράγμα… Το πολυβολείο θυμίζει την άλλη όψη των ανθρώπινων έργων, τον πόλεμο…

Όμως η μέρα ανήκε, καθώς είναι ηλιόλουστη, στη φύση και την ειρήνη. Και στην ελπίδα για καλύτερες μέρες…

Βόλτα, λοιπόν, κάποια από τις επόμενες μέρες της εβδομάδας στις όχθες του Αλιάκμονα. Δεν θα το μετανιώσετε…

ΥΓ. Και βέβαια κανείς δεν θα μπορούσε να αγνοήσει τις ομορφιές των Πιερίων και του Βερμίου που αγκαλιάζουν την πόλη.

far

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Ροη ειδήσεων