“Ν’ αποσύρει τώρα η κυβέρνηση το άθλιο νομοσχέδιο της καταστολής και της αστυνομοκρατίας στα ιδρύματα!”
Από την Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης πήραμε το κείμενο που ακολουθεί:
———–
Η Υπ. Παιδείας από κοινού με τον Υπ. Προστασίας του Πολίτη παρουσίασαν την Τετάρτη 13/1 το άθλιο νομοσχέδιο για την ένταση της καταστολής στα πανεπιστήμια. Η κυβέρνηση, όπως έχει κάνει όλο το διάστημα της πανδημίας, αξιοποιεί τα περιοριστικά μέτρα, ελπίζοντας ότι θα αποφύγει τις αντιδράσεις από φοιτητές και εργαζόμενους στα πανεπιστήμια.
Το νομοσχέδιο προβλέπει:
– Την σύσταση Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (ΟΠΠΙ). Συγκεκριμένα, πρόκειται για 1.000 οργανικές θέσεις κατώτερων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ και ειδικών φρουρών με δικαίωμα προανάκρισης. Αφήνει μάλιστα ανοιχτό το ζήτημα της οπλοφορίας τους, στη διακριτική ευχέρεια των Υπ. Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη!
– Την συγκρότηση «Πειθαρχικών Συμβουλίων Φοιτητών», με την ταυτόχρονη συγκρότηση «πειθαρχικού δικαίου» στο χώρο των Πανεπιστημίων. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει διατάξεις για πειθαρχικά παραπτώματα και πειθαρχικές ποινές, που θα μπορεί να επιβάλλει το «Πειθαρχικό Συμβούλιο Φοιτητών». Τα παραπτώματα θα αφορούν από το αδιάβλητο των εξετάσεων, την κάθε είδους ρύπανση (και ηχορύπανση), τη χρήση χώρων χωρίς άδεια (από φοιτητές!) μέχρι και την εκούσια παρεμπόδιση της λειτουργίας των συλλογικών οργάνων, σε μια προσπάθεια να βάλουν ταφόπλακα στις διεκδικήσεις εργαζομένων και φοιτητών.
– Την εγκατάσταση συστημάτων ασφάλειας (κάμερες, συστήματα ανίχνευσης κτλ)
– Τη λήψη μέτρων ελεγχόμενης πρόσβασης στους χώρους των πανεπιστημίων.
Επιπλέον, θεωρεί δεδομένη την κάλυψη των αναγκών σε προσωπικό φύλαξης από εταιρείες security!
Για να κάνει μάλιστα συνένοχους και τους εργαζόμενους των ιδρυμάτων ιδρύει αυτοτελή οργανική δομή, τη Μονάδα Ασφάλειας και Προστασίας, η οποία θα στελεχωθεί από προσωπικό των ΑΕΙ και αν δεν επαρκεί, από συμβασιούχους.
Είναι πραγματικά ανατριχιαστικό αυτό που ετοιμάζει η κυβέρνηση για τα πανεπιστήμια.
Χρηματοδοτούν αδρά δράσεις ξένες προς τις πραγματικές ανάγκες εργαζομένων και φοιτητών και εχθρικές για τη διεκδίκησή τους. Από την άλλη, μας λένε ότι δεν υπάρχουν χρήματα για ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας φοιτητών κι εργαζομένων και στήριξης της ομαλής διεξαγωγής της εκπαιδευτικής διαδικασίας μέσα στην πανδημία, για ενίσχυση της κρατικής χρηματοδότησης των ιδρυμάτων, ώστε να μπορούν να καλύψουν τις λειτουργικές, εκπαιδευτικές, ερευνητικές ανάγκες τους, για μόνιμες προσλήψεις σε διοικητικό και εκπαιδευτικό προσωπικό, για ενίσχυση και εκσυγχρονισμό των υποδομών και της φοιτητική μέριμνας. Και από την άλλη,
Στο ίδιο νομοσχέδιο της αστυνομοκρατίας και της καταστολής, προβλέπονται επίσης τα μέτρα που δυσχεράνουν την εισαγωγή, επαναφέρουν τα χρονικά όρια φοίτησης και νομιμοποιούν την περαιτέρω κατηγοριοποίηση των τμημάτων, την ένταση του ελιτισμού για κάποια τμήματα και την υποβάθμιση για άλλα. Παράλληλα, ετοιμάζουν νέο νόμο – πλαίσιο για τα Πανεπιστήμια που τα συνδέει ακόμα πιο οργανικά με την επιχειρηματική δράση. Αυτήν επιδιώκουν να διασφαλίσουν και να ενισχύσουν! Και επειδή γνωρίζουν ότι η όλο και βαθύτερη λειτουργία των ιδρυμάτων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και οι αρνητικές επιδράσεις που έχουν όλα αυτά σε παροχές και δικαιώματα φοιτητών και εργαζομένων προκαλούν αντιδράσεις και αγώνες, θέλουν να προλάβουν!
Καλούμε τα Δ.Σ. των πρωτοβάθμιων συλλόγων:
– Να καταγγείλουν με αποφάσεις το νομοσχέδιο της κυβέρνησης και να πραγματοποιήσουν παρεμβάσεις στις πρυτανείες και στις Συγκλήτους.
– Να καλέσουν σε κοινές συσκέψεις ανά ίδρυμα τους φοιτητικούς συλλόγους και τους συλλόγους ΕΤΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΕΠ, ΔΕΠ για να σχεδιάσουν την απάντηση εργαζομένων και φοιτητών απέναντι στο κατάπτυστο νομοσχέδιο (πανό, ενημερώσεις, κινητοποιήσεις, άλλες πρωτοβουλίες).
Καλούμε τους συναδέλφους:
– Να συμμετέχουν στην παναττική στάση εργασίας της ΟΔΠΤΕ την Πέμπτη 14 Γενάρη από τις 13.00 μέχρι τη λήξη του ωραρίου και στην κινητοποίηση στις 14.00 στο Υπ. Παιδείας, μαζί με τους φοιτητικούς συλλόγους και τους συλλόγους εκπαιδευτικών
– Να δώσουμε μαζική απεργιακή απάντηση την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου.
Τα πανεπιστήμια δεν έχουν ανάγκη από μηχανισμούς καταστολής, έχουν ανάγκη από προσωπικό, σύγχρονες και ασφαλείς υποδομές, φοιτητική μέριμνα, χρηματοδότηση στο ύψος των αναγκών.
Ν’ ΑΠΟΣΥΡΕΙ ΤΩΡΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟ ΑΘΛΙΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ!