Βέροια

5ο ΓΕΛ Βέροιας: Τίτλοι τέλος για το πρόγραμμα Erasmus+ που αφορά τις νέες τεχνολογίες στην Εκπαίδευση

Τίτλοι τέλους για το πρόγραμμα «Innovating New Teaching Techniques for Our Future Schools – INTERNET» (2018-1-DE03- KA229-047139_2) του σχολείου μας.

Το πρόγραμμα Erasmus+KA2 που αφορά στην ανταλλαγή καλών πρακτικών σχετικά με τις Νέες Τεχνολογίες στην Εκπαίδευση ξεκίνησε το διδακτικό έτος 2018-2019, αλλά παρατάθηκε λόγω των νέων συνθηκών που επιβλήθηκαν από την πανδημία του κορωναϊού και τελείωσε με την υλοποίηση της τελευταίας δράσης που οργάνωσε η Ρουμανία από τις 30/11/2020 έως τις 4/12/2020. Το σχολείο συμμετείχε στην τελευταία δράση του  προγράμματος με τη μαθήτρια Μποβάκη Αγγελική, τoυς μαθητές Θεοχαρόπουλο Βασίλη-Παναγιώτη, Καπράρα Στέργιο και Καρυπίδη Κυριάκο, τον καθηγητή Καραλή Δημήτρη (contact person) και τις καθηγήτριες Θυμιοπούλου Χριστίνα και Μπέτσα Ολυμπία. Στο πρόγραμμα μαζί με το 5ο ΓΕ.Λ. Βέροιας συμμετείχαν τα εξής σχολεία:

  • Frei Waldorfschule Hamm από την πόλη Hamm της Γερμανίας,

  • Colegiul Tehnic ‘Alexandru Domsa’ από την πόλη Alba Iulia της Ρουμανίας,

  • Abidin Pak Pakmaya Anadolu Lisesi από την πόλη Edremit της Τουρκίας,

  • Szkola Podstawowa nr 14 z Oddzialami Dwujezycznymi  από την πόλη Inowroclaw της Πολωνίας,

  • Sargada Familia από την πόλη Elda της Ισπανίας

Έτσι, το σχολείο Colegiul Tehnic ‘Alexandru Domsa’ από την πόλη Alba Iulia της Ρουμανίας πραγματοποίησε την εικονική εβδομάδα κινητικότητας  (Virtual Mobility) ξεκινώντας το πρωί της Δευτέρας 30 Νοεμβρίου με τη βοήθεια της πλατφόρμας Microsoft Teams όπου συνδέθηκαν 61 μαθητές και 19 εκπαιδευτικοί από όλες τις συμμετέχουσες χώρες. Το θερμό καλωσόρισμα από τη διοργανώτρια χώρα ακολούθησαν χαιρετισμοί από όλους τους εταίρους. Στη συνέχεια έγιναν οι παρουσιάσεις:

  • του σχολείου, της πόλης και της χώρας από τους μαθητές όλων των χωρών του προγράμματος (powerpoint και βίντεο),

  • Χριστουγεννιάτικων εθίμων από τους μαθητές όλων των χωρών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα (powerpoint και βίντεο),

  • του Ρουμανικού σχολείου με εικονική live ξενάγηση από τους μαθητές του

και ακολούθησε ενημέρωση για το 3D Paint και αποστολή οδηγιών στους μαθητές για τις εργασίες (δημιουργία εορταστικών καρτών) .

Την Τρίτη 1 Δεκεμβρίου οι μεικτές ομάδες που δημιουργήθηκαν από το Ρουμανικό σχολείο συνεργάστηκαν με όποιο μέσο θεωρούσαν καλύτερο (email, viber, messenger, skype κ.λπ.) για τη δημιουργία ψηφιακών χριστουγεννιάτικων καρτών με 3D Paint.

Την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου με τη βοήθεια της πλατφόρμας Microsoft Teams πραγματοποιήθηκαν:

  • ενημέρωση από καθηγητές και μαθητές του Ρουμανικού σχολείου για την εικονική γλώσσα προγραμματισμού Scratch και στη συνέχεια αποστολή οδηγιών στις μεικτές ομάδες και ανάθεση των εργασιών για την επόμενη μέρα,

  • μαθήματα από τους καθηγητές των φιλοξενούμενων χωρών σε τάξεις του Colegiul Tehnic ‘Alexandru Domsa’. Η κ. Θυμιοπούλου για το 5o ΓΕ.Λ. παρουσίασε on line στους μικρούς μαθητές τόσο ζωντανά την Ελλάδα και τη Βέροια που στο τέλος όλοι εξέφρασαν την επιθυμία τους να μας επισκεφτούν,

  • σύσκεψη των επικεφαλής καθηγητών των συμμετεχουσών χωρών για την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου οι μεικτές ομάδες συνεργάστηκαν για τη δημιουργία ψηφιακών animation με το Scratch. Το βράδυ οι καθηγητές συνδέθηκαν με το Microsoft Teams για χαλαρή κουβέντα με ένα ποτό μπροστά στις οθόνες λόγω των έκτακτων μέτρων για την πρόληψη εξάπλωσης της πανδημίας προσπαθώντας, ωστόσο, να εκμηδενίσουν τις «αποστάσεις».

Την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου με τη βοήθεια της πλατφόρμας Microsoft Teams πραγματοποιήθηκαν:

  • Παρουσίαση από τη Ρουμάνικη ομάδα των Lego Mindstorms για τη δημιουργία ρομπότ και αυτοματοποιημένων ή αλληλεπιδραστικών συστημάτων.

  • Παρουσίαση από όλους των Χριστουγεννιάτικων καρτών και των ψηφιακών animation.

  • Αποχαιρετισμός με έκδηλη τη συγκίνηση όλων και πολλές υποσχέσεις για συνάντηση ξανά στο μέλλον.

Αυτή η τελευταία κινητικότητα, έστω και εικονική, στη Ρουμανία έφερε έντονα συναισθήματα σε όλους και στάθηκε αφορμή για να αναλογιστούμε για μια ακόμη φορά την απίστευτη αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων Erasmus+ και τη συμβολή τους στη διαπολιτισμική επαφή, την εξάσκηση των ξένων γλωσσών και την τόνωση της ευρωπαϊκής συνείδησης!

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικός φορέας για την Ελλάδα είναι το Ι.Κ.Υ.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας