Κοινωνία Κορωνοϊός

Η μοναξιά του Σωτήρη Τσιόδρα

“Την απόφαση πήρε προσωπικά ο πρωθυπουργός”. Το ρεπορτάζ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ επιβεβαίωσε ότι το αυστηρότερο lockdown για την τρέχουσα εβδομάδα αποφασίστηκε ερήμην της επιτροπής Τσιόδρα.

Μέχρι τώρα η κυβέρνηση χρησιμοποιούσε την επιτροπή των επιστημόνων ως άλλοθι για παλινωδίες, καθυστερήσεις και ανακολουθίες. Κρύβονταν πίσω από τους ειδικούς.

Η παταγώδης αποτυχία στη διαχείριση της πανδημίας έφερε εκνευρισμό και ο εκνευρισμός σπασμωδικές κινήσεις.

Η επιτροπή είχε επιφυλάξεις στο άνοιγμα των σχολείων αλλά στο Μέγαρο Μαξίμου έκριναν ότι το πολιτικό κόστος από την παράταση της τηλε-εκπαίδευσης είναι μεγάλο. Ετσι, αγνόησαν τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων, δεν περίμεναν καν την επόμενη συνεδρίασή τους και ανακοίνωσαν ότι δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια θα ανοίξουν στις 11 Ιανουαρίου.

Το πρωί ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης προανήγγειλε λειτουργία του λιανεμπορίου σε ζώνες και δυο ώρες μετά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανακοίνωνε αναστολή του click away.

Το ότι δεν συνεννοούνται μεταξύ τους, με αποτέλεσμα να εκτίθενται οι περισσότερο φλύαροι, είναι η πιο ανώδυνη διάσταση της διακυβέρνησης. Το ότι δεν υπάρχει ειρμός, συνοχή και εσωτερική λογική στο σχέδιο που υλοποιείται, ή μάλλον στο μη σχέδιο, είναι η πιο σοβαρή πλευρά του δομικού προβλήματος της διακυβέρνησης.

Συνοπτικά:

  • Δεν ακούν τους επιστήμονες, ακούν τους δημοσκόπους.

  • Δεν αποφασίζουν με βάση αλγόριθμους αλλά με γνώμονα το πολιτικό κόστος και ανάλογα με την εισήγηση του συμβούλου του πρωθυπουργού που έχει ανά περίοδο το πάνω χέρι.

  • Δεν έχουν συνολική στρατηγική, αλλά τακτική εβδομάδας.

  • Δεν τους ενδιαφέρει η χώρα αλλά το κόμμα.

Η κυβερνητική ασυναρτησία είναι βίαιη για τους πολίτες.

Η κοινωνία αιφνιδιάζεται με μέτρα που δεν βγάζουν νόημα και δεν επιτρέπουν την εκλογίκευσή τους. Η απουσία στοιχειώδους προβλεψιμότητας δημιουργεί συνθήκες απόλυτης αβεβαιότητας και ανασφάλειας.

  1. Γιατί επιτράπηκαν τα ρεβεγιόν των εννέα ατόμων αφού τώρα κλείνουν μέχρι και τα βιβλιοπωλεία και απαγορεύεται το ψάρεμα;

  2. Γιατί οι περιοχές που έχουν ελάχιστα έως μηδαμινά κρούσματα υφίστανται το καθολικό lockdown;

  3. Τι νόημα είχε το click away αν ήταν να κρατήσει τόσο λίγες μέρες;

  4. Γιατί δεν γίνονται μαζικά τεστ αλλά αντίθετα μειώνεται συνεχώς ο αριθμός τους; Το οικονομικό κόστος των τεστ είναι ασήμαντο σε σύγκριση με την καταστροφή της οικονομίας από τις απαγορεύσεις.

Ο καθηγητής Τσιόδρας έγινε το εμβληματικό πρόσωπο της επιτυχούς διαχείρισης του πρώτου κύματος της πανδημίας. Στην πορεία έγινε ο Σωτήρης τον οποίο χρησιμοποιούσε ο πρωθυπουργός ανάλογα με τις πολιτικές και επικοινωνιακές ανάγκες του. Και τώρα είναι ο κομπάρσος μίας αντιαισθητικής παράστασης της οποίας ο ίδιος δεν ξέρει καν το τέλος.

Η αξιοπρέπεια των επιστημόνων που συμμετέχουν στην επιτροπή κατακρημνίζεται με την επιβολή μιας σειράς μέτρων τα οποία φαίνεται να μην ακολουθούν οποιαδήποτε επιστημονική λογική και μεθοδολογία.

Η σιωπή τους, πέρα από το προσωπικό κόστος σε σχέση με τη μη τήρηση της ακαδημαϊκής δεοντολογίας, βλάπτει σοβαρά τη δημόσια υγεία.

tvxs

banner-article

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ