Πιστοποιητικό εμβολιασμού για “αποκλειστικά προσωπική χρήση” – Προβληματισμός παρά τις διαβεβαιώσεις
Αυτό ανακοίνωσε χθες, Δευτέρα, ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, δίνοντας σχετικές διευκρινίσεις αναφορικά με το ψηφιακό πιστοποιητικό που θα χορηγείται στους πολίτες που θα εμβολιάζονται.
Σύμφωνα με τον Μ. Θεμιστοκλέους, όσοι θα λαμβάνουν και τη δεύτερη δόση του εμβολίου, θα μπορούν να λαμβάνουν σε ψηφιακή μορφή πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο θα μπορούν να το αξιοποιούν για προσωπική χρήση και θα περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα στοιχεία του εμβολιαζόμενου (πότε εμβολιάστηκε κλπ.).
Παράλληλα, όσοι εμβολιάζονται πρώτη φορά θα λαμβάνουν έντυπο πιστοποιητικό εμβολιασμού.
Όπως αποκάλυψε το Open, παρουσιάζοντας το πιστοποιητικό εμβολιασμού που έλαβε υγειονομικός, τη βεβαίωση θα λαμβάνουν όλοι οι πολίτες που κάνουν το εμβόλιο.
Στο έγγραφο υπάρχει το όνομα του πολίτη που έκανε το εμβόλιο, το ΑΜΚΑ του, το όνομα της εταιρείας του εμβολίου που έκανε, η ημερομηνία εμβολιασμού του αλλά και η ημερομηνία της δεύτερης δόσης του εμβολίου.
Κυριάκος Πιερρακάκης: Θα υπάρχει σίγουρα απόδειξη εμβολιασμού
Στο ζήτημα του πιστοποιητικού εμβολιασμού αναφέρθηκε την Δευτέρα και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκος Πιερρακάκης.
Όπως υποστήριξε θα υπάρχει σίγουρα απόδειξη εμβολιασμού.
Διευκρίνισε όμως ότι το θέμα πρέπει πρώτα να συζητηθεί σε επίπεδο Ένωσης, γιατί εμπλέκονται οι ευρωπαϊκές αρχές και το GDPR (Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων της ΕΕ), καθώς υπάρχει ζήτημα προσωπικών δεδομένων των πολιτών.
Εύλογος είναι όμως την ίδια στιγμή ο προβληματισμός και το πού ακριβώς θα χρησιμοποιείται το συγκεκριμένο πιστοποιητικό, παρότι θεωρητικά χορηγείται μόνο για προσωπική χρήση.
Και αυτό καθώς θεωρείται δεδομένο πως η αγορά θα επιβάλει περιορισμούς σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί.
Ήδη επιχειρήσεις, αεροπορικές, εστιατόρια έχουν δηλώσει την πρόθεση να χρησιμοποιήσουν το σχετικό έγγραφο.
Προς το παρόν δεν έχει εκφραστεί επισήμως παρόμοια πρόθεση από κράτη.