Περιβάλλον Τοπικά

SOS Βέρμιο: Υπέρ της εγκατάστασης και άλλων ανεμογεννητριών στο Βέρμιο ο Δήμος Βέροιας προσφέροντας κυριολεκτικά γη και ύδωρ

Ανεβήκαμε και χθες στο αγαπημένο μας Βέρμιο. Περπατήσαμε σε μια υπέροχη διαδρομή, μέσα στα όρια του Δήμου Βέροιας, από το όμορφο χωριό της Κουμαριάς, διασχίζοντας αρχικά δάσος οξιάς, και φτάνοντας μέχρι τη μικρή αλπική λίμνη Μπάρα και την κορυφογραμμή του Ξεροβουνίου. Οι καιρικές συνθήκες ήταν εξαιρετικές, με ατμοσφαιρική διαύγεια που μας επέτρεψε να απολαύσουμε τη θέα προς τις υπόλοιπες περιοχές του βουνού μας, αλλά και μέχρι τον Όλυμπο, το Σμόλικα και το Πίνοβο.

Η Αιολική Βερμίου Α.Ε. σχεδιάζει να καταστρέψει το Ξεροβούνι αλλά και μεγάλο μέρος του υπόλοιπου Βερμίου, με εγκατάσταση 5 βιομηχανικών αιολικών σταθμών! Είναι τουλάχιστον τραγικό και ειρωνικό μια εταιρεία να εμπεριέχει στην ονομασία της, γεωγραφική ένδειξη με το όνομα του βουνού που θέλει να καταστρέψει, αλλά αυτό είναι το λιγότερο!

Ήδη έχει τοποθετήσει ανεμολογικούς ιστούς και έχει ανακοινώσει το μέγεθος των 70 συνολικά ανεμογεννητριών – ύψος ιστού 120μ. και διάμετρος ρότορα 155μ.- που σχεδιάζει να εγκαταστήσει στις κορυφές .

Οι επεμβάσεις θα συμπεριλαμβάνουν και διάνοιξη πολλών νέων δρόμων μεγάλου πλάτους με εκσκαφές σε παρθένα ορεινά τοπία, δημιουργία πλατειών ανέγερσης Α/Γ με ισοπεδώσεις μεγάλης έκτασης, επιπλέον εκσκαφές για θεμελιώσεις Α/Γ και για υπόγειες καλωδιώσεις, κατασκευή κέντρου υπερυψηλής τάσης και πολλά ακόμη. Με λίγα λόγια η εταιρεία θέλει να μετατρέψει το φυσικό περιβάλλον του βουνού σε βιομηχανική περιοχή! Και όλα αυτά με το πρόσχημα της “πράσινης ανάπτυξης” και με μοναδικό πραγματικό σκοπό τα οικονομικά κέρδη!

Το κίνημα του SOS Βέρμιο, που αποτελείται από ανθρώπους που αγαπούν τον τόπο τους, κάνει το αυτονόητο και υπερασπίζεται τη Φύση που μας περιβάλλει!

Αντιθέτως ο Δήμος Βέροιας, σε περίοδο πανδημίας και με Δημοτικό Συμβούλιο που έγινε με τηλεδιάσκεψη, πήρε μια αντιδημοκρατική και αυτοκαταστροφική απόφαση, υπέρ της επέκτασης των βιομηχανικών αιολικών σταθμών στο Βέρμιο ( ήδη έχουν εγκατασταθεί 41 ανεμογεννήτριες μέσα στα όρια του Δήμου, μεταξύ Καστανιάς – Ξηρολίβαδου! ). Προσφέρει κυριολεκτικά γη και ύδωρ στην Αιολική Βερμίου Α.Ε. ! Αντί να πάρει μια πολιτική απόφαση εναντίον της βιομηχανοποίησης του βουνού, δηλώνει υποταγή στην αιολική εταιρεία, αδιαφορώντας πλήρως για τις ολέθριες συνέπειες! Αντί να διατηρήσει και προστατέψει το φυσικό περιβάλλον, συνηγορεί στην καταστροφή του!

Το βουνό μας διαθέτει πλούσια πανίδα και χλωρίδα, έχουν επανεμφανιστεί είδη που είχαν εξαφανιστεί από την περιοχή και υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από Πανεπιστήμια για έρευνα ! Επιπλέον οι ορεινές περιοχές του Δήμου Βέροιας, αλλά και ολόκληρου του νομού , έχουν χαρακτηριστικά που θα μπορούσαν να προσελκύσουν φυσιολάτρες, πεζοπόρους και ορειβάτες, ευνοώντας την οικοτουριστική ανάπτυξη, με πολλαπλά οφέλη για την τοπική κοινωνία!

Η Αιολική Βερμίου Α.Ε. προσπαθεί να παραπλανήσει και ισχυρίζεται ότι το περιβαλλοντικό κόστος θα είναι μικρό επειδή έχει αλλάξει κάποια χαρακτηριστικά του φαραωνικού έργου.

Τίποτα δεν έχει αλλάξει ουσιαστικά! Ίσως με τα νέα δεδομένα ( π.χ. λιγότερες ανεμογεννήτριες αλλά διπλάσιες σε μέγεθος) η καταστροφή να είναι ακόμη μεγαλύτερη!

Εμείς συνεχίζουμε τον αγώνα μας υπέρ της φύσης του Βερμίου! Καλούμε όποιον και όποια ενδιαφέρεται πραγματικά για το βουνό μας, να σταθεί δίπλα μας για να προσπαθήσουμε όλοι μαζί να αποτρέψουμε την τεράστια καταστροφή που πλησιάζει!

banner-article

Ροη ειδήσεων