Βέροια Ρεπορτάζ

Τα βιβλιοπωλεία ανοίγουν. Η Τασούλα Χριστοδούλου από το «Ηλιοτρόπιο» μιλά στη Φαρέτρα  

 

Η Τασούλα Χριστοδούλου κρατά το Βιβλιοπωλείο  “Ηλιοτρόπιο” πάνω από 30 χρόνια. Με τη συσσωρευμένη εμπειρία της από το χώρο μιλά για τις ιδιαίτερες συνθήκες που κλήθηκαν οι άνθρωποι της Αγοράς να αντιμετωπίσουν. Μιλά για το αυριανό άνοιγμα των βιβλιοπωλείων, αλλά και για τη σημασία που έχει το βιβλίο στην καθημερινότητά μας, κλείνοντας με τη συμπαράστασή της στους συναδέλφους της μικρούς επιχειρηματίες, που αδικούνται και πρέπει από αύριο να τα καταφέρουν.

………………………………………

Δήμητρα Σμυρνή

 Ήρθε η ώρα ν’ ανοίξουν τα βιβλιοπωλεία, πράγμα το οποίο ζητούσατε από καιρό, ειδικά όταν ήταν ακόμα ανοιχτά τα σχολεία. Τώρα πώς διαμορφώνεται για σας η κατάσταση;  

Ζητούσαμε πραγματικά ν’ ανοίξουμε, πιστεύοντας ότι το βιβλίο είναι απαραίτητο στην καθημερινή ζωή και ειδικά στις συνθήκες μιας καραντίνας. Για κάποιους ανθρώπους είναι «τροφή», όπως λένε.

Όμως κι εμείς, που θέλαμε ν’ ανοίξουμε, δε σημαίνει ότι δεν νιώθαμε την κρισιμότητα της κατάστασης. Κακά τα ψέματα, για όλους μας ισχύει το «Πάνω απ’ όλα η υγεία».

Η επιδημία στο νομό πήρε μεγάλες διαστάσεις και δεν ήταν εύκολο να νιώθουμε πως κάθε σπίτι είχε και ένα κρούσμα κορωνοϊού. Να μαθαίνουμε για θανάτους γνωστών ή αγαπημένων προσώπων, που πριν λίγο καιρό ήταν υγιείς δίπλα μας…

Δουλέψατε τα περισσότερα βιβλιοπωλεία και με κούριερ. Αυτή η κίνηση βοήθησε κάπως οικονομικά ή ήταν αμελητέα;

Στείλαμε βιβλία και μέσα στον νομό και εκτός, καλύπτοντας ανάγκες πελατών μας. Βέβαια και για μας ήταν κάποια οικονομική στήριξη, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να ισοφαρίσει τις μεγάλες οικονομικές απώλειες.

Γιατί είναι απαραίτητο στη ζωή το βιβλίο και μάλιστα ειδικά στην καραντίνα;

Το βιβλίο σε ταξιδεύει σε άλλους κόσμους. Είναι συντροφιά, είναι φίλος χωρίς απαιτήσεις. Όποτε θέλεις το ανοίγεις, όποτε θέλεις το κλείνεις.

Ειδικά στην καραντίνα ήταν τεράστιος ο χρόνος που είχαμε να διαχειριστούμε. Και είμαι σίγουρη πως από το βιβλίο μπορείς να πάρεις πολύ περισσότερα πράγματα απ’  όσα παίρνεις από την τηλεόραση, της οποίας γίνεται κατάχρηση.

Ειδικά για τα παιδιά, που κλείστηκαν μέσα, η καραντίνα μπορούσε να μας φέρει πιο κοντά  σ’ αυτά διαβάζοντάς τους ένα παραμύθι,  κάτι που δεν θα είχαμε τόσο χρόνο να το κάνουμε πριν.

Επιπλέον, πολλά μεγαλύτερα παιδιά ζητούσαν ενισχύσεις με βοηθήματα που μας παραγγέλνανε, με το φόβο ότι το διαδικτυακό μάθημα θα άφηνε πολλά κενά.

Ποια βιβλία πουλιούνται συνήθως τώρα τις γιορτές και ποια θα πουληθούν ειδικά αυτά τα Χριστούγεννα;

Πάντα πουλιούνται παιδικά και χριστουγεννιάτικα βιβλία αλλά και πάρα πολλά λογοτεχνικά, ως δώρα για μεγάλους. Γιατί ένα βιβλίο είναι ένα μικρό δώρο που μπορεί να αντικαταστήσει τα ποτά ή τα γλυκά και θεωρείται και περισσότερο εκλεπτυσμένο.

Φέτος πουλιέται πολύ το ιστορικό βιβλίο. Έχουμε και τα 200 χρόνια από την Επανάσταση.  Γίνονται πολλές καινούριες εκδόσεις αλλά και ανατυπώσεις παλιών βιβλίων.

Όσο για το αν αγοραστούν βιβλία επιστημονικά σχετικά με τον κορωνοϊό, πιστεύω πως δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο, γιατί είναι τόσα πολλά αυτά που μας λέει η τηλεόραση για το συγκεκριμένο θέμα, που ο κόσμος θέλει να ξεφύγει επιτέλους απ’ αυτό το κλίμα.

Θα μπορέσουν να δουλέψουν τα άλλα μαγαζιά μέσα από το  click away;

Ελπίζω και θέλω να το πιστεύω πως θα δουλέψουν. Γιατί πραγματικά  αδικούνται. Ας ελπίσουμε πως έστω κι έτσι, μ’ αυτόν τον τρόπο, θα βγάλουν τα μαγαζιά ένα μέρος των εξόδων τους.

Δυστυχώς η καραντίνα μάς έμαθε πράγματα που ούτε μπορούσαμε ποτέ να φανταστούμε. Αναγκαστήκαμε να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα. Γι’ αυτό θέλω να ελπίζω πως κάπως θα δουλέψουν τα μαγαζιά.

Τα μικρά μαγαζιά πρέπει να αγωνιστούν να κρατήσουν τους πελάτες τους. Να μην τους σπρώξουν στα μεγάλα. Μετά η επιστροφή είναι δύσκολη.

Αύριο, λοιπόν, ξεκινάμε. Να ευχηθώ να πάνε για όλους όλα καλά με την καινούρια χρονιά και προπαντός να μπορέσουμε να σταματήσουμε επιτέλους να θρηνούμε ανθρώπους. Υγεία, πάνω απ’ όλα υγεία!

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας