Βέροια Γράμματα & Τέχνες

Ο θεολόγος – συγγραφέας & ερευνητής Παύλος Πυρινός σε πορτρέτο του από τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας

Δήμητρα Σμυρνή

Τον θεολόγο – συγγραφέα & ερευνητή Παύλο Πυρινό παρουσίασε στο σημερινό της podcast η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας – σε μια σειρά ηχογραφημένων συνεντεύξεων με τίτλο «Ο ήχος των βιβλίων», ανεβασμένων στο ίντερνετ –  πορτρέτα  αντιπροσωπευτικών ανθρώπων της πόλης.

Ο Παύλος Πυρινός συνομιλεί με τον δημοσιογράφο Δημήτρη Καρασάββα, απαντώντας στις εύστοχες ερωτήσεις του, που φωτίζουν πτυχές της πόλης αλλά και την εκπαιδευτική και συγγραφική πορεία του καλεσμένου της Βιβλιοθήκης.

Για  τον μικρό Παύλο, το παιδί των  πόντιων προσφύγων που βρέθηκαν στη Λευκόβρυση της Κοζάνης το 1939 και στη Βέροια το 1949, η ζωή ήταν πολύ δύσκολη, καθώς αναγκαζόταν να δουλεύει σαν λούστρος και κουλουράς, για να  τα βγάζει πέρα η οικογένεια.

Ο Παύλος Πυρινός θυμάται σημαντικές στιγμές-σταθμούς στη ζωή του αλλά και εικόνες της παλιάς Βέροιας, με τα χαμηλά της σπίτια, τα καλντερίμια της, τα αυλάκια στους δρόμους, και τους φιλόξενους κατοίκους της που βοήθησαν τη δική του οικογένεια.

Εξομολογείται στον Δημήτρη Καρασάββα πως ένας ιερωμένος, ο παπα-Παύλος, που ήταν ο «πατέρας των φτωχών», στάθηκε το πρότυπό του για να ακολουθήσει τη Θεολογία, που τον οδήγησε αργότερα με τον διορισμό του στην εκπαιδευτική οικογένεια.

Σε ερωτήσεις γύρω από το περιεχόμενο της Εκπαίδευσης  και τις μεθόδους της παλιότερα και σήμερα, ο εκπαιδευτικός βλέπει θετικά και αρνητικά στην κάθε εποχή, πιστεύοντας πως υπερτερούν τα θετικά στη σημερινή και πως στο μέλλον η Εκπαίδευση θα οδηγηθεί σε καλύτερους ακόμη δρόμους.

Μιλάει στη συνέχεια για τη στροφή του στη συγγραφή το 1973, με καρπούς εννιά βιβλία με περιεχόμενο ιστορικό, εκπαιδευτικό και κοινωνικό.

Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν τα «Βεροιώτικα Σημειώματα», τρεις τόμοι αφιερωμένοι στη Βέροια, με σκοπό να εμπλουτιστεί η Τοπική Ιστορία της.

Στην έρευνά του τονίζει πως στηρίχτηκε σε αρχειακά τεκμήρια, τα οποία διαθέτει η πόλη σε μεγάλο αριθμό, προσπαθώντας να προσθέσει πάντα κάτι καινούριο σε όσα μέχρι τώρα έχουν γραφεί.

Βλέπει την Τοπική Ιστορία της Βέροιας σε πολύ καλό επίπεδο με σημαντικούς φορείς που τη στήριξαν και τη στηρίζουν.

Διευθυντής ο ίδιος της Δημόσιας Βιβλιοθήκης της Βέροιας για κάποια χρόνια από το 1972, ζει σημαντικές στιγμές της, όπως εκθέσεις της ή τις πρώτες δανειστικές βιβλιοθήκες της με τα αυτοκίνητα που δάνειζαν βιβλία σε μακρινά χωριά, φτάνοντας στον αριθμό των 3072 βιβλίων, όπως θυμάται.

Άλλωστε πολλά για κείνα τα πρώτα χρόνια της Βιβλιοθήκης έχει να πει στο τελευταίο του βιβλίο που αναφέρεται σ’ αυτήν, όπως αποκάλυψε.

Το μέλλον της παγκόσμια βραβευμένης πριν 10 χρόνια Βιβλιοθήκης μας διαγράφεται λαμπρό για τον Παύλο Πυρινό, αφού βασίζεται σε ένα παρελθόν που στήθηκε πάνω στις καλύτερες βάσεις, αποτελώντας και για τις άλλες βιβλιοθήκες ένα σημαντικότατο πρότυπο.

Όσο για το πώς βλέπει το μέλλον ένας άνθρωπος με τις δικές του εμπειρίες και αναζητήσεις, ο Παύλος Πυρινός θα πει κλείνοντας: «Ο άνθρωπος θα αλλάζει πάντα. Οι συνθήκες αλλάζουν. Το μέλλον θα δείξει…»

«Ένας θεολόγος μελετά την ιστορία» | Ο Παύλος Πυρινός στο νέο podcast της Δημόσιας Βιβλιοθήκης της Βέροιας.

banner-article

Ροη ειδήσεων