Κοινωνία Κορωνοϊός

«Όχι» σε επανεκκίνηση λιανεμπορίου, ανοίγουν κομμωτήρια και βιβλιοπωλεία – Το άνοιγμα των εκκλησιών, οι ώρες μετακίνησης

«Όχι» σε επανεκκίνηση οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων ήταν το μήνυμα της σημερινής συνέντευξης τύπου του κυβερνητικού εκπροσώπου Στ. Πέτσα παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδ. Γεωργιάδη. Κι αυτό διότι, όπως είπε χαρακτηριστικά, το συμπέρασμα από την αξιολόγηση των δεδομένων δεν είναι δυστυχώς ικανοποιητικό: δεν πέφτουν τα κρούσματα και δεν αποσυμφορούνται οι ΜΕΘ στο βαθμό που αναμενόταν.
.
«Δεν μπορούμε, κατ’ επέκταση, να προχωρήσουμε σε επανεκκίνηση οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων με τον τρόπο και στον χρόνο που όλοι θα θέλαμε. Καταστάσεις συνωστισμού – όπως αυτές που είδαμε στη Βρετανία και τη Γαλλία – χτυπούν ένα καμπανάκι κινδύνου σε όλους μας. Είναι αναγκαίο να αποφευχθούν τέτοιες εικόνες στη χώρα μας. Και είναι στο χέρι μας», είπε ο κ. Πέτσας και στη συνέχεια παρουσίασε ποια καταστήματα θα λειτουργήσουν από την Δευτέρα αλλά και ποιο είναι το σχέδιο για τις εκκλησίες στις ημέρες των εορτών.

Συνέχιση αναστολής στο λιανεμπόριο

Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «με αυτά τα δεδομένα, κατόπιν και των εισηγήσεων των ειδικών, αποφασίστηκε:

Πρώτον: Η διατήρηση της αναστολής λειτουργίας του λιανεμπορίου σε όλη την επικράτεια. Δεδομένου ότι οι ταχυμεταφορές είναι υπερφορτωμένες και δεν είναι δυνατό να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες, κατ’ εξαίρεση, από την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020 έως την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021, θα επιτραπεί η μετάβαση του πελάτη στα καταστήματα για την παραλαβή της παραγγελίας τους (click-away).

Ανοίγουν κομμωτήρια και βιβλιοπωλεία

Δεύτερον: Το άνοιγμα των κομμωτηρίων, από τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020, σε όλη τη χώρα, με δυνατότητα διευρυμένου ωραρίου από τις 7 το πρωί έως τις 9 το βράδυ. Σημειώνεται ότι η λειτουργία τους θα γίνεται αποκλειστικά με ραντεβού, ώστε να αποτραπεί κάθε ενδεχόμενο συγχρωτισμού, αλλά και με αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Τρίτον: Το άνοιγμα των βιβλιοπωλείων, από τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020, σε όλη τη χώρα, επίσης με δυνατότητα διευρυμένου ωραρίου, και με ανώτατο όριο 4 πελάτες σε καταστήματα έως 100 τ.μ. ή 1 πελάτης ανά 15 τ.μ. για καταστήματα άνω των 100 τ.μ.

Πώς θα ανοίξουν οι εκκλησίες

Τέταρτον: Το άνοιγμα των εκκλησιών μας για τους πιστούς, ανήμερα των Χριστουγέννων και των Φώτων μόνο. Τις δύο αυτές ημέρες θα επιτρέπεται η παρουσία έως και εννέα ατόμων (9) σε όλες τις εκκλησίες και έως εικοσιπέντε (25) ατόμων στους Μητροπολιτικούς Ναούς σε όλες τις περιοχές της χώρας. Την ευθύνη τήρησης των μέτρων θα έχουν οι οικείες μητροπόλεις και η Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Διευκρινίζεται επίσης, σε σχέση με τον εορτασμό των Θεοφανείων, ότι δεν θα πραγματοποιηθεί αγιασμός υδάτων σε ανοιχτό δημόσιο χώρο.

Μία ώρα επιπλέον στην μετακίνηση

Πέμπτον: Τη διατήρηση της απαγόρευσης μετακινήσεων κατά τις ώρες από τις 10 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου από Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020 μέχρι τις 7 Ιανουαρίου 2021, καθώς και της αποστολής SMS στο 13033 για τις αναγκαίες μετακινήσεις. Διευκρινίζεται ότι για μετακινήσεις που σχετίζονται με το λιανεμπόριο, τα κομμωτήρια και τα βιβλιοπωλεία, στο προαναφερθέν πλαίσιο λειτουργίας τους, θα πρέπει να δηλώνεται ο αριθμός 2.

Η υγειονομική εικόνα της χώρας

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προέβη και σε αναφορά στις περιοχές που παραμένει ανησυχητική η κατάσταση, όσον αφορά το επιδημιολογικό φορτίο.

Εξήγησε ότι η πληρότητα στις ΜΕΘ ανέρχεται σε 83% στην επικράτεια, 77% στην Αττική και 91% στη Θεσσαλονίκη. «Το συμπέρασμα από την αξιολόγηση των δεδομένων δεν είναι δυστυχώς ικανοποιητικό», τόνισε. «Δεν πέφτουν τα κρούσματα και δεν αποσυμφορούνται οι ΜΕΘ στον βαθμό που αναμενόταν. Με ευθύνη όλων μας. Δεν μπορούμε κατ’ επέκταση να προχωρήσουμε σε επανεκκίνηση οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων με τον τρόπο και στον χρόνο που όλοι θα θέλαμε», τόνισε.

«Παρά το γεγονός ότι παρήλθαν πέντε εβδομάδες από την εφαρμογή του δεύτερου lockdown, η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα παραμένει επιβαρυμένη. Τα κρούσματα σε εθνικό επίπεδο παραμένουν υψηλά. Τα πιο πολλά – ανά 100.000 κατοίκους πληθυσμού – εντοπίζονται στους Νομούς Πιερίας, Δράμας, Κιλκίς, Πέλλας, Ξάνθης, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Λάρισας και Φλώρινας. Ανησυχητική κρίνεται – με βάση τον κυλιόμενο μέσο όρο των 7 ημερών – και η κατάσταση στη Δυτική Αττική.

Την ίδια στιγμή, πιεστική εξακολουθεί να παραμένει και η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία και ιδίως στις Μ.Ε.Θ. των οποίων το ποσοστό κάλυψης ανέρχεται σε 83% στην Επικράτεια, 77% στην Αττική και 91% στη Θεσσαλονίκη.

banner-article

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ