Βέροια Ρεπορτάζ

Αθηνά Πλιάτσικα, Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας: “Ταφόπλακα για μας η απόφαση. Πιέζουμε να την πάρουν πίσω”

Δήμητρα Σμυρνή

Μετά την ανακοίνωση της κυβερνητικής απόφασης για χρήση του click away  στην Αγορά, και όχι το αναμενόμενο άνοιγμα, η Φαρέτρα επικοινώνησε  με την πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας, την Αθηνά Πλιάτσικα Τσιπουρίδου, που είπε συγκεκριμένα:

“Η απόφαση φέρνει ένα μέτρο που δε βοηθά καθόλου την Αγορά. Δεν είναι καν μέτρο. Δεν υπάρχει περίπτωση να γίνουν πωλήσεις μ’ αυτόν τον τρόπο.

Πολύ μικρό είναι το ποσοστό αυτών που μπορούν να κάνουν πωλήσεις  έτσι. Για να μην πω ότι στην περιοχή μας το ποσοστό είναι μηδενικό, γιατί σχεδόν κανένας δεν έχει ασύρματο  pos.  Έτσι, λοιπόν, με τη χρήση του  ακυρώνεται όλη η διαδικασία.

Μόνο αν γίνει κάποια συναλλαγή μέσω τραπέζης, ίσως είναι κάποια λύση. Ούτε 2% των λιανεμπόρων δεν διαθέτει ασύρματο  pos.

Η Ομοσπονδία μας ανέβασε πριν από μισή ώρα μια αφίσα «ΔΕΝ ΕΠΑΙΤΟΥΜΕ, ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ». Δεν είμαστε επαίτες, θέλουμε να ανοίξουμε, θέλουμε να δουλέψουμε.

Εμείς ζητήσαμε να έχουμε ένα διευρυμένο ωράριο, να μπαίνουν στο μαγαζί τα άτομα που επιτρέπει κάθε μαγαζί ανάλογα με τα τετραγωνικά του, τηρώντας όλα τα μέτρα ασφαλείας.

Δεν πρόκειται μ’ αυτά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν να κάνουμε τζίρο. Κάποιοι έμποροι μιλούν για το 30% του περυσινού. Μάλλον υπολογίζουν τα παιχνίδια και τα είδη τεχνολογίας, που είναι είδη standard,  με άλλες προδιαγραφές. Η ένδυση και η υπόδηση αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες δυσκολίες.Το επώνυμο παπούτσι το ξέρεις. Το ανώνυμο πρέπει να το δοκιμάσεις και δε γίνεται  αυτό.

Όσο για τις εκπτώσεις του Γενάρη, αν όλα πάνε καλά και ανοίξουμε, σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να ισορροπήσουν τις απώλειες. Θα είναι όλα εκπτωσιακά, οπότε ο τζίρος θα είναι χαμηλότερος. Υπάρχουν καταστήματα που το 30% του τζίρου τους το κάνουν τον Δεκέμβριο.  Ο Δεκέμβριος χάθηκε. Τι να περιμένουμε…

Στην πρώτη καραντίνα ήμασταν διαφορετικά . Μπορεί να χάσαμε το Πάσχα, αλλά είχαμε μπροστά μας όλο το καλοκαίρι. Τώρα που χάθηκαν ο Νοέμβριος και ο Δεκέμβριος, είναι καταστροφή!

Οι συνάδελφοί μου είναι απελπισμένοι. Με παίρνουν συνεχώς τηλέφωνο, γιατί δεν έχουν e-shop. Αλλά και να έχεις και πάλι υπολειτουργείς.

Τα μαγαζιά τα κάναμε, για να έρχεται ο κόσμος να ψωνίζει μέσα στο μαγαζί. Αν μπει ο πελάτης μέσα, θα του πουλήσεις και δεύτερο και τρίτο πράγμα.

Είναι λυπηρή η απόφαση. Δεν ξέρω πώς θα αντιδράσουμε. Δεν ξέρω πώς θα αντέξουμε. Θέλουμε να δουλέψουμε. Δεν θέλουμε ούτε επιστρεπτέες προκαταβολές, γιατί στην ουσία είναι δάνειο . Και οι υποχρεώσεις μας απλά πηγαίνουν πιο πίσω. Δεν χαρίζονται οι υποχρεώσεις μας. Μέσα στον Δεκέμβριο πρέπει να πληρώσουμε τις εισφορές του Νοεμβρίου και ακόμα δεν ανακοινώθηκε ότι θα έχουμε κάποια έκπτωση.

Είχαμε την κρυφή ελπίδα ότι τη Δευτέρα θ’ ανοίξουμε. Δεν περιμέναμε για τα μικρά του λιανεμπορίου ότι θα γίνει το click away.

Και τα μεγάλα καταστήματα πάλι δεν μπορούν να ωφεληθούν, αφού δεν θα ανοίξουν. Απλά τα μεγάλα καταστήματα  έχουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία, για να ανακάμψουν, να αναστηθούν. Εμείς δεν έχουμε τη δύναμη να ξαναζωντανέψουμε.

Ταφόπλακα ήταν για μας η απόφαση. Πιέζουμε μήπως την πάρουν πίσω. Στέλνουμε αύριο πάλι επιστολές ζητώντας να πάρουν τα μέτρα πίσω. Διαφορετικά ζητάμε ενισχύσεις. Δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε. Πώς θα ζήσουμε ως οικογένεια; Πώς θα ξανανοίξουμε ως κατάστημα;

Δεν ευαισθητοποιήθηκε μια ΔΕΚΟ, (ΔΕΗ, ΟΤΕ), να πει για τις επιχειρήσεις οι πληρωμές πάνε τρεις μήνες πίσω. Όλοι ζητάν τα λεφτά τους στην ώρα τους.

Ας ευχηθούμε να υπάρξει κάποιο φως.”

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Ροη ειδήσεων