Απόψεις Κοινωνία

Σε μια ευνομούμενη κοινωνία δε χωρά η βία κατά των γυναικών – Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψή της

Δήμητρα Σμυρνή

Λέμε ότι είμαστε μια ευνομούμενη κοινωνία και η ισότητα των δύο φύλων έχει επιτευχθεί νομικά εδώ και αρκετά χρόνια.

Έχει φτάσει η γυναίκα να διεκδικεί και να πετυχαίνει τις υψηλότερες διακρίσεις, όπως την εκλογή της στη θέση Πρωθυπουργού ή Προέδρου Δημοκρατίας; Προκαλεί έκπληξη το να την βλέπουν να πιλοτάρει πολεμικό αεροπλάνο; Όχι πια.

Όμως η βία κατά των γυναικών εξακολουθεί να ποδοπατά αυτήν την κερδισμένη με αγώνες ισότητα, αποδεικνύοντας ότι ο αγώνας δεν έχει τελειωτικά κερδηθεί. Το φαινόμενο δεν παρατηρείται μόνο στην Αφρική  ή την Ασία, όπου ο ρόλος του άνδρα και  της γυναίκας έχει διαχωριστεί εδώ και αιώνες, με  την ισχύ του πρώτου πάνω στη δεύτερη να είναι αδιαπραγμάτευτη,  παρατηρείται και στην πολιτισμένη, όπως θέλουμε να την ονομάζουμε, Ευρώπη, αλλά και στην Αμερική.

Στην Ελλάδα οι στατιστικές είναι απογοητευτικές. Χιλιάδες τα θύματα βίας με πολλές μορφές έκφρασης του φαινομένου. Αγριότερη η σωματική, αλλά και η λεκτική και η οικονομική βία δεν είναι αμελητέες. Κάθε μορφή που καταρρακώνει την αξιοπρέπεια και τον ψυχισμό της γυναίκας είναι βία.

Δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει σήμερα ότι η φτώχεια, η ανεργία, αλλά και η ανασφάλεια που συνεχώς διευρύνονται με γρήγορους ρυθμούς στον τόπο μας, είναι σημαντικοί παράγοντες που ευνοούν τη βία.

Αν προσθέσουμε στα θύματα βίας κι αυτά που προκύπτουν μέσα από την πρώτη και δεύτερη καραντίνα, τότε τα πράγματα γίνονται ακόμη δυσκολότερα.

Λύση; Αν τα πράγματα ήταν εύκολα το πρόβλημα θα είχε λυθεί ήδη. Όσο οι γυναίκες που υφίστανται τη βία κρατούν το στόμα τους κλειστό, όσο οι διπλανές πόρτες που γίνονται μάρτυρες του φαινομένου σιωπούν, όσο τα κοινωνικά προβλήματα θα συνεχίζουν να μεγαλώνουν, η βία θα εξακολουθεί να υφίσταται και να πριονίζει το κλαδί της ισότητας, που μόνο κατά τη θεωρία ισχύει  στην ουσία.

Στην Ημαθία δημιουργήθηκαν δομές αλλά και κέντρα ενημέρωσης που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα με συνέπεια, αποφασιστικότητα και γνώση,  που  ξεκίνησαν από τον εθελοντισμό και κάνοντάς τον σημαία τους, συνεπικουρούμενα στη συνέχεια από την Πολιτεία, έχουν δημιουργήσει μια ασπίδα γύρω από τις γυναίκες που κακοποιούνται, ευαισθητοποιώντας και συγκινώντας ταυτόχρονα  τους πολίτες

Το Δημαρχείο της Βέροιας είναι φωτισμένο απόψε με πορτοκαλί χρώμα, για να σηματοδοτήσει τη συμμετοχή του Δήμου στην αυριανή Παγκόσμια Ημέρα της εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών.

Ταυτόχρονα δείχνει τη στήριξή του στον αγώνα που κάνουν οι φορείς του τόπου κατά της βίας, πράγμα που έχει αποδείξει και έμπρακτα με την δημιουργία “Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης” και με την με κάθε τρόπο υποστήριξη του “Εράσμου” της Δομής φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών.

 Επίσης, αύριο, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών ,(25 Νοεμβρίου), το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών του Δήμου Βέροιας διοργανώνει, υπό την αιγίδα της Αντιδημαρχίας Παιδείας και Ισότητας Φύλων, την πραγματοποίηση τηλεδιάσκεψης με θέμα: «Δικτύωση και Συνεργασία των τοπικών φορέων για την αντιμετώπιση της βίας κατά των Γυναικών», στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι από φορείς του Ν. Ημαθίας, όπως, επίσης, θα έχουν τη δυνατότητα να την παρακολουθήσουν και πολίτες. Σκοπός είναι ο ουσιαστικός διάλογος μεταξύ των φορέων, η καταγραφή των καλών πρακτικών, ο απολογισμός των δράσεων δικτύωσης και ευαισθητοποίησης, η αξιοποίηση της γνώσης και των εμπειριών στο πεδίο, η ανταλλαγή ιδεών και η ανάπτυξη νέων συνεργιών μεταξύ τους για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών.

Η τηλεδιάσκεψη θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2020 και ώρα 12:00-15:00.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας