Συμμετοχή του 5ου ΓΕΛ Βέροιας στην υλοποίηση εικονικών δραστηριοτήτων κινητικότητας στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus
Το σχολείο μας συμμετέχει στην υλοποίηση των εικονικών δραστηριοτήτων κινητικότητας (Virtual Mobility) στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+KA2 με τίτλο «Innovating New Teaching Techniques for Our Future Schools» (2018-1-DE03- KA229-047139_2)
Με επιτυχία και ενεργό συμμετοχή των μαθητριών Βασιλείου Μαριλένας, Δαρδακούλη Μαρίας, Καλογήρου Αναστασίας, Σουμελίδου Ελευθερίας, του μαθητή Κατσαβού Νηρέα, του καθηγητή Καραλή Δημήτρη (contact person) και των καθηγητριών Θυμιοπούλου Χριστίνας και Μπέτσα Ολυμπίας συνεχίζονται διαδικτυακά οι εργασίες του προγράμματος Erasmus+KA2, που αφορά στην ανταλλαγή καλών πρακτικών σχετικά με τις Νέες Τεχνολογίες στην Εκπαίδευση. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν μαζί με το 5ο ΓΕ.Λ. Βέροιας τα εξής σχολεία :
-
Frei Waldorfschule Hamm από την πόλη Hamm της Γερμανίας,
-
Colegiul Tehnic ‘Alexandru Domsa’ από την πόλη Alba Iulia της Ρουμανίας,
-
Abidin Pak Pakmaya Anadolu Lisesi από την πόλη Edremit της Τουρκίας,
-
Szkola Podstawowa nr 14 z Oddzialami Dwujezycznymi από την πόλη Inowroclaw της Πολωνίας,
-
το Sargada Familia από την πόλη Elda της Ισπανίας
Το πρόγραμμα ξεκίνησε το διδακτικό έτος 2018-2019, αλλά παρατάθηκε λόγω των νέων συνθηκών που επιβλήθηκαν από την πανδημία του κορωναϊού. Ως εκ τούτου, η Ισπανία και η Ρουμανία, που είναι οι χώρες στις οποίες δεν πραγματοποιήθηκε επίσκεψη δια ζώσης, αποφάσισαν να υλοποιήσουν τη δική τους ανταλλαγή διαδικτυακά με εικονική εβδομάδα κινητικότητας.
Έτσι από τις 9/11/2020 έως τις 13/11/2010 το σχολείο Sargada Familia από την πόλη Elda της Ισπανίας πραγματοποίησε το δικό του πρόγραμμα κινητικότητας.
Το πρωί της Δευτέρας 9 Νοεμβρίου με την βοήθεια της πλατφόρμας google meet συνδέθηκαν σε κοινή τηλεδιάσκεψη 15 εκπαιδευτικοί και πάνω από 60 μαθητές από όλες τις συμμετέχουσες χώρες. Η αίσθηση πρωτόγνωρη και συνάμα συναρπαστική για όλους. Μετά το θερμό καλωσόρισμα από την διοργανώτρια χώρα ακολούθησαν χαιρετισμοί από όλους του εταίρους. Στην συνέχεια έγιναν οι παρουσιάσεις:
-
της φιλοξενίας-κινητικότητας που υλοποιήθηκε τα προηγούμενα έτη στα σχολεία της Γερμανίας, της Ελλάδας, της Πολωνίας και της Τουρκίας (βίντεο)
-
του σχολείου Sagrada Familia της πόλης Elda (ζωντανά)
-
των σχολείων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα (powerpoint και βίντεο)
Την Τρίτη 10 Νοεμβρίου με την βοήθεια της πλατφόρμας google meet πραγματοποιήθηκαν:
-
forum-συζητήσεις ανάμεσα σε καθηγητές και μαθητές διαφορετικών χωρών σχετικά με την επίδραση του κορωναϊού στις ζωές μας και στην εκπαίδευση. Δημιουργήθηκαν πολλές μικρές ομάδες 5 – 6 ατόμων (εικονικά δωμάτια συζήτησης) από διάφορες χώρες για την καλύτερη διεξαγωγή της συζήτησης
-
μαθήματα από τους καθηγητές των φιλοξενούμενων χωρών σε τάξεις του Sagrada Familia. Η κ. Μπέτσα για το 5o ΓΕ.Λ. δίδαξε on line καθημερινές φράσεις-χαιρετισμούς στα ελληνικά σε δεκατετράχρονους μαθητές του Ισπανικού σχολείου (https://youtu.be/3-mvmLi4Ybs). Υπήρξε διάδραση και ανατροφοδότηση ανάμεσα στην καθηγήτρια και στους μαθητές και το μάθημα είχε μεγάλη ανταπόκριση
-
σύσκεψη των επικεφαλής καθηγητών των συμμετεχουσών χωρών για την πορεία του προγράμματος και προγραμματισμός μελλοντικών δράσεων.
Την Τετάρτη 11 και την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου οι δράσεις συνεχίστηκαν χωρίς όμως ζωντανή σύνδεση όλων. Οι καθηγητές και οι μαθητές χωρίστηκαν σε μικτές ομάδες με την καθοδήγηση του Ισπανικού σχολείου και συνεργάστηκαν με όποιο τρόπο θεωρούσαν καλύτερο (email, viber, messenger, skype κλπ) για την δημιουργία cyberscout cards (ατομικά ο κάθε ένας) και infographics (κατά ομάδες) με σύντομες οδηγίες (tips) για την αποτοξίνωση από τις online δραστηριότητες. Χρησιμοποιήθηκαν οι πλατφόρμες Canva και Piktochart.
Την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου με την βοήθεια της πλατφόρμας google meet πραγματοποιήθηκαν:
-
Online παιχνίδι (Cultural WebQuest) μέσω της πλατφόρμας kahoot.it με την συμμετοχή όλων.
-
Παρουσίαση από όλους των cyberscout cards και infographics.
-
Αποχαιρετισμός αφού πρώτα δώσαμε online ραντεβού με την Ρουμανία για 30 Νοεμβρίου.
Τα προγράμματα Erasmus αφορούν στην πολιτισμική ανταλλαγή και τη διεύρυνση των πνευματικών οριζόντων. Όταν τοποθετείται η παιδεία κάθε χώρας μέσα σε ένα καθολικό γίγνεσθαι, διερευνώνται περισσότερες προοπτικές για την πραγμάτωση των ονείρων των μαθητών της. Η πολιτισμική ανταλλαγή είναι η ευκαιρία…
Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικός φορέας για την Ελλάδα είναι το Ι.Κ.Υ.