Κορωνοϊός

Κοζάνη: Θανάτωση και ενταφιασμός γουνοφόρων ζώων που εντοπίστηκαν με covid-19

Ξεκίνησε στη φάρμα γουνοφόρων ζώων, όπου έχουν εντοπιστεί θετικά στον στον κορωνοϊό, η θανάτωση και ο ενταφιασμός των πρώτων μινκ.
Στη διαδικασία θανάτωσης των ζώων, που θα γίνει με αέριο προΐσταται ήδη τριμελές κλιμάκιο της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Κοζάνης με επικεφαλής τον Δ/ντή Θ. Καντζόγλου, προκειμένου να καταγράψει τον αριθμό των γουνοφόρων ζώων που θα θανατωθεί, αλλά και τον τρόπο ενταφιασμού τους, ο οποίος θα γίνει μέσα στο χώρο της φάρμας.

Στό συγκεκριμένο εκτροφείο έχουν βρεθεί 9 θετικά στον κορωνοϊό γουνοφόρα ζώα. Θετικός στον κορονοϊό είναι και ο ιδιοκτήτης της φάρμας. Σε αυτήν εκτρέφονται περίπου 2.500 γουνοφόρα ζώα τα οποία και θα θα θανατωθούν.

Στη Δυτική Μακεδονία δραστηριοποιούνται 86 φάρμες με τα γνωστά μινκ, τα οποία θεωρούνται ύποπτα για τη μετάδοση του κορονοϊού στον άνθρωπο, καθώς έχουμε ήδη στη Δανία τέτοια περιστατικά.

Στη χώρα αυτή μάλιστα έχουν ήδη θανατωθεί εκατομμύρια γουνοφόρα ζώα γιανα μην διαδοθεί στον άνθρωπο το μεταλλαγμένο στέλεχος που έχει εντοπιστεί σε αυτά.

Οι 44 φάρμες λειτουργούν αυτή τη στιγμή στην Περιφερειακή Ενότητα της Κοζάνης ενώ άλλες 35 βρίσκονται στην Περιφερειακή Ενότητα της Καστοριάς, 5 στην Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών και δύο στην Περιφερειακή Ενότητα της Φλώρινας.

Από την πρώτη στιγμή του εντοπισμού νεκρών γουνοφόρων ζώων στις φάρμες, σήμανε συναγερμός στον ΕΟΔΥ και ήδη τις προηγούμενες τρεις ημέρες έχουν γίνει 250 rapid test από τα οποία τα 18 βρέθηκαν θετικά.

Με εντολή του Σ. Τσιόδρα και σε συνεννόηση με τον εκπρόσωπο του ΕΟΔΥ στη Δυτική Μακεδονία λοιμωξιολόγο Ι. Ρωμιοπούλο, έχουν σταλεί δείγματα από τα τεστ στους ιδιοκτήτες και τους εργαζόμενους στη φάρμα που έχουν εντοπιστεί γουνοφόρα ζώα με κορονοϊό, ώστε να γίνει η αποκρυπτογράφηση του στελέχους για να διαπιστωθεί αν υπάρχει αλληλουχία του γονιδιώματος του sars cov 2.

Με εντολή μάλιστα του ΕΟΔΥ, μπαίνουν πλέον «στο μικροσκόπιο» όλες οι φάρμες γουνοφόρων ζώων στη Δυτική Μακεδονία και πλέον τα τεστ για τον κορονοϊό θα γίνονται σε εβδομαδιαία βάση.

Την ίδια ώρα υπάρχει αγωνία τόσο στους ιδιοκτήτες, όσο και στους περίπου 300 εργαζόμενους στις φάρμες, για το μέλλον των γουνοφόρων ζώων.

Ήδη κάποιοι από αυτούς κάνουν λόγο για ολοκληρωτική καταστροφή σε περίπτωση που και στη χώρα μας ισχύσει το μοντέλο της Δανίας και της Ολλανδίας, όπου θανατώθηκαν όλα τα γουνοφόρα ζώα.

Ρεπορτάζ: Μ. Νασιάδης

ert.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων