Φαλτσάρει η κυβερνητική ορχήστρα: Τρέχουν και δεν φτάνουν μπροστά στην εξάπλωση του κορωνοϊού
Αδιαμφισβήτητα το «πρώτο βιολί» της κυβέρνησης είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Όχι μόνο διότι είναι ο πρωθυπουργός, αλλά επειδή, σε αντίθεση με το σχέδιο του επιτελικού κράτους, δεν είναι λίγες οι φορές που έχει υποκαταστήσει τους υπουργούς του ανακοινώνοντας αποφάσεις ή προεδρεύοντας σε συσκέψεις όπου ανακοινώνονται αποφάσεις.
Στην πανδημία τα πράγματα δεν θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά. Το δείχνουν τα αλλεπάλληλα τηλεοπτικά μηνύματα προς τους πολίτες σε προσωπικό τόνο από τον Μητσοτάκη, αλλά και η συνέντευξη Τύπου που έδωσε μαζί με τον Σωτήρη Τσιόδρα. Σήμερα το πρωί αναμένεται η ομιλία του και στη Βουλή καθώς όπως είναι γνωστό ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει την Εθνική Αντιπροσωπεία για τις εξελίξεις γύρω από την υγειονομική κρίση και την πανδημία.
Εκτός απροόπτου η ομιλία Μητσοτάκη θα έχει στη «ραχοκοκαλιά» της το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση δεν… φαλτσάρει, μαζί με την επανάληψη της χιλιοειπωμένης θέσης ότι η Ελλάδα τα έχει πάει πολύ καλύτερα από άλλες χώρες. Στη συνεδρίαση θα τοποθετηθούν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, σε μια κοινοβουλευτική συζήτηση που αναμένεται να διεξαχθεί σε υψηλούς τόνους με βάση το πολιτικό κλίμα των ημερών.
Η αλήθεια βεβαίως είναι ότι η κυβέρνηση, ακόμα και το πρώτο της βιολί, το τελευταίο διάστημα φαλτσάρουν. Όσο και να τον θέλγει η επικοινωνιακή διαχείριση τον Μητσοτάκη (ποιος θα ξεχάσει το άνοιγμα του τουρισμού με φόντο το ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης;), η τελευταία εμφάνισή του στη συνέντευξη Τύπου μάλλον δεν στέφθηκε με επιτυχία. Κάτι που ίσως δείχνει ότι έχει χαθεί η μπάλα εντός του κυβερνητικού συνόλου, τουλάχιστον σε αυτή τη δεύτερη φάση αντιμετώπισης της πανδημίας.
Ο «Σωτήρης» (έτσι αποκαλούσε τον κορυφαίο λοιμωξιολόγο, σύμβουλο της κυβέρνησης, όταν ο ίδιος ο Σωτήρης Τσιόδρας απευθυνόταν σε εκείνον ως «πρόεδρο»), οι ψεκασμένοι, τα μέσα μεταφοράς που η κυβέρνηση δεν τα… γεννάει και η εξάρτηση των εργαζομένων από τον μισθό έδωσαν στα social media αρκετή τροφή για σχόλια, σε καμία περίπτωση θετικά, αλλά αποκάλυψαν και την αμηχανία του ίδιου του πρωθυπουργού, που έφτασε να μιλά μέχρι και το μάζεμα της ελιάς.
Τα νούμερα είναι πολύ χειρότερα από την άνοιξη, το σύστημα πιέζεται από παντού (υγεία, οικονομία, μεταφορές, παιδεία, εργασία, κ.ο.κ.), οι πολίτες είναι κουρασμένοι και η κυβέρνηση μοιάζει πιο απορυθμισμένη από ποτέ. Ο ένας υπουργός αναιρεί τις εξαγγελίες του άλλου, ενώ κάθε εμφάνιση του κυβερνητικού εκπροσώπου, που εξ ορισμού είναι η φωνή της κυβέρνησης, δημιουργεί περισσότερη σύγχυση και περισσότερους κραδασμούς.
Χαρακτηριστικό το τελευταίο παράδειγμα «αδειάσματος» του Στέλιου Πέτσα από τον Κυριάκο Πιερρακάκη για τα SMS εξόδου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατήγγειλε το 1 εκατ. SMS για άθληση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι γίνεται κατάχρηση, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης δήλωσε την επόμενη μέρα ότι το σύστημα δεν είναι σχεδιασμένο να καταγράφει τις κατηγορίες των μηνυμάτων, την ώρα που πολλοί αναρωτιούνται ποιος έχει δίκιο και πώς γίνεται η επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών.
Με πολλά φαλτσαρίσματα και το… βιολί στο υπουργείο Παιδείας. Αν και το όνομα της Νίκης Κεραμέως έπαιξε έντονα κατά την περίοδο που συζητιόταν ο ανασχηματισμός (που τελικά δεν έγινε), εντούτοις πήρε το πράσινο φως για να συνεχίσει το έργο της. Η πρώτη μέρα της τηλεκπαίδευσης, πάντως, δεν άφησε και τις καλύτερες εντυπώσεις, με το φταίξιμο να πέφτει στην πλατφόρμα που δεν λειτούργησε και να γίνεται λόγος για τεχνικές αδυναμίες.
Και «τώρα τρέχουμε»
Σε φάση και… «τώρα τρέχουμε» φαίνεται ότι έχει μπει η κυβέρνηση μετά την απόφαση για νέο lockdown στη χώρα. Απόφαση που κυριολεκτικά μέχρι την ενδέκατη ώρα η κυβέρνηση προσπαθούσε να εξορκίσει αλλά τα επιδημιολογικά δεδομένα την έκαναν απολύτως επιτακτική. Ωστόσο, είναι πλέον προφανές ότι τα δύσκολα για το Μαξίμου είναι μπροστά. Καθώς καλείται μέσα σε πολύ στενά χρονικά περιθώρια να καλύψει κενά και να διορθώσει λάθη και παραλείψεις των προηγουμένων μηνών που ουσιαστικά οδήγησαν στη νέα ολική καραντίνα.
Και ενώ οι Στέλιος Πέτσας και Άδωνις Γεωργιάδης είναι… μόνιμοι εκφραστές της κυβερνητικής γραμμής, εντύπωση προκαλεί η αφωνία ενός υπουργού της πρώτης γραμμής. Μόλις πριν από λίγες ημέρες αποφασίστηκε η εμφάνιση του υπουργού Υγείας στην ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα.
Παρά το γεγονός ότι πολλοί περίμεναν και περιμένουν απαντήσεις και νούμερα για τα κρεβάτια στις ΜΕΘ, για το πώς το σύστημα αντιμετωπίζει και άλλες περιπτώσεις ασθενών πλην αυτών με Covid-19 (υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια του lockdown οι επεμβάσεις έχουν μειωθεί κατά 80%), για το ποιο σχέδιο εκπονήθηκε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και για το πώς ανταπεξέρχονται οι επαγγελματίες υγείας, η ενημέρωση που καθιερώθηκε να γίνεται από το υπουργείο Υγείας είναι κατά κύριο λόγο από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά και, στη δεύτερη φάση πλέον, τον καθηγητή Γκίκα Μαγιορκίνη.
Έτσι, λοιπόν, μάλλον δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας επανεμφανίστηκε στο προσκήνιο και την καθημερινότητα της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας στη χώρα. Επιστρατεύθηκε προκειμένου να δώσει απαντήσεις σχετικά με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας και να απαντήσει αρμοδίως στις καταγγελίες της αντιπολίτευσης αλλά και του υγειονομικού προσωπικού για πλημμελή προετοιμασία για το δεύτερο κύμα της πανδημίας στη χώρα.
Ο Κικίλιας φαίνεται ότι ανέλαβε ρόλο… κομάντο, καθώς έσπευσε στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να συζητήσει με τους αρμοδίους την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη βόρεια Ελλάδα, ανακοινώνοντας παράλληλα την προσθήκη άλλων 50 κλινών ΜΕΘ στα νοσοκομεία της ευρύτερης περιοχής. Και ο Κικίλιας πάντως στις δηλώσεις του μετά τις συσκέψεις έπαιξε το χαρτί της ατομικής ευθύνης λέγοντας χαρακτηριστικά: «Παρακαλώ τους Θεσσαλονικείς αλλά και όλους να προσέξουν και να αναλογιστούν τις ευθύνες τους».
Παράλληλα, η κυβέρνηση ενισχύει τον μηχανισμό ενημέρωσης, ο οποίος πλέον διεξάγεται, όπως φαίνεται, τακτικότερα σε μια προσπάθεια από τη μια πλευρά να τονίσει την κρισιμότητα της κατάστασης και από την άλλη να επιδείξει την ετοιμότητα για την αντιμετώπιση της κατάστασης.
Ωστόσο, ήδη οι πρώτες παραφωνίες καταγράφηκαν δείχνοντας εν μέρει και κάτι που αρκετός κόσμος υποψιαζόταν, ότι δηλαδή το νέο lockdown δεν έχει και πολύ σχέση με την προηγούμενη καραντίνα στην οποία είχε τεθεί η χώρα, δεδομένου ότι και τα δημοτικά σχολεία παραμένουν ανοιχτά αλλά και πολλές επιχειρήσεις συνεχίζουν τη δραστηριότητά τους.
Σκληρότερο lockdown
Έτσι, χθες το απόγευμα ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι από αύριο Παρασκευή σε όλη την επικράτεια από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί τίθεται περιορισμός μετακινήσεων σε όλη την Ελλάδα. Εξαιρέσεις αποτελούν οι μετακινήσεις για εργασία, προς νοσοκομείο και οι έξοδοι με κατοικίδιο πλησίον της οικίας. Όπως είπε ο αρμόδιος υφυπουργός κατά τη διάρκεια αυτού του διαστήματος ισχύουν τα ανάλογα SMS (1 και 6) και η βεβαίωση εργαζομένων.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πάντως την Τετάρτη, μιλώντας στην ΕΡΤ, είχε ουσιαστικά προαναγγείλει τη λήψη πρόσθετων περιοριστικών μέτρων κατά της εξάπλωσης της Covid-19, εμμένοντας, επί της ουσίας, στα περί ατομικής ευθύνης που πιπιλίζει, σαν καραμέλα, η κυβέρνηση εδώ και πολύ καιρό.
«Πάντα υπάρχουν νέα μέτρα στο τραπέζι εάν δεν εφαρμόζουμε τα υφιστάμενα. Η απαγόρευση μετακινήσεων μετά τις 9 το βράδυ είναι ένα από μέτρα τα οποία θα μπορούσε να ξανατεθεί στο τραπέζι, εάν υπάρξει καταστρατήγηση του πλαισίου που έχουμε σήμερα σε εφαρμογή. Αν αυτό θα είναι γενικό μέτρο ή αν θα είναι τοπικό, αυτό θα το δούμε ανάλογα με την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων» είπε ο Πέτσας.
Το ενδιαφέρον πάντως είναι ότι τη στιγμή που η κυβέρνηση φάνηκε να επιχειρεί να περιορίσει το χρονικό διάστημα διάρκειας του νέου lockdown, στην παρούσα φάση πολλοί από τους ειδικούς – μέλη της επιτροπής λοιμωξιολόγων – μιλούν στα ΜΜΕ για διάφορα σενάρια, ακόμα και επέκτασης της καραντίνας, ή σενάρια για κυλιόμενα lockdown, το λεγόμενο «ακορντέον», επιτείνοντας όμως τη σύγχυση των, βαριά κουρασμένων, πολιτών και δημιουργώντας μια εικόνα κάθε άλλο παρά ικανοποιητική για την προετοιμασία για το δεύτερο κύμα της πανδημίας.
Παραδοχή Γεωργιάδη
Την ίδια ώρα πάντως ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης προχώρησε σε μια παραδοχή για το πώς (δεν) μέτρησε η κυβέρνηση την πορεία του δεύτερου κύματος του κορωνοϊού στη χώρα. Μια παραδοχή, από ένα κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης, που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
«Πέσαμε τελείως έξω κι εμείς ως προς τη σφοδρότητα του δεύτερου κύματος. Το σενάριο που είχαμε πιστέψει, κι εγώ είχα πιστέψει για να είμαι ειλικρινής, ήταν ότι όταν ανοίγαμε τον Ιούνιο, λόγω υψηλών θερμοκρασιών, οι επόμενοι μήνες μέχρι τον Οκτώβριο θα είναι σχετικά ήρεμοι. Και άρα η κεντρική μας φιλοσοφία, και η συγκέντρωση που βάλαμε στο μυαλό μας, ήταν πώς θα ανοίξουμε τον τουρισμό και την οικονομία, σκεπτόμενοι ότι έχουμε πέντε μήνες να διορθώσουμε την οικονομική ζημία του Μαρτίου και του Απριλίου. Σε αυτή μας τη συγκέντρωση δεν είδαμε ότι ο ιός μεταλλάχθηκε, τόσο γρήγορα δεν το είδαμε και τελικά εξαπλώθηκε με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα από ό,τι αναμέναμε» είπε ο Γεωργιάδης στο Open, επαναλαμβάνοντας στη συνέχεια τα περί ατομικής ευθύνης των πολιτών.
Στις σφοδρές αντιδράσεις που προκάλεσε η δήλωσή του αυτή από τα κόμματα της αντιπολίτευσης ο Γεωργιάδης επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις μέσω Twitter, αναρτώντας το βίντεο από τη συνέντευξή του. «Εγώ στην πρωινή εκπομπή του opentv.gr είπα αυτά. Ένας λανθασμένος τίτλος στο in.gr, ότι δήθεν συνέδεσα τον τουρισμό με την εξάπλωση του ιού, προκάλεσε εντυπώσεις. Καμία σχέση δεν είχε ο τουρισμός καθώς τα κρούσματα σε μας αυξήθηκαν τώρα, μετά το πέρας του», έγραψε ο υπουργός Ανάπτυξης.