“Κορωνοϊός: Μία φωτογραφία κάνει όσο χίλιες λέξεις” γράφει η Ελένη Καλογεροπούλου
Αν αναρωτιέστε γιατί τα περισσότερα κρούσματα από κορονοϊό βρίσκονται στον νομό Αττικής , και στο νομό Θεσσαλονίκης η απάντηση είναι απλή. Γιατί ο κόσμος μετακινείται με τις αστικές συγκοινωνίες και σε καθημερινή βάση είναι ο ένας επάνω στον άλλο.
Αυτό δεν είναι ένα αυθαίρετο συμπέρασμα η απλώς μια δημοσιογραφική καταγραφή . Είναι η πραγματικότητα την οποία αντιμετωπίζουν καθημερινά οι εργαζόμενοι την οποία μάλιστα σπεύδουν να την καταγράψουν με το κινητό τους για να την ανεβάσουν στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης. Πειστήριο για όσους αμφισβητούν την εκρηκτική κατάσταση που υπάρχει στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Η κυβέρνηση με κάθε τρόπο προσπαθεί να υποβαθμίσει το θέμα επιρρίπτοντας τις ευθύνες για την εξάπλωση της πανδημίας στους νέους που συχνάζουν στις πλατείες , αλλά και σε όσους πολίτες επιλέγουν να βγουν για φαγητό ή ποτό το βράδυ ή σε όσους θέλουν να παρακολουθήσουν μία παράσταση ή μία ταινία στον κινηματογράφο.
Επιστράτευσε και τον αγαπημένο λοιμωξιολόγο των ελλήνων τον Σωτήρη Τσιόρδα προκειμένου να πειστούν οι πολίτες ότι η κυβέρνηση κάνει ότι μπορεί στο θέμα αυτό.
Χρησιμοποιώντας μάλιστα πρώτο πληθυντικό στον λόγο του ο γνωστός καθηγητής μας ενημέρωσε ότι «είναι ασφυκτικές οι συνθήκες στα μέσα μεταφοράς, το κατανοώ. Είναι αδύνατο αυτή τη στιγμή να επενδύσουμε σε περισσότερη και μεγαλύτερη άνεση στα μέσα μεταφοράς. Γνωρίζω ότι προσπαθούν. Προσπαθήστε να αποφύγετε όσο είναι εφικτό τον συνωστισμό στα μέσα μεταφοράς».
Στην κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι ο Σωτήρης Τσιόδρας δεν θα έπρεπε να υιοθετήσει την κυβερνητική άποψη αφού η δουλειά του είναι άλλη, παρενέβη ο ίδιος ο πρωθυπουργός ο οποίος ζήτησε από τους δικούς του ανθρώπους στα ΜΜΕ να προστατεύσουν τον γνωστό λομωξιολόγο. Να τον υπερασπιστούν και να μην τον αμφισβητούν.
Και πάλι δηλαδή το Μέγαρο Μαξίμου κοίταξε την επικοινωνία και όχι την ουσία. Γιατί η ουσία είναι ότι στα εστιατόρια , τα μπαρ ,τα θέατρα , και τους κινηματογράφους , τα μέτρα τα τηρούσαν με ευλάβεια όλοι . Και οι επιχειρηματίες και οι πελάτες. Αντίθετα στις εκκλησίες δεν τα τηρεί η πλειοψηφία των ιερέων ενώ στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να προστατευθούν.
Όσο για την κριτική στον κ. Τσιόδρα η αναφορά του πρωθυπουργού είναι τουλάχιστον ατυχής αφού εάν ήθελαν να τον πλήξουν τα στελέχη της αντιπολίτευσης θα μπορούσαν να θυμίσουν ότι μόλις στις 30 Σεπτεμβρίου έλεγε για την Θεσσαλονίκη ότι πήρε το μάθημα της και τα πάει καλά όταν μόλις δέκα μέρες μετά τα κρούσματα ανέβηκαν στα ύψη.
Η ακόμα θα μπορούσαν να επαναφέρουν στην δημοσιότητα ότι τον Μάρτιο ο γνωστός καθηγητής έλεγε για την χρήση της μάσκας ότι είναι σχεδόν επικίνδυνη η γενικευμένη χρήση της και τον Σεπτέμβριο τη χαρακτήριζε δίκοπο μαχαίρι!
Σήμερα πάλι εμφανίζεται να μιλά για θυσία επισημαίνοντας ότι είναι και το μόνο όπλο, για την αντιμετώπιση της διασποράς .
Ακόμα θα μπορούσαν να πουν ότι ανάμεσα στις υποχρεώσεις των επιστημόνων ήταν και το να πιέσουν την κυβέρνηση για περισσότερα τεστ ώστε να μην βρισκόμαστε σήμερα μπροστά σε αυτή την οδυνηρή πραγματικότητα. Δεν είπαν τίποτα απ όλα αυτά γιατί όλοι του αναγνωρίζουν ότι στο πρώτο μέρος της πανδημίας ήταν ο άνθρωπος κράτησε τους έλληνες στα σπίτια τους κρατώντας χαμηλά και τα ποσοστά της πανδημίας.
Τα πράγματα όμως τώρα έχουν αλλάξει καθώς η ελληνική κοινωνία πήρε λάθος μήνυμα το καλοκαίρι από την κυβέρνηση η οποία άνοιξε χωρίς σχέδιο τα σύνορα .
Παράλληλα οι καθημερινές αντιφάσεις της αντιμετώπισης του κορονοιού τους έχουν κάνει επιφυλακτικούς την στιγμή που η ανεργία χτυπάει την πόρτα τους ενώ εκατοντάδες επιχειρήσεις βρίσκονται μπροστά στο ενδεχόμενο του κλεισίματος.
Ίσως ήρθε η ώρα που η κυβέρνηση θα πρέπει αντιληφθεί ότι ένας Τσιόδρας δεν μπορεί να ξορκίσει την πανδημία . Χρειάζονται μέτρα για την υγεία , και στοχευμένο σχέδιο για την οικονομία. Χρειάζεται ακόμα σθένος για αντιμετωπίσει της εκκλησίας . Χρειάζεται ουσία και όχι επικοινωνία.