Αυτό που μέχρι πριν λίγο καιρό φάνταζε απίθανο, δηλαδή η Ευρώπη να γνωρίσει και μια δεύτερη καραντίνα, πλέον γίνεται πραγματικότητα μετά την ξέφρενη κούρσα των κρουσμάτων και την γεωμετρική αύξησή τους σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.
Στη Γαλλία και τη Γερμανία επιβάλλονται lockdown ενώ ακόμα και στη Βρετανία, διατυπώνονται ανάλογες προτάσεις, αν και η κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει αυτή την λύση
Γαλλία: Νέο lockdown, μάσκα ακόμα και 6χρονους μαθητές
Η καραντίνα που θα επιβληθεί σε εθνικό επίπεδο στη Γαλλία με στόχο την αναχαίτιση του δεύτερου κύματος της COVID-19 μπορεί να παραταθεί πέραν της 1ης Δεκεμβρίου, δηλαδή της ημερομηνίας που ορίστηκε σε αρχικό στάδιο, δήλωσε σήμερα ο επιστημονικός σύμβουλος της γαλλικής κυβέρνησης Ζαν-Φρανσουά Ντελφρεσί.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε χθες Τετάρτη κατά το διάγγελμά του ότι η Γαλλία μπορεί να αρχίσει να χαλαρώνει κάποια από τα μέτρα καραντίνας που θα ισχύσουν από αύριο Παρασκευή τα μεσάνυχτα αν τα νέα κρούσματα του κορvωνοϊού μειωθούν ξανά σε περίπου 5.000 την ημέρα από περίπου 40.000 που είναι τώρα.
Ωστόσο ο Ντελφρεσί σημείωσε σήμερα ότι δεν πιστεύει πως αυτό θα μπορεί να έχει επιτευχθεί ως την 1η Δεκεμβρίου.
“Ως την 1η Δεκεμβρίου, δεν θα έχουμε πέσει στα 5.000 νέα κρούσματα την ημέρα. Αυτό μπορώ να σας το πω ευθέως ήδη από σήμερα. Θα χρειαστούμε περισσότερο χρόνο”, υπογράμμισε ο Ντελφρεσί, ο οποίος είναι επικεφαλής του επιστημονικού συμβουλίου που συμβουλεύει την γαλλική κυβέρνηση για την πανδημία της COVID-19.
Την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Γκαμπριέλ Ατάλ διευκρίνισε σήμερα σε δηλώσεις που έκανε στον ραδιοσταθμό RTL ότι τα πάρκα στο Παρίσι θα μείνουν ανοιχτά κατά τη διάρκεια του νέου lockdown που ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος Μακρόν, σε αντίθεση με την προηγούμενη φορά που είχε επιβληθεί καραντίνα στη Γαλλία κατά την οποία είχαν κλείσει.
Όσον αφορά στη χρήση μάσκας στα σχολεία, αυτή “θα επεκταθεί στα παιδιά του δημοτικού ήδη από την ηλικία των 6 ετών”, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης. “Από την Δευτέρα, όταν επιστρέφουν τα παιδιά στα σχολεία, το υγειονομικό πρωτόκολλο θα τροποποιηθεί και θα ενισχυθεί για να διασφαλίσει την προστασία όλων των παιδιών, των εκπαιδευτικών, των γονιών των μαθητών βάσει της σύστασης που μας έκανε την Τετάρτη το Ανώτατο Συμβούλιο Δημόσιας Υγείας”, εξήγησε ο Καστέξ.
Ο Γάλλος υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν δήλωσε σήμερα ότι δεν μπορεί να αποκλείσει ένα τρίτο κύμα του ιού που προκαλεί την ασθένεια COVID-19, καθώς η Γαλλία και η Γερμανία επέβαλαν νέα λοκντάουν προκειμένου να αντιμετωπίσουν ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας το οποίο εμφανίστηκε τον περασμένο μήνα.
Ο Βεράν δήλωσε επίσης στον ραδιοφωνικό σταθμό France Info ότι πιθανόν γύρω στο ένα εκατομμύριο άνθρωποι είναι μολυσμένοι από τον ιό αυτή τη στιγμή στη Γαλλία.
Γερμανία: «Πρόκειται για σκληρά και επαχθή μέτρα» λέει η Μέρκελ
Με τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 να αυξάνεται κατά 16.774 τις προηγούμενες 24 ώρες φθάνοντας τα 481.013, η Γερμανία μπαίνει εκ νέου σε μερικό lockdown τον Νοέμβριο καθώς κλείνει ξανά η εστίαση και τα θέατρα, ενώ παραμένουν ανοιχτά σχολεία και παιδικοί σταθμοί, χωρίς θεατές το ποδόσφαιρο.
Η Καγκελάριος Μέρκελ και τα κρατίδια συμφωνούν σε σχέδιο μέτρων για την καταπολέμηση της πανδημίας. Όπως αναφέρει η DW, προκειμένου να αναχαιτισθεί η ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού στη Γερμανία ομοσπονδιακή κυβέρνηση και κρατίδια αποφάσισαν μια σειρά από δραστικά μέτρα που αφορούν κυρίως τον περιορισμό των επαφών. Τα μέτρα θα τεθούν την ερχόμενη Δευτέρα σε εφαρμογή και όχι την Τετάρτη όπως προέβλεπε το αρχικό σχέδιο. Στην τηλεδιάσκεψη που ξεκίνησε το μεσημέρι της Τετάρτης και κράτησε σχεδόν πέντε ώρες η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και οι πρωθυπουργοί των 16 κρατιδίων συμφώνησαν στην εφαρμογή ενός μερικού lockdown. Τα μέτρα θα ισχύουν ως τα τέλη Νοεμβρίου σε ολόκληρη τη χώρα.
«Πρόκειται για σκληρά και επαχθή μέτρα», δήλωσε η καγκελάριος μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης. Οι αυστηρότεροι περιορισμοί επιβάλλονται για να αποφευχθεί μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγείας. Σύμφωνα με την Α. Μέρκελ τα κρούσματα Covid-19 έχουν αυξηθεί σε βαθμό που οι υγειονομικές υπηρεσίες έχουν φτάσει στα όρια των δυνατοτήτων τους σε ό,τι αφορά τη διακοπή της αλυσίδας της μετάδοσης του ιού. Σε 75% των περιπτώσεων δεν είναι πλέον σε θέση να εντοπίσουν τα άτομα, με τα οποία ο ασθενής είχε έρθει σε επαφή. Προκειμένου να ανακτηθεί ξανά αυτή η ικανότητα θα πρέπει να περιοριστούν οι επαφές των πολιτών, τόνισε η καγκελάριος ενώ την ίδια στιγμή στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει στους «27» να υπάρξει περαιτέρω συνεργασία ώστε η ΕΕ να μπορέσει να βρει μια κοινή αντιμετώπιση στην πανδημία.
Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν εχθές, σε δημόσιους χώρους στη Γερμανία επιτρέπεται να συναντώνται το πολύ δέκα άτομα και μόνο από έως δύο νοικοκυριά, ενώ η πολιτεία ζητά να αποφεύγονται τα «μη αναγκαία ταξίδια» στο εξωτερικό. Αντίστοιχα, θα απαγορεύεται η διανυκτέρευση τουριστών από το εξωτερικό, εκτός από έκτακτες περιπτώσεις. Την ερχόμενη Δευτέρα θα κλείσουν εστιατόρια, μπαρ και κλαμπ, ενώ το φαγητό θα μπορεί να πωλείται σε πακέτο. Κλειστά θα παραμείνουν ακόμη γυμναστήρια, κολυμβητήρια και κέντρα αισθητικής, με εξαίρεση τα κομμωτήρια, τα οποία θα συνεχίσουν να λειτουργούν. Ανοιχτά θα παραμείνουν τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί, τα ιατρεία και τα κέντρα φυσιοθεραπείας, καθώς και οι επιχειρήσεις λιανικού και χονδρικού εμπορίου – με την τήρηση αυστηρών κανόνων υγιεινής. Στα σούπερ μάρκετ θα προβλέπεται ανώτατος αριθμός πελατών οι οποίοι θα επιτρέπεται να βρίσκονται ταυτόχρονα στο κατάστημα.
Για τον έλεγχο της τήρησης των μέτρων, ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ εισηγήθηκε ένα ενισχυμένο σύστημα παρακολούθησης από αστυνομικούς με πολιτικά, κυρίως σε περιοχές με υψηλό αριθμό κρουσμάτων και σε μεγάλες πόλεις. Εξίσου εντατικά θα ελέγχονται και όσοι φθάνουν στη Γερμανία από «περιοχές κινδύνου», με παρακολούθηση της περιοχής των συνόρων και για όσους εισέρχονται στη χώρα οδικώς.
Βρετανία: Προσπάθειες αποφυγής δεύτερου lockdown
Η βρετανική κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποφύγει να θέσει τη χώρα σε μια δεύτερη καραντίνα σε εθνικό επίπεδο και πιστεύει ότι μπορεί να θέσει υπό έλεγχο τον νέο κορονοϊό με σκληρά μέτρα σε τοπικό επίπεδο, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Στέγασης Ρόμπερτ Τζένρικ.
Για την βρετανική κυβέρνηση τα πάντα είναι υπό αναθεώρηση, πρόσθεσε ωστόσο, σημειώνοντας όμως ότι αυτό που επιδιώκει είναι να αποφύγει ένα δεύτερο ολοκληρωτικό lockdown σε εθνικό επίπεδο λόγω της ζημιάς που προκαλεί στις ζωές των ανθρώπων και στην οικονομία.
“Η πολύ σαφής πολιτική της κυβέρνησης είναι να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποφύγουμε ένα ολοκληρωτικό lockdown σε εθνικό επίπεδο”, δήλωσε στο Sky News.
Μπορεί να αποφευχθεί ένα δεύτερο lockdown στη Βρετανία, μολονότι η Γαλλία και η Γερμανία επέλεξαν αυτόν τον δρόμο, πρόσθεσε ο Τζένρικ σε δηλώσεις που έκανε στο BBC.
“Δεν νομίζω ότι δεν μπορεί να αποφευχθεί”, σημείωσε, απαντώντας σε ερώτηση του BBC για το αν οι ανακοινώσεις για καραντίνα σε εθνικό επίπεδο στη Γαλλία και τη Γερμανία σημαίνουν ότι έπεται η Βρετανία.
Ο Τζένρικ πρόσθεσε εξάλλου ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να πούμε ότι η κυβερνητική προσέγγιση με τα τοπικά lockdown δεν μειώνει τα ποσοστά των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού.
Ωστόσο ο Στίβεν Ρίλεϊ, ο Βρετανός συντάκτης των πορισμάτων μελέτης του Imperial College όσον αφορά την διασπορά της COVID-19, δήλωσε σήμερα ότι η Βρετανία πρέπει να δράσει όσο το δυνατόν νωρίτερα αν είναι να ακολουθήσει το παράδειγμα της Γερμανίας και της Γαλλίας και να κάνει βήματα σε εθνικό επίπεδο για να επιβραδύνει ένα δεύτερο κύμα του νέου κορονοϊού.
“Νομίζω ότι χρειάζεται να πάρουμε μια απόφαση αν είναι να καταλήξουμε στο να χρησιμοποιήσουμε αυτούς τους περιορισμούς που υιοθετήθηκαν σε άλλα μέρη της Ευρώπης σήμερα και τις προηγούμενες μέρες. Και αν πρόκειται να το κάνουμε αυτό, τότε θα πρέπει να σκεφτούμε το σωστό χρονοδιάγραμμα. Αυτά είναι καλύτερα να γίνονται μια ώρα αρχύτερα παρά με καθυστέρηση”, σημείωσε σε δηλώσεις που έκανε στο BBC ο Ρίλεϊ, ο οποίος είναι καθηγητής δυναμικής λοιμωδών νοσημάτων.
Η διασπορά του νέου κορονοϊού συνεχίζει να αυξάνεται σε όλα τα μέρη της Αγγλίας, ενώ τα νέα κρούσματα διπλασιάζονται κάθε εννέα ημέρες, σύμφωνα με την νέα αυτή μελέτη που έδωσε στη δημοσιότητα το Imperial College.