Πολιτισμός

Δήλωση του Δημήτρη Κουτσούμπα μετά τη συνάντηση με την Πανελληνία Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος

“Το πρόβλημα του πολιτισμού δεν αφορά μόνο τους καλλιτέχνες. Μάλιστα στην περίοδο της πανδημίας η έλλειψη δια ζώσης πολιτιστικής δραστηριότητας είναι κοινωνικό πρόβλημα.

Ο πολιτισμός -όπως η υγεία, η μόρφωση, η εκπαίδευση- είναι κοινωνικό δικαίωμα και αφορά όλο το λαό και πρέπει να εξασφαλίζεται στο λαό με ευθύνη του κράτους.

Και βέβαια την ίδια στιγμή που μας λένε ότι δεν υπάρχουν χρήματα για την εξασφάλιση της επιβίωσης των καλλιτεχνών, βλέπουμε να βρίσκονται αμέσως εκατομμύρια για μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, οι οποίοι μάλιστα, με αφορμή την πανδημία, βρίσκουν την ευκαιρία να χειροτερεύουν παραπέρα τα εργασιακά δικαιώματα και τις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων του κλάδου.

Το ΚΚΕ θεωρεί ότι μπορούν να αναπτυχθούν όλες οι πολιτιστικές δραστηριότητες. Πρέπει να ανοίξουν όλοι οι χώροι, υπάρχουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις και από τους εργαζόμενους και από τα κόμματα. Η κυβέρνηση πρέπει να σκύψει σε αυτό, γιατί μπορεί να προστατευτεί και η υγεία των εργαζομένων στον κλάδο, αλλά και το κοινό που θα παρακολουθεί αυτές τις παραστάσεις.

Ταυτόχρονα, δεν πρέπει να υπάρξει καμιά αρνητική υποχώρηση σε εργασιακά δικαιώματα. Για παράδειγμα δεν μπορεί να υπάρξουν μειώσεις μισθών, δεν πρέπει να υπάρξουν απολύσεις, δεν πρέπει να υπάρξει εντατικοποίηση στον κλάδο, δεν πρέπει να μένουν απλήρωτες οι υπερωρίες των εργαζομένων.

Και οπωσδήποτε το επίδομα στήριξης πρέπει να δοθεί σε όλους τους εργαζόμενους στο χώρο του πολιτισμού, όπως και στους επαγγελματίες του χώρου”.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας