Κόσμος

“Παζάρια από τον Τραμπ για χάρη στον Ασάνζ” γράφει η Θέα Μανούρα

Επιβεβαίωση της προσφοράς του για αποκάλυψη πηγών του διαχειριστή των Wikileaks

Θέα Μανούρα

«Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προσφέρθηκε να δώσει χάρη στον Τζούλιαν Ασάνζ αν ο ιδρυτής των WikiLeaks αποκάλυπτε την πηγή της πειρατείας στα μηνύματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας της Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2016 στις ΗΠΑ». Αυτό έγινε γνωστό την περασμένη Παρασκευή στο Δικαστικό Μέγαρο Ολντ Μπέιλι του Λονδίνου, όπου διεξάγεται η δίκη του Ασάνζ για την έκδοσή του στις ΗΠΑ.

Ο Ασάνζ, ο οποίος δικάζεται με την κατηγορία της κατασκοπείας και βρίσκεται αντιμέτωπος με κάθειρξη έως και 175 χρόνια, προκαλεί εδώ και χρόνια πονοκέφαλο στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, που ζητούν επιτακτικά την έκδοσή του από τη Βρετανία.

Η δίκη ήταν προγραμματισμένο να διαρκέσει τέσσερις εβδομάδες, ωστόσο το πρόγραμμα έχει αλλάξει λόγω της πανδημίας και ο ίδιος έχει παραστεί ελάχιστες φορές. Ο ιδρυτής των Wikileaks θα αντιμετωπίσει κατηγορίες από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ότι επιχείρησε να προσλάβει χάκερς για να αποκτήσει πρόσβαση σε απόρρητες κρατικές πληροφορίες.

Η επιτροπή δικαστών στις ΗΠΑ έχει απαγγείλει στον Ασάνζ 18 κατηγορίες, 17 εκ των οποίων εμπίπτουν στην αμερικανική νομοθεσία κατά της κατασκοπείας. Ανάμεσά τους και κατηγορίες για συνωμοσία για τη λήψη, απόκτηση και διαμοιρασμό απόρρητων διπλωματικών και στρατιωτικών εγγράφων.

Το δέλεαρ
Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ το 2016 τα WikiLeaks δημοσίευσαν μια σειρά μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών, τα οποία έπλητταν την υποψήφια των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον και, σύμφωνα με τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ, ήταν αποτέλεσμα πειρατείας εκ μέρους της Ρωσίας στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να επηρεάσει το αποτέλεσμα των εκλογών.

Η Ρωσία αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξή της και ο Τραμπ αρνήθηκε οποιαδήποτε συνέργεια με τη Μόσχα. Έρευνα του ειδικού εισαγγελέα των ΗΠΑ Ρόμπερτ Μιούλερ δεν κατέδειξε αν μέλη του επιτελείου του Τραμπ συνωμότησαν με τη Ρωσία στη διάρκεια των εκλογών.

Η Τζένιφερ Ρόμπινσον, δικηγόρος του Ασάνζ, δήλωσε πως ήταν παρούσα σε μια συνάντηση στην οποία ο Ρεπουμπλικανός πρώην βουλευτής Ντάνα Ροραμπάχερ και ο Τσαρλς Τζόνσον, που φέρεται να είχε στενές σχέσεις με την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ, έκαναν την προσφορά αυτή το 2017.

Η Ρόμπινσον είπε πως μεταφέρθηκε στον Ασάνζ η πληροφορία πως ο Τραμπ ενέκρινε τη συνάντηση και πως ο Ροραμπάχερ θα συναντούσε αργότερα τον Πρόεδρο για να του μεταφέρει την αντίδραση στην προτεινόμενη συμφωνία.
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, υποστήριξε πως η συμφωνία παρουσιάστηκε στον Ασάνζ ως μια λύση «win-win» (ωφέλιμη για όλους), που θα του επέτρεπε να «συνεχίσει τη ζωή του» και σε αντάλλαγμα θα ήταν επίσης πολιτικά επωφελής για τον Τραμπ, ο οποίος εκείνη την περίοδο δεν αντιμετώπιζε προβλήματα με τη δημοτικότητά του, καθώς τα προβλήματα στην οικονομία, η πανδημία της Covid-19 και τα συνεχή περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας ανήκαν… στο μέλλον.

«Η πρόταση που έγινε από το μέλος του Κογκρέσου Ροραμπάχερ ήταν ο Τζούλιαν να κατονομάσει την πηγή για τις δημοσιοποιήσεις του 2016 με αντάλλαγμα κάποιας μορφής χάρη» ανέφερε η Ρόμπινσον με έγγραφο που παρουσίασε στο δικαστήριο.

«Άκυρο» στο κράτος δικαίου
Η δίκη «τρέχει» εδώ και καιρό και διεκόπη λόγω πανδημίας αλλά ακόμα και για πιθανό κρούσμα Covid-19 σε δικηγόρο της υπόθεσης.

Ο Νιλς Μέλτσερ, ειδικός εισηγητής των Ηνωμένων Εθνών, διαβεβαιώνει ότι στην περίπτωση Ασάνζ «ακυρώθηκε» το κράτος δικαίου. «Πράγματα αυτονόητα, που δικαιούνται όσοι διέπραξαν τα πιο σοβαρά εγκλήματα πολέμου ενώπιον του δικαστηρίου της Χάγης, δεν ισχύουν για τον Ασάνζ. Δεν έχει επαφή με τους Αμερικανούς δικηγόρους του, περιορισμένη επαφή με τους Βρετανούς δικηγόρους του και σχεδόν καθόλου πρόσβαση σε νομικά έγγραφα».
Το συμπέρασμά του; «Διαπράττονται σοβαρές παραβιάσεις της διαδικασίας απονομής δικαιοσύνης για τις οποίες δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία και καμιά αναγκαιότητα».

Σύμφωνα με τον «Guardian» ο Νιλς Μέλτσερ, ο οποίος έχει επισκεφθεί στη φυλακή τον ιδρυτή των Wikileaks, ανέφερε πως παρουσιάζει όλα τα συμπτώματα που συνδέονται με μακροχρόνια έκθεση σε ψυχολογικά βασανιστήρια και δεν θα πρέπει να εκδοθεί στις ΗΠΑ.

Την ίδια στιγμή, πολυάριθμες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας του λόγου έχουν καταδικάσει το αίτημα των ΗΠΑ για έκδοσή του. Η Διεθνής Αμνηστία έχει αναφέρει ότι ο Ασάνζ βρίσκεται σε κίνδυνο «σοβαρών παραβιάσεων των ανθρώπινων δικαιωμάτων του, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής κράτησης, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε βασανιστήρια και άλλα είδη κακομεταχείρισης» στις ΗΠΑ.

Όπως προσθέτει, οι κατηγορίες για κατασκοπεία «θα μπορούσαν να έχουν ανατριχιαστικές συνέπειες στο δικαίωμα ελευθερίας του λόγου, οδηγώντας τους δημοσιογράφους στην αυτολογοκρισία υπό τον φόβο της δίωξης».

Η δίκη στο Λονδίνο δεν αφορά μόνο το πρόσωπο του Τζούλιαν Ασάνζ. Αφορά πρωτίστως τα εγκλήματα των διωκτών του, των ΗΠΑ. Αφορά την ακύρωση διακρατικών θεσμών, την άρνηση των ΗΠΑ να σύρουν ενώπιον της Δικαιοσύνης εγκληματίες πολέμου και βασανιστές.

Και επίσης αφορά το ότι δημιουργούν ένα παγκόσμιο προηγούμενο, σύμφωνα με το οποίο μπορεί να καταδικαστεί ως κατάσκοπος οποιοσδήποτε ενημερώνει την κοινή γνώμη για εγκλήματα πολέμου. Η συνέχεια στο δικαστικό μέγαρο Ολντ Μπέιλι…

 topontiki

banner-article banner-article

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ