Κοινωνία

ΕΝΦΙΑ 2020: Αναρτήθηκαν τα εκκαθαριστικά – Πώς θα τα εκτυπώσετε

Αναρτήθηκαν αργά το βράδυ της Παρασκευής, στην προσωποποιημένη πληροφόρηση των φορολογουμένων στο Taxis, τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για το 2020.

Οι υπόχρεοι μπορούν να πληρώσουν όποτε θέλουν έως το τέλος Οκτωβρίου τις δύο πρώτες δόσεις, χωρίς επιβάρυνση, σε εφαρμογή των διατάξεων που κατέθεσε το βράδυ της Τετάρτης στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών, ώστε να σβήσει το σχετικό πέναλτι.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ του τρέχοντος έτους θα ξεκινήσουν να αναρτώνται από τις 25 Σεπτεμβρίου, προκειμένου μέχρι τότε να έχουν γίνει οι αναγκαίες αλλαγές στο σύστημα εκκαθάρισης του φόρου που οφείλονται στην πρόσφατη ρύθμιση, με την οποία απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ οι κάτοικοι 28 μικρών ακριτικών νησιών.

Επιπλέον, προκειμένου να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι, το υπουργείο Οικονομικών -όπως επίσης ανακοίνωσε- θα προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες είτε να καταβάλουν την πρώτη από τις έξι μηνιαίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ έως τις 30 Σεπτεμβρίου, όπως ήδη προβλέπεται, είτε να καταβάλουν τις δύο πρώτες μηνιαίες δόσεις (Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου) μέχρι τις 30 Οκτωβρίου, χωρίς καμία επιπλέον προσαύξηση.

Πως εκτυπώνω τον ΕΝΦΙΑ 2020 από το taxisnet μέσω ίντερνετ

Οι φορολογούμενοι μπορούν να κάνουν την εκτύπωση του ΕΝΦΙΑ 2020 και την ταυτότητα πληρωμής από τους προσωπικούς λογαριασμούς στο TAXISnet.

Για να εκτυπώσουν οι φορολογούμενοι το ποσό του φόρου που προκύπτει θα πρέπει:

-Nα συνδεθούν στο gsis.gr (my taxisnet – Ο λογαριασμός μου)  με τους προσωπικούς τους κωδικούς (username/password) επιλέγοντας την εφαρμογή «Υποβολή Δηλώσεων Στοιχείων Ακινήτων (Ε9)».

-Επιλέξτε το τρέχον έτος (2020).

-Επιλέξτε την καρτέλα Πιστοποιητικά και από τις Διαθέσιμες ενέργειες την έκδοση νέου πιστοποιητικού για χρήση στο έτος 2020.

-Επιλέξτε χρήση και πληκτρολογήστε τον εντεκαψήφιο Α.Τ.ΑΚ. του εμπραγμάτου δικαιώματος, για το οποίο θέλετε να εκδώσετε πιστοποιητικό.

-Για κάθε Α.Τ.ΑΚ. εκδίδεται ξεχωριστό πιστοποιητικό.

-Από τις διαθέσιμες ενέργειες, κάντε κλικ στην επιλογή δικαιώματος για έκδοση πιστοποιητικού.

-Μπορείτε να κάνετε εκτύπωση προεπισκόπησης πιστοποιητικού, για να ελέγξετε τα στοιχεία του πιστοποιητικού πριν αυτό εκδοθεί.

-Επιλέξτε έκδοση πιστοποιητικού και στη συνέχεια εκτύπωση.

Υπολογισμός

Ο ΕΝΦΙΑ του 2020 θα υπολογιστεί, για όλους τους υπόχρεους, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που υπολογίστηκε και ο ΕΝΦΙΑ του 2019, οπότε οι παραλήπτες των εκκαθαριστικών, στη συντριπτική τους πλειονότητα, θα οφείλουν να πληρώσουν τα ίδια ποσά που εκλήθησαν να καταβάλουν και πέρυσι.

Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας (ν. 4223/2013), ο ΕΝΦΙΑ διακρίνεται σε κύριο και συμπληρωματικό. Τον κύριο ΕΝΦΙΑ θα κληθεί να καταβάλει φέτος κάθε φυσικό και νομικό πρόσωπο που κατείχε την 1η-1-2020 κατά πλήρη κυριότητα, ψιλή κυριότητα ή επικαρπία ποσοστό επί ακινήτου ή ολόκληρο ακίνητο. Ο κύριος ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται με βάση τις αντικειμενικές τιμές ζώνης ανά τ.μ. που ισχύουν στην ελληνική επικράτεια, τα τετραγωνικά μέτρα της επιφάνειας κάθε ακινήτου και με συντελεστές που αυξομειώνουν το φόρο ανάλογα με ορισμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε ακινήτου. Ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ επιβάλλεται μόνο σε ακίνητες περιουσίες συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 250.000 ευρώ. Υπολογίζεται δε με συντελεστές που κυμαίνονται από 0,15% έως και 1,15% και εφαρμόζονται κλιμακωτά επί της συνολικής αντικειμενικής αξίας κάθε ακίνητης περιουσίας, ανάλογα με το ύψος αυτής.

Ελαφρύνσεις

Σύμφωνα, εξάλλου, με την ισχύουσα νομοθεσία:

1 Και για το έτος 2020 θα χορηγηθούν οι ίδιες ακριβώς μειώσεις που χορηγήθηκαν και κατά το έτος 2019 στο συνολικό ποσό του ΕΝΦΙΑ φυσικών προσώπων ανάλογα με τη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας τους, ώστε ο ΕΝΦΙΑ του τρέχοντος έτους να παραμείνει στα ίδια επίπεδα με τον ΕΝΦΙΑ του 2019. Ειδικότερα, και για το έτος 2020 θα χορηγηθεί μείωση (έκπτωση) 10%-30% στον κύριο και τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ φυσικών προσώπων που προκύπτει από την εφαρμογή των προβλεπόμενων κλιμάκων και συντελεστών. Η μείωση (έκπτωση) θα είναι κλιμακούμενη, σε ποσοστά αντιστρόφως ανάλογα με τη συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας, η οποία υπόκειται σε φόρο, ως εξής:

* μείωση 30% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 60.000 ευρώ,

* μείωση 27% για αξία ακίνητης περιουσίας από 60.000 ευρώ και μέχρι 70.000 ευρώ,

* μείωση 25% για αξία ακίνητης περιουσίας από 70.000 ευρώ και μέχρι 80.000 ευρώ,

* μείωση 20% για αξία ακίνητης περιουσίας από 80.000 ευρώ και μέχρι 1 εκατ. ευρώ,

* μείωση 10% για αξία ακίνητης περιουσίας άνω του 1 εκατ. ευρώ.

Στη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν συνυπολογίζεται η αξία των δικαιωμάτων επί των γηπέδων εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού.

2 Θα ισχύσει και για το τρέχον έτος η απαλλαγή των αγροτεμαχίων των φυσικών προσώπων από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ.

3 Σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 82 του νόμου 4706/2020, ο ΕΝΦΙΑ του 2020 επιτρέπεται να εξοφληθεί σε 6 μηνιαίες δόσεις, κάθε μία από τις οποίες λήγει την τελευταία εργάσιμη μέρα των μηνών της περιόδου από τον Σεπτέμβριο του 2020 έως τον Φεβρουάριο του 2021. Ωστόσο, όπως ήδη προαναφέραμε, λόγω της καθυστέρησης στην έκδοση και ανάρτηση των εκκαθαριστικών, η οποία θα γίνει στις 25 Σεπτεμβρίου, 5 μόλις μέρες πριν από την εκπνοή της προθεσμίας πληρωμής της 1ης δόσης, θα δοθεί η εναλλακτική δυνατότητα στους φορολογουμένους να πληρώσουν και την 1η και την 2η δόση έως το τέλος του μηνός Οκτωβρίου χωρίς καμία επιβάρυνση με προσαύξηση.

4 Χορηγείται απαλλαγή από το 50% του αναλογούντος ΕΝΦΙΑ σε κάθε φορολογούμενο που πληροί τις εξής προϋποθέσεις:

* Το «συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα» του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας.

* Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

* Η συνολική αντικειμενική αξία των κτισμάτων και των εντός σχεδίων πόλεων οικοπέδων δεν υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ αν πρόκειται για άγαμο, τα 150.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο χωρίς παιδιά και τα 200.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο με ένα ή δύο εξαρτώμενα τέκνα.

5 Στις οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστά 80% και άνω χορηγείται πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

* Το «συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα» του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος και

* το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ο υπόχρεος υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

6 Ειδικά για φέτος, με νομοθετική ρύθμιση που ψηφίζεται αυτές τις μέρες στη Βουλή, θα εξαιρεθούν πλήρως από τον ΕΝΦΙΑ περίπου 10.000 φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας που έχουν την κύρια κατοικία τους σε νησιά με πληθυσμό μικρότερο των 1.200 κατοίκων. Το μέτρο αυτό καταλαμβάνει σήμερα τους κατοίκους 28 μικρών ακριτικών νησιών:

* Φούρνοι, Αγιος Μηνάς και Θύμαινα της Περιφερειακής Ενότητας Ικαρίας,

* Αγιος Ευστράτιος της Περιφερειακής Ενότητας Λήμνου,

* Σαμιοπούλα της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου,

* Οινούσσες, Ψαρά και Αντίψαρα της Περιφερειακής Ενότητας Χίου,

* Αγαθονήσι, Καλόλιμνος, Πλάτη, Τέλενδος, Ψέριμος, Λειψοί, Φαρμακονήσι, Αρκοί και Μαράθι ή Μάραθος της Περιφερειακής Ενότητας Καλύμνου,

* Σαρία και Κάσος της Περιφερειακής Ενότητας Καρπάθου,

* Μεγίστη (Καστελλόριζο), Τήλος και Χάλκη της Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου,

* Γυαλί και Νίσυρος της Περιφερειακής Ενότητας Κω,

* Γαύδος της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων και

* Ερεικούσσα, Μαθράκι και Οθωνοί της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας.

Η απαλλαγή θα αφορά τα φυσικά πρόσωπα που έχουν κύρια κατοικία στις περιοχές αυτές, και καλύπτει τη συνολική ακίνητη περιουσία που διαθέτουν στις εν λόγω περιοχές. Εξαιρείται από την απαλλαγή και άρα θα εξακολουθεί να υπόκειται κανονικά σε ΕΝΦΙΑ η ακίνητη περιουσία των προσώπων αυτών σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Παραδείγματα

1 Διαμέρισμα 60 τ.μ., 1ου ορόφου, παλαιότητας 10 ετών το 2019 και 11 ετών το 2020 με πρόσοψη σε 1 δρόμο, το οποίο βρίσκεται σε περιοχή του Δήμου Αγίας Βαρβάρας Αττικής, όπου η τιμή ζώνης ανέρχεται σε 800 ευρώ ανά τ.μ. και ανήκει σε φορολογούμενο με ακίνητη περιουσία συνολικής αξίας κάτω των 60.000 ευρώ, θα επιβαρυνθεί φέτος με κύριο ΕΝΦΙΑ 141,47 ευρώ (μειωμένο κατά 30% σε σύγκριση με τον ΕΝΦΙΑ που πλήρωσε το 2018 και αμετάβλητο σε σύγκριση με τον ΕΝΦΙΑ που πλήρωσε το 2019).

2 Διαμέρισμα 180 τ.μ., 1ου ορόφου, παλαιότητας 31 ετών το 2019 και 32 ετών το 2020, με πρόσοψη σε 1 δρόμο, το οποίο βρίσκεται σε περιοχή της Εκάλης όπου η τιμή ζώνης ανέρχεται σε 3.850 ευρώ ανά τ.μ. και ανήκει σε φορολογούμενο με ακίνητη περιουσία συνολικής αξίας πάνω από 1.000.000 ευρώ θα επιβαρυνθεί και φέτος με ΕΝΦΙΑ 1.554,39 ευρώ (μειωμένο κατά 10% σε σύγκριση με τον ΕΝΦΙΑ που πλήρωσε το 2018 και αμετάβλητο σε σύγκριση με τον ΕΝΦΙΑ που πλήρωσε το 2019).

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας